Nyitókép forrása: Nový predseda ZMOS a primátor mesta Partizánske Jozef Božik počas brífingu o záveroch z rokovania 34. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v NTC Aréne v Bratislave. Bratislava, 24. máj 2023. Foto: SITA/Diana Černáková

 

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) elutasította az egészségügyi minisztérium azon javaslatát, ami „konszolidálná” a gyermeksürgősségi rendelőket. Ez ugyanis magyarul a rendelők számának csökkentését jelenti. A minisztérium a javaslatot a gyermekorvosok számának hiányával indokolta. A ZMOS arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházreform keretében már így is öt szülészetet zárnak be.

 

A települések érdekvédelmi szervezete úgy véli, hogy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést rendkívüli mértékben befolyásolná az egészségügyi tárca javaslata, amely így a szlovák állampolgárok és a települések érdekeit is sérti. Egyúttal kifogásolta azt is, hogy a minisztérium a ZMOS-t meg sem kereste az ügyben.

 

„A gyermeksürgősségi rendelők valamint a nőgyógyászati és szülészeti osztályok megszüntetését visszalépésnek tekintjük. Az egésznek olyan hangulata van, mintha a múlt század ötvenes éveibe kerültünk volna vissza”

 

fogalmazott Jozef Božik, a ZMOS elnöke, aki szerint az intézkedés bevezetésével a régiókban romlani fog az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés szintje.

 hirdetes_400x285  

 

Rövidebb ideig lesznek nyitva a sürgősségi rendelők, a gyermeksürgősségi rendelők számát pedig lecsökkentik

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.