Nyitókép: TA3/screenshot

 

Szlovákiát az a veszély fenyegeti, hogy mintegy 4 milliárd eurót nem fog tudni lehívni az uniós pénzekből. Erre a tényre a Smer párt elnöke, Robert Fico hívta fel a figyelmet. Az új kormány által bejelentett végső döntés arról, hogy nem a helyreállítási tervből építik fel a Rázsochy kórházat és a turócszentmártoni kórházat, bizonyítja, hogy Szlovákia milyen rosszul merített az uniós forrásokból.

 

„A Čaputová-kormány nem tesz semmit, és nem is fognak tenni semmit. Ha a Smer az új kormány tagja lesz, akkor az európai források lehívása kapcsán válságmenedzsmentet kell bevetni, mert különben 3,5–4 milliárd eurót elveszítünk”

 

– jelentette ki Fico a TA3 Politikában című vitaműsorában.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte a szeptemberi választások után felálló új kabinetnek rugalmasnak kell lennie. Ha ugyanis hazánk nem tudja új kórházak építésére fordítani a pénzt, akkor azt technológia- és eszközbeszerzésre, esetleg régi kórházi épületek rekonstrukciójára kell fordítani.

 

A Smer vezetője azon álmélkodott, hogy az előző kormányok egykori tagjai hirtelen kezeiket mossák azzal a botránnyal kapcsolatban, hogy nem kapták meg az európai pénzt a Rázsochy kórház felépítésére.

 

„A kezdetektől tudták, hogy kit bíznak meg az európai források lehívásával – egy bábszínésznőt”

 

– mondta Fico vitapartnerének, Richard Sulíknak (SaS) Veronika Remišovára célozva.

 

A liberálisok elnök szerint Veronika Remišová, a beruházásokért és az európai forrásokért felelős volt miniszterelnök-helyettes nem boldogult a felelősséggel. Egyúttal azonban felidézte Fico volt minisztereinek alkalmatlanságát is.

 

„2022 júniusában egyértelműen megmondtam Heger miniszterelnöknek és Lengvarský egészségügyi miniszternek, hogy a Rázsochy nem fog megépülni. Ez Eduard Heger fiaskója”

 

– folytatta Sulík. Egyetértett ugyanakkor azzal az állítással, hogy Szlovákia reálisan eurómilliárdokat veszíthet az EU-tól.

 

A Smer nem támogatja Ódor Lajos új kormányának programnyilatkozatát. Fico már most értéktelennek tartja ezt az anyagot.

 

„Szeretnénk beszélni a kormánnyal az embereket leginkább zavaró dolgokról, különösen az áremelésekről. Szóval beszélnénk erről velük, de semmi konkrétumot nem mutattak be”

 

– tette hozzá.

 

Sulík visszautasította Fico Ódor miniszterelnökkel szembeni kritikáját.

 

„Ez egy igazságtalan kritika. Ódor nagy szerepet vállalt, és őt hibáztatni a három kormányülés utáni inaktivitásért, abszurdum. Minden bizonnyal támogatni fogjuk a kormány által előterjesztett kiemelt törvényeket. Még a júniusi ülésen, lerövidített jogszabályi környezetben is”

 

– zárta szavait Sulík.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!