Nyitókép forrása: Szlovák Kormányhivatal

 

A szlovák kormány a kormányprogramban kiemelt prioritásként ad helyet az álhírek elleni harcnak – jelentette ki Ódor Lajos miniszterelnök az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, Věra Jourovával folytatott találkozója után.

 

A kormányfő szerint Szlovákia az elmúlt évtizedben elhanyagolta a dezinformáció elleni harcot.

 

„Úgy gondolom, hogy a kormány a kormányprogram keretében egységes stratégiát dolgoz ki arról, hogyan segítse az igaz információk terjesztését, hogyan harcoljon az álhírek ellen, hogyan vezesse be az iskolákba a kritikus és stratégiai gondolkodást, és hogyan segítse a tényellenőrzést”

 

fogalmazott Ódor.

 hirdetes_300x300  

 

Rámutatott, hogy Szlovákia több felmérés szerint is a negatív rangsor elején szerepel a lakosság konspirációk iránti fogékonysága terén.

 

„Én nem hiszem, hogy ilyen sok szélsőséges véleménnyel rendelkező polgár van az országban. Ez jórészt arról is szól, hogy az elmúlt évtizedben elhanyagoltuk a dezinformáció elleni harcot, és ezek az emberek csak egyoldalú információkat kapnak, gyakran nem hiteles forrásokból vagy szándékosan kiforgatott tények alapján, és így nem tudják megítélni, hogy mi a valós helyzet”

 

mondta Ódor.

 

Jourová hangsúlyozta, hogy a dezinformáció elleni harc az Európai Bizottságnak is fontos, és a helyzetért a közösségi platformokat is felelőssé tette. Úgy véli, hogy a szlovákiai polgároknak több lehetőséget kellene biztosítaniuk az információhoz való hozzáférés terén:

 

„Ha csak manipulált híreket és dezinformációs kampányokat juttatnak el hozzájuk, akkor ne csodálkozzunk, hogy hajlamosak azokat elhinni”

 

mondta. Hozzátette, semmi esetben sem akar cenzúrát alkalmazni a vélemény ellen, de a tényellenőrzésre szükség van.

 

Megjegyezzük, hogy csak politikai akarat kérdése, hogy mit tekintenek a döntéshozók dezinformációnak és mit véleménynek. Az elmúlt években épp a dezinformációnak bélyegzéssel próbálták perifériára szorítani a fősodortól eltérő véleményeket – a szerk.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.