Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az 5 százalék alatti pártok esetében még mindig folynak az egységesülési tárgyalások, ezek azonban sok esetben nem kecsegtetnek áttörő sikerrel. Az RTVS által megszólított politológusok szerint a Dzurinda-féle Modrí – Európske Slovensko és a Most-Híd 2023 összefogása ugyan beállítható sikerként a sajtóban, de ennél többet nem jelent.

 

„A mediális hatás szempontjából ez most sikerként mutatható be”

 

mondta Jozef Lenč, a nagyszombati Cirill és Metód Egyetem politológusa. Peter Spáč, a brünni Masaryk Egyetem politológusa szerint azonban semmi jele annak, hogy az ilyen összefogások a pártpreferenciák növekedését vonnák maguk után. Ráadásul a Most ugyan hozhat még szavazatokat a Modrínak, csakhogy a magyar választókért más pártok is versenyben vannak. (A Modrí jelenleg 1,5 százalék körüli preferenciákkal rendelkezik – a szerk.)

 

Az 5 százalék alatt maradó pártokra adott szavazatokból pedig a bejutó pártok fognak profitálni, azok közül is leginkább a Smer, mert a felmérések szerint ő nyerheti meg a választásokat.

 hirdetes_300x300  

 

Ez a gondolatmenet magyarra lefordítva arról szól, hogy a mainstream figyelme már arra irányul, hogy ha nem lehet legyőzni a Smert, meg kell akadályozni, hogy koalíciót tudjon létrehozni. Ebben pedig a mandátumszámoknak lesz kulcssszerepe, a kapott mandátumok száma pedig attól is függ, hogy mennyi szavazat veszik el olyan mikropártokra, mint a Modrí-Most formációja. A háttérben látni kell azt is, hogy a HLAS sokkal több választót a Smertől nem tud elcsábítani, csak akkor, ha hajlandó a PS-szel és a liberálisokkal eltérő retorikát folytatni a kampány során, feladva balközép pozícióját.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!