Nyitókép forrása: A szélsőjobboldali Republika képviselőjének felvétele

 

Jaroslav Naď, Rastislav Káčer, Martin Klus és a többi atlantista szlovák politikus leggyakrabban ragozott érve a felvidéki magyarok kettős állampolgársága ellen, hogy ” mert akkor egy idegen ország (Magyarország) választási kampánya zajlana Szlovákiában”. Most az amerikai nagykövetség indított plakátkampányt néhány hónappal az választások előtt, és a progresszív-atlantista politikusok és sajtó meg sem rezzen. Maga a pozsonyi amerikai nagykövetség azt állítja, hogy egyetlen pártot sem támogat a kampány. A valóság persze másról árulkodik.

 

Az ellenzék, élén a Smerrel és Republikával természetesen már saját céljaira használja ki a témát, így ebből a szempontból az amerikai nyomulás könnyen kontraproduktívvá válhat. Ugyanakkor az összkép joggal vet fel kérdéseket a hétköznapi választóban.

 

Pár napja hibrid hadviselés elleni NATO-egységek behívására szólítottak fel tisztviselők. A minap kiderült, hogy amerikai geopolitikai érdekeket is szolgáló liberális NGO-k kaptak tekintélyes összegeket a munkaügyi minisztériumtól. Most pedig az amerikai nagykövetség indított állítása szerint pártatlan kampányt a demokrácia mellett.

 

 hirdetes_810x300  
Miről szól az amerikai kampány?

 

Első ránézésre a plakát szlogenje nem sokat árul el. A fő üzenete nagyjából ez: „Amilyen társadalmat főzöl magadnak, olyat kapsz”. Magyarul talán a „ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát” vagy az „edd meg, mit főztél” szólással tudnánk közelíteni a fő mondanivalókat.

 

Az amerikai nagykövetség szerint egyetlen párt mellett sem állnak ki a kampánnyal, kizárólag a demokrácia mellett foglalnak állást.

 

„Ez a kampány azt akarja kihangsúlyozni, hogy a demokrácia azt adja vissza, ami beleteszünk. Nem foglalunk állást egyetlen politikai párt vagy intézmény mellet, egyszerűen a demokráciát propagáljuk”

 

hangzik a nagykövetség reakciója.

 

De ha megnézzük, mit közölt a kampány kapcsán az amerikai nagykövetség saját hivatalos honlapján, akkor azt találjuk, hogy nem a demokrácia, hanem a liberális demokrácia mellett kampányolnak. És fel is sorolják azokat az „értékeket”, amelyekre „szükségünk van” és amelyek az egyedül helyesek: 

 

  • emberi jogok (erről meg kellene kérdezniük a kárpátaljai magyarságot is – a szerk.)
  • szólásszabadság
  • egyenjogúság,
  • sajtószabadság,
  • szabad választások,
  • elhivatottság,
  • felelősség.

 

„Azonosulni tudsz ezekkel az értékekkel? Nagyszerű. Akkor ne felejts el ezek szerint élni. Csak így nem veszíted el az szabadságodat”

 

írja az amerikai nagykövetség.

 

Forrás: https://sk.usembassy.gov/

 

Beavatkozás a választásokba? Valószínűleg igen

 

Láthatjuk, hogy nem a demokrácia, hanem a liberális demokrácia melletti kampányról van szó. A nyugati narratíva szerint pedig csak az lehet liberális demokrácia, ahol a mainstream liberális pártok, vagy azokkal kompatibilis pártok vannak hatalmon.

 

Önmagában persze ez nem jelenté azt, hogy az amerikai nagykövetség állást foglalt volna. Ám ha megnézzük, milyen kampánystratégiát választottak az amerikai geopolitikai álláspontot visszhangozó pártok (PS, Demokrati, Modrí-Most, Magyar Fórum, SaS), akkor azt látjuk, hogy mind a demokrácia ellenségének állítják be az ellenzéket, elsősorban a Smert és a Republikát.

 

A Demokrati Moszkva meghosszabbított kezének nevezi Robert Ficot, akik „orosz ügynökökkel vacsoráznak”. A PS és Dzurindáék Orbán Viktorral és a „második Magyarország” szlovákiai létrejöttével riogatják a liberális választókat.

 

Így kijelenthető, hogy az amerikai nagykövetség kampánya már önmagában sem semleges, de a fenti kontextusban ráadásul kifejezetten a progresszív-atlantista pártok kampánya alá dolgozik. 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.