Nyitókép: TA3 live, reprofoto

 

Kemény liberális, progresszív ideológiát adott elő a Kék-Híd (Modrí-Most) párt tagja, Solymos László. A Szövetségből kivált, a magyarokat másodszor is eláruló progresszív politikus a műsorban kritizálta a magyarországi sajtópolitikát, Oroszországot, Putyint pedig háborús bűnösnek nevezte, aki Nemzetközi Törvényszék elé való. Kizárta annak lehetőségét is, hogy a magyarok politikailag egyesüljenek.

 

„Orosz katonák vannak ukrán területen, nem pedig fordítva. Aki ezt tudatosítja, annak nyilvánvaló, hogy ki az agresszor. Mindenki békét akar, de béke csak akkor lesz, ha az agresszor, aki ezt a háborút kirobbantotta, visszavonul”

 

– fogalmazott Oroszországra és Putyinra gondolva Solymos.

 

 hirdetes_810x300  

A műsorban a Globsec felmérését is bemutatták, miszerint Szlovákia világelső azon országok körében, ahol a lakosság leginkább hisz a konspirációs elméleteknek.

 

Hogy ez miért van, arra Solymos nem tudott választ adni. Tanácstalanságában a magyar sajtószabadságot kritizálta, amikor azzal érvelt, hogy bár Magyarországon már a média is a kormány ellenőrzése alatt áll, mégsem annyira oroszbarát a társadalom, mint Szlovákiában.

 

Ezzel lényegében arra célzott, hogy Európában leginkább Orbán Viktor nyitott az orosz álláspont felé.

 

Solymos a műsorban azért kritizálta a Heger-kormányt, mert Szlovákia nem tudta kimeríteni az uniós forrásokat. Miközben ezeket a forrásokat Solymos ideje alatt sem tudta Szlovákia kimeríteni. Mi több, a Most-Híd a maffiakormány tagja maradt egészen a választásokig, amiért a választók a parlamentből való kieséssel bütnették az akkor még Bugár Béla vezette vegyespártot.

 

A Szövetségből kivált Most-Híd politikusa hangsúlyozta, hogy Ukrajnának továbbra is meg kell adni minden katonai segítséget, Putyin pedig háborús bűnös és a Nemzetközi Törvényszék elé való.

 

Solymos sajnálja, hogy szétesett a magyar együttműködés, mert szerinte hiányzott a platformok közti bizalom.

 

Ma már elképzelhetetlen és kizárt, hogy egységes magyar politikai erő vágjon neki a választásoknak”

 

fogalmazott. Szerinte ennek Gyimesi az oka. Miközben a legnépszerűbb felvidéki magyar politikus, Gyimesi György csak segíteni érkezett, bejuttatni a magyar képviseletet a parlamentbe. A Most-Híd a kiválással ellenben ennek esélyét igyekszik csökkenteni. Hogy milyen eredménnyel, arról a választók döntenek szeptember 30-án.

 

Solymos vitapartnerei a KDH elnöke, Milan Majerský, és az SNS elnöke, Andrej Danko voltak. Hogy Solymos helyett miért nem Forró Krisztián kapott meghívást a stúdióba, akinek pártja jóval erősebb a közvéleménykutatási adatok szerint, mint Solymos és Dzurinda közös projektje, a Kék-Híd (Modrí – Most), az rejtély.

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.