Nyitókép: Index, reprofoto

 

A V4-ek formátuma az azon belüli nézeteltérések ellenére is fennmarad. Magyarországnak a szomszédos országokkal való kapcsolatában mindig is voltak és lesznek vitás kérdések, konfliktusok. Kérdés, hogy ezeket mennyire lehet kulturáltan megoldani, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az index.hu-nak adott interjújában.

 

„Kétségtelenül a V4 keretein belül most egy rendkívül fontos kérdés az ukrajnai háború. Ehhez a kérdéshez és annak megoldásához való viszonyulás nem egységes ezen a csoportosításon belül. A V4-en belüli együttműködés azonban eddig is erős volt, és minden nehézségen és külső beavatkozáson túljutott, mert egyértelműen el tudtuk választani azokat az ügyeket, amelyekben megegyeztünk, és közösen megoldottuk azokat, miközben voltak olyan területek is, amelyekben eltértek az érdekeink”

 

fogalmazott a magyar miniszter.

 hirdetes_810x300  

 

Szerinte mindig is voltak olyan kérdések, ahol az egyes V4-tagok megközelítése eltérő volt. Ebben az esetben nem szorgalmazták az együttműködést, és a közös érdekekre koncentráltak.

 

„A jelenlegi háborús helyzet a V4-ek eltérő hozzáállásával elég erős ahhoz, hogy azok a területek, amelyeken sikeresen együttműködünk, háttérbe szoruljanak a médiatérben”

 

– húzta alá.

 

Szijjártó hozzátette: kétségtelen, hogy a V4-országok együttműködése jelenleg nem a legjobb időszakot éli, de az is kétségtelen, hogy megmarad.

 

„Gyakorlati kérdésekben továbbra is jó az együttműködés, és úgy gondolom, hogy ha újra béke lesz keleti határainkon, a V4-ek visszatérnek arra az útra, amelyen eddig jártak”

 

– mutatott rá.

 

A szomszédos országokkal való viszonyt illetően a magyar diplomácia vezetője megjegyezte, hogy mindig lesznek vitás kérdések, konfliktusok.

 

„A kérdés az, hogy hogyan tudjuk ezeket kulturáltan megoldani. Úgy gondolom, hogy a szlovákokkal, szlovénokkal, horvátokkal, románokkal, és főleg a szerbekkel jelentős előrelépést tettünk. Ha például azt nézzük, milyen viszonyban voltunk szomszédainkkal 15 évvel ezelőtt, amikor Sólyom László akkori köztársasági elnököt nem engedték be Szlovákia területére, akkor azt kell megállapítanunk, hogy a viszony egyértelműen jobb”

 

– szögezte le Szijjártó, megjegyezve, hogy bizonyos konfliktusok továbbra is felmerülnek mindkét oldalról.

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő június 3-i kijelentésére, miszerint Szlovákia követheti Magyarországot, és az Európai Unió problémás gyermekévé válhat, Szijjártó elmondta, hogy Szlovákiában parlamenti választások készülnek, amelyekben a magyar kormány álláspontjához paradox módon a baloldali pártok állnak legközelebb.

 

„A progresszív liberális párt nyilvánvalóan nem idegenkedik attól, hogy a választási kampányban előhúzza a magyar kártyát vagy az Orbán Viktor-kártyát. De nincs értelme marginális pártokkal foglalkozni”

 

– zárta gondolatait a magyar diplomácia vezetője.

 

standard.sk

Megosztás:
Címkék: Szijjártó Péter

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.