Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A Demokratinak eddig nem nagyon jöttek össze az egyesülései és szövetségkötési tárgyalások. Ám nem kizárt, hogy egy másik új párt hajlandó lenne összeállni Eduard Heger pártjával. Lucia Ďuriš Nicholsonová liberális EP-képviselő Jablko (Alma) nevű pártja hajlandó lenne közös listán indulni a Demokratival.

 

Jelenleg is zajlanak a tárgyalások, bár a felek erre a hétre ígértek bejelentést az ereményekről. A Jablko jelenleg még nem létező párt, pár nap múlva jegyezheti be hivatalosan is a belügyminisztérium.

 

Szerdán maga Nicholsonová már arról beszélt, hogy a Jablko hajlandó visszalépni a választásoktól, szompatizánsait pedig felszólítani, hogy támogassanak egy másik pártot. Ez szerinte annak a függvénye, hogy sikerül-e megállapodásra jutniuk a Demokratival, vagy sem.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel a Jablko előzetes támogatottsága makacsul a mérhető szint alatt maradt, így Nicholsonová ajánlata nem is annyira ajánlat, sokkal inkább kényszerűség. A Demokrati eddig egyetlen pártnak sem volt vonzó partner, így valójában a Jablko esélyeiről árulkodik a szövetségkötésre való hajlam.

 

Igaz, nem feltételek nélkül paktálna le Heger pártjával. A Štandard úgy tudja, hogy Nicholsonová két feltételt fogalmazott meg a Demokrati felé. Az egyik, hogy ő kapja meg a Hegerék választási listájának utolsó, 20 helyét. A másik feltétel, hogy a Jablko által hozott anyagi forrásokat a saját jelöltjei belátásuk szerint költhessék el.

 

És mit kínál cserébe? Nicholsonová a fenti két feltétel teljesülése esetén nem indít saját listát a választásokon. Ennyi. A Demokratinál talán már csak a Jablko lehagyatottabb a választási mezőnyben…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!