Nyitókép: Új Nő (Dömötör Ede)

 

Ugye emlékeznek még olvasóink a tavalyi önkormányzati és megyei választásokra? Komáromban egy bizonyos Bauer Ildikó is harcba szállt az azóta is regnáló Keszegh Béla polgármesteri székéért.

 

Király Zsolt: A megyei és az önkormányzati választások 7 nagy tanulsága

 

A jelenleg politikai hibernációban levő Összefogás platform fiatal, szőke üdvöskéjének kampánya azt mutatta, igencsak elhitte, hogy komolyan labdába rúghat. Az Összefogás vezetője egyébként egy bizonyos Orosz Örs, aki előszeretettel osztja régi és új politikusokra a palettát. Azzal, hogy ők, az újak, a múlt terheitől mentesek, akik a jövőt, a romlatlant, a hitelességet, az elfogadottságot, a szakmai felkészültséget testesítik meg.

 hirdetes_400x285  

 

 

Nézzük, ezzel szemben mi is a valóság Komáromban az Összefogás platform egyik arca részéről.

 

Polgármester-jelölti vita Komáromban. Kép forrása: Bauer Ildikó Fb-oldala

 

Bauer Ildikó pénzt, paripát, fegyvert nem kímélve kampánycsapatával hónapokon keresztül olyan önkormányzati kampányt rittyentett a komáromi polgármesteri poszt megszerzése érdekében, hogy azt bármelyik párt országos kampánya is megirigyelhette volna.

 

Megtehette, hiszen Világi Oszkár egészen közeli munkatársaként elvileg korlátlan erőforrások állhattak a rendelkezésére. A helyiek elmondása alapján Bauer a kampány időszakában a csapból is folyt. Közösségi médiás hirdetései még a Bogyó és Babóca mesefilmekből is előugrottak. Nem beszélve a komoly kérdéseket felvető Ákos koncertről, melyet a komáromi erődbe hozatott, hogy a népszerű előadóművész előzenekaraként tetszeleghessen. Énekelt, táncikált, mindezt jótékonysági akcióként eladva, miközben anyagi értelemben a rendezvény feltehetően ráfizetéssel zárulhatott. Hiszen, ha ez nem így lett volna, a csapból is az folyt volna, hogy mennyivel, és hogyan segített az erőd megmentését.

 

Világi nyilatkozik, az Összefogás teljesít: Gyimesi érkezését már csak a választók és az MKP szeretné. A Most és az Összefogás nem

 

Azt például, hogy mennyi pénz folyt be a jótékonysági kampány keretében, mennyi támogatói jegyet sikerült eladnia, soha nem tudtuk meg. A helyiek becslése szerint kiábrándítóan alacsony összeg jött össze, ami azt mutatja, hogy átgondolatlan, koncepciótlan, hamis illúziót keltő volt a kampánynak ez a része. 

 

Bauer „fél miLCSA” Ildikó

 

De legyünk korrektek, és vegyük komolyan a polgármester-jelölt narratíváját, aki ezt nagyon nem szerette volna a kampányba keverni. Így ugye azt, hogy ez miből volt finanszírozva, nem kell felmutatni a transzparens számlán. Egészen véletlenül szeptember 1-jén, tehát körülbelül 2 hónappal a választások előtt került megrendezésre.  A rendezvényt hivatalosan a 3folyó völgye polgári társulás szervezte, amelyet Bauer Ildikó, Špek Ákos és Bott Frigyes alapítottak. Mindhárman borászatokat üzemeltetnek.

 

Ákos koncert előtt énekelt, táncikált, mindezt jótékonysági akcióként eladva. Kép forrása: Bauer Ildikó Fb-oldala

 

Špek Ákos a Világi Oszkárhoz köthető Helembai borászat ügyvezetője, A forrásaink szerint Felvidék szerte csak Bauer „fél miLCSA” Ildikónak nevezett szereplő pedig a nemrég magyar állami támogatásból, mintegy fél millió eurónak megfelelő forintból épített füri családi borászat kapcsán érdekelt a társulásban. Azt pedig, hogy végül ki és miből fizette az Ákos koncertet, Bauer Ildikó máig nem árulta el. Fogalmazzunk úgy, hogy ezen borászatok szerettek volna pont kampányidőszakban pont Komáromban Ákos koncertet szervezni, és azt is nagyon szerették volna, ha Bauer Ildikó a koncert előtt énekel egy szépet.

 

Ugorva a történetben, a helyi önkormányzati választások eredménye ismert: Bauer Ildikó akkorát bukott a városban, hogy nemcsak, hogy polgármester nem lett belőle, de még a városi képviselő-testületből is kiesett. Igaz, a megyei közgyűlésbe, ahol a távolabbi vidékek választói talán kevésbé voltak képben a jelölt kvalitásait illetően, simán bejutott.

 

Nyitra megye képviselői a Szövetség-Aliancia színeiben. Kép forrása: Bauer Ildikó Fb-oldala

 

Az ember azt gondolná, hogy ekkora pofon után az ember tanul a hibákból, rendezi a számlákat, rendet tesz az asztalon, de nem így történt. Az addig rendkívül aktív, ha kellett, az útszéli villanyoszlopnak is nyilatkozó Bauer az eredmények közzététele után eltűnt a hitelezői elől. Számláit egyáltalán nem, vagy csak későn fizette, bujkálni kezdett, letagadta magát, kerülte a számára kényelmetlen személyekkel való találkozók lehetőségét, egyszóval méltatlanul viselkedett.

 

Mennyibe került Bauer kampánya?

 

Bauer Ildikó kampánya hivatalosan 40 ezer euróba került. Ebbe azonban a jelek szerint rengeteg egyéb, rejtett kiadás nem került bele. 

 

Sokkal rosszabbul jártak azok a magyarországi stábtagok, akik cikkünk megjelenéséig egyáltalán nem kapták meg a jussukat az elvégzett munkáért. És bár Bauer végig dicsérte szakértelmüket, elismerve, hogy nagy szüksége volt a profi munkára, ő maga a választási vereség után felszívódott.

 

Bauer Ildikó szavazott (valószínűleg magára), és róla is szavaztak. Kép forrása: Bauer Ildikó Fb-oldala

 

Az új generációhoz tartozó, Orosz Örs által pozitív példaként említett Összefogás platform helyi arca tehát teljesen vállalhatatlan, elítélendő módon járt el. Az illető személyek családfenntartók is egyben. Jogosan érezhetik magukat átverve, hiszen Bauer Ildikó a mai napig sem rendezte adósságát az elvégzett munkáért.

 

A Körkép.sk természetesen megkereste az érintetteket. Egyikük, lévén, hogy nem közszereplő, így nevét most nem írjuk le, elismerte a tartozás tényét.

 

„Nem tartok igényt semmire”

 

– válaszolta lemondóan pénzét ennyi idő után is hiába várva a Körkép.sk-nak.

 

Középen Világi Oszkár felvidéki oligarcha és nagyon közeli munkatársa, Bauel Ildikó. Kép: Körkép.sk

 

A választások 2022 október 29-én voltak, most pedig 2023 május vége van. A politikus Bauer Ildikó valószínűleg nem is tudatosítja, hogy ezzel a habitusával, viselkedésével mennyire leírhatja magát komoly helyeken, Budapesten, de Pozsonyban is. Nemcsak az egyes pártszékházakban, de azokban a komoly elemzőközpontokban, agytrösztöknél, ahol az adott szónak, megegyezésnek súlya van.

 

Ahol nincsenek hozzászokva az ilyen szintű szélhámoskodáshoz, és ahol felelős politikus soha nem engedné meg magának azt, amit a komoly oligarcha hátszéllel rendelkező Bauer megenged magának.

 

Szövetségesek, akik most épp hiberációba vonultak. Kép forrása: Bauer Ildikó Fb-oldala

 

Bauer hazudik és tagad

 

Természetesen több alkalommal szerettük volna Bauer Ildikót is szembesíteni a fenti tényekkel, de ő mindent megtett, hogy elkerülje a személyes válaszadást. Egyetlen rövid, sms-üzenetében annyit reagált, hogy:

 

„a kampánnyal kapcsolatos költségek mind rendezve vannak, ahogy az a transzparens számlán is látható.”

 

Nem is tudatosítva, hogy ügyetlen hazugságával, ahelyett, hogy cáfolta volna a nyilvánvalót,  végül saját maga ismerte el a tartozás tényét. Amennyiben ugyanis a kampánystáb magyarországi szakértőinek díja rendezve lenne, lévén, hogy az kampánnyal kapcsolatos kiadás, látható a transzparens számlán. Ott azonban ilyesminek nyoma sincs. 

 

Bauer felvidéki magyar szinten elképesztően drága, költséges kampányát azzal magyarázta, hogy nem volt meg a kellő ismertsége a városban, amit így szeretett volna orvosolni. Nos, az ismertség sikerült. Ő az a polgármester-jelölt, akinek nemcsak hogy nem sikerült nyernie, de még annyi becsület sem volt benne, hogy saját tanácsadóit kifizesse. Légy üdvözölve: új politikai kultúra.

 

Király Zsolt: Miért nem baj, ha veszekedés van a Szövetségben?


Bauer Ildikó egyébként jelenleg egy busás állami támogatással elindított borászatot üzemeltet, nem messze a Világi Vinnerytől. Vagyonnyilatkozata szerint pedig többek között abból él, hogy egy Gyurovszky László és Podstránsky Vladimil nevéhez köthető, a Világi Oszkár fémjelezte Slovnafttal egy címen bejegyzett vállalatban,  a SAM – SHIPBUILDING AND MACHINERY a.s.-ban van vezetve, mint munkavállaló. A nyilatkozata szerint anélkül, hogy klasszikus értelemben munkába kellene járnia. 

 

Bauer Ildikó a Szövetség-Aliancia előzetes, azaz még nem véglegesített parlamenti listájájanak 13. tehát elvileg befutó helyén szerepel. Feltéve, ha az Összefogás platform,  – melynek tagja, – egyáltalán elindul a választásokon. A platform elnöke, Orosz Örs nyilatkozata ugyanis spekulációk egész sorát veti fel.

 

Az Összefogás platform "hibernálja" magát és nem indul a választásokon. Távolodik a Szövetségtől, gyengítí a magyar képviselet esélyeit. Szerintetek ez:

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Bárhogy is lesz, jó, ha a fenti példa ismeretében Bauer hitelezői figyelnek a pénzükre. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a munkát elvégezteti velük, de fizetésüket soha nem kapják meg.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.