Nyitókép forrása: A Munka-, Szociális- és Családügyi Minisztérium hivatalos facebook-oldala

 

Három hete van hivatalban az Ódor-kormány, máris kirobbant az első, legalábbis kínos kérdéseket felvető ügy működésével kapcsolatban. Soňa Gáborčáková munkaügyi miniszter egy 21,7 millió euróról szóló szerződést írt alá hat civil szervezet és alapítvány (nyugodtan mondjuk ki: NGO) konzorciumával. A konzorcium vezető szervezete a Soros György érdekeltségébe tartozó Nyílt Társadalomért Alapítvány.

 

Az első hírek arról szóltak, hogy az összeg 21,7 millió eurót tett ki, a legutóbbi információ szerint ez a szám az önrésszel együtt értendő, így az állam jóvoltából a szervezetek (uniós forrásokból) 13 millió euróban részesülnek.

 

Hivatalosan az ukrán menekültek integrációjának támogatására fordíthatják a pénzt, a dolog érdekessége, hogy utófinanszírozásra is használhatják, vagyis korábbi, már elvégzett munkájuk kiadásait kompenzálhatják az összegből.

 

 hirdetes_300x300  

A kedvezményezett NGO-k listája is önmagáért szerepel. A konzorcium tagjai között van a Via Iuris, amelynek egykori oszlopos tagja Zuzana Čaputová államfő volt.

 

Ott van a Pontis Alapítvány is, amely már a 2000-es évek elejétől ténykedett Fehéroroszországban, ahol – a hivatalos megfogalmazás szerint – a szlovák rendszerváltási know-how meghonosításán dolgoztak. 2005-ben a szervezet azt nyilatkozta, hogy a szlovák külpolitika egyik célja egy független Fehéroroszország elérése kell hogy legyen.

 

A részt vevő szervezetek ideológiai és geopolitikai vonzáskörzete tehát azonos.

 

Tény azonban, hogy az NGO-kon keresztül folyó pénzből nem liberális szervezetek is részesülnek. Kapott támogatást többek között a pozsonyi érsekségi karitatív szervezet, a Spišská katolícka charita és még néhány egyházi és orvosi szervezet.

 

Az egész ügy azonban ettől függetlenül rendkívül aggasztó. És ennek több oka van.

 

Az egyik, hogy a konzorciumban benne lévő SOCIA alapítvány vezetőségi tagja egyben a Demokrati alelnöke. És mivel kampány van, az ellenzék pontosan azt tette, amit ezzel az információval tenni szokás: azt állították, hogy ezeket a pénzeket tisztességtelen kampányra fogják felhasználni.

 

Beszédes, hogy a KDH szükségét érezte elhatárolódni azoktól a felvetésektől, miszerint Gáborčákovát a miniszteri posztra a KDH javasolta volna Zuzana Čaputová államfőnek. Egyébként az elképzelés egyáltalán nem alaptalan, az illető hölgy 2020-ban a KDH listáján indult a választásokon, igaz, a minisztérium munkatársává később a Sme rodina jóvoltából válhatott.

 

Dag Daniš, a Štandard publicisztája pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a Rázsochy kórház azért nem épülhet meg, mert késnek a projektek, a finanszírozási feltételek pedig rendkívül szigorúak, a fent említett alapítványok utófinanszírozásánál mégiscsak találtak megoldást a szigorú feltételek enyhítésére.

 

„Egyszerűen fogalmazva: a prioritás a háború. A légvédelmi rendszer villámgyors átadásától és a harci repülőgépek Ukrajnának ajándékozásától , a dezinformáció elleni harcon keresztül az aktivisták könnyített finanszírozásáig. A fejlesztést és közszolgáltatások bővítését célzó befektetések mellékesek”

 

írta cikkében.

 

Mi ehhez hozzátesszük, hogy az Ódor-kormány hivatalba lépésének napjától állandó téma, hogy milyen szörnyű helyzetben van a szlovák államháztartás, és hogy konszolidálni kell a költségvetést, mert nem fenntartható. Ez pedig a kiadások (értsd: az energiaárak lenyomását lehetővé tevő tételek, egyéb támogatások) lefaragását jelenti majd. Mindeközben jut pénz Ukrajna felfegyverzésére, az ukrán menekültek ingyenes egészségügyi ellátására, a szállásolásuk finanszírozására, és természetesen hirtelen az uniós forrásokat is képes a kormány lehívni, ha a progresszív NGO-k támogatásáról van szó…

 

A felmérések szerint a szlovákiai lakosság 70 százaléka nem akarja, hogy életszínvonala csökkenjen egy olyan háború következményei miatt, amelyet ellenez.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.