Nyitókép forrása: SITA

 

Szélsőséges álláspontok vitája zajlott szerdán a TA3 hírtelevízió esti politikai vitaműsorában, ahol a szélsőbalos Ľuboš Blaha (Smer) és a mélyatlantista Martin Klus egykori külügyi államtitkár szópárbajozott.

 

Az elmúlt időszakban a szlovák sajtó minden figyelme a Smerre összpontosul (az OĽANO már csak 7 százalékon áll így, ahogy azt megjósolható volt, a mainstream második számú főellenségére fókuszálnak az év elejétől).

 

A vita apropóját az adta, hogy a Smer és a Tomáš Taraba köré csoportosuló képviselők rendkívüli ülést akarnak összehívni amiatt, hogy állítólag a szlovák kormány hivatali delegációja Brüsszelben az ellenzék elleni beavatkozást kért az EU-tól és a NATO-tól.

 

 hirdetes_400x285  

A marxizmushoz igen közel álló Blaha szerint a „helyzet súlyos, a Smert hamis és primitív vádakkal támadják”.

 

„Jaroslav Naď bizonyítékok nélkül jelentette ki, hogy a Smert Moszkva fizeti. Ilyen eszközökhöz afrikai diktátorok nyúlnak, nem demokratikus politikusok”

 

mondta. Blaha azt állítja, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy egy állami hivatalnokok hibrid fenyegetésként jelölték meg az ellenzéket. 

 

Blaha tényleg nem spórolt a szuperlatívuszokkal. Állítása szerint az emberek attól tartanak, hogy elcsalják a választásokat, mert „van geopolitikai érdek, hogy Szlovákia fegyverszállítmányok átrakási pontjává váljon.

 

Megjegyezzük, hogy a választások elcsalásának narratívája már mindkét oldalon megjelent. A Smer és a Republika általánosságban beszélt róla, majd Jaroslav Naď volt védelmi miniszter a múlt hétvégén a semmiből belengette, hogy egy szlovák állampolgár pénzt kapott Oroszországtól, hogy a Smer javára befolyásolja a választásokat. Mindkét oldal teljesen ellenőrizhetetlen információkat közölt.

 

Martin Klus, egykori külügyi államtitkár szerint szomorú, hogy már négy hónappal a választások előtt konspirációkkal van tele a kampány.

 

„Ilyen megkérdőjelezések eddig itt nem voltak. Én rendkívül szégyenletesnek tartom az ilyen politikai versenyt. (…) Az Orosz Föderáció számos országban befolyásolta a választásokat. Ezért valóban volt ilyen irányú félelem, és ezért foglalkozunk azzal a NATO-ban, hogyan kerüljük el, hogy valami hasonló történjen meg Szlovákiában.”

 

mondta, majd azért jelét adta, hogy az ö világban a politikai versenyben csak egyféle narratívának van helye:

 

„Ami az ellenzéket illeti, vannak olyan állami hivatalnokok, akik aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy bizonyos szereplő, konkrétan Fico vagy Pellegrini és mások, akik néha úgy viselkednek, mintha a Kreml ügynökei lennének. Ha  Kreml ügynökei lennének, pontosan így viselkednének”

 

mondta Klus.

 

A fentiekből is látszik, hogy a szlovák külpolitikai irányultság igen fontos része lesz a választási kampánynak. Vannak pártok, amelyek szinte kizárólag a nyugati külpolitikai szemléletmód védelmére jöttek létre (például a Modrí-Most). Valószínű, hogy a választások (szeptember 30.) közeledtével az indulatok csak fokozódni fognak, mivel egymást teljesen kizáró értelmezések állnak szemben a háborúról, a békéről, a gazdasági kihívásokra adott választókról, a megélhetési és energiaválságról.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!