Nyitókép: harsfaovi.estranky.sk

 

Mi történt Párkányban? – Árulás, felkészületlenség, civil összefogás (Körkép.sk-háttér)

 

Alábbi cikkünk a Körkép.sk hírlevél részeként jelenik meg. Iratkozz fel Te is, hogy elsőként olvashasd ingyen a legnépszerűbb témák összefüggéseit, hátterét.

 

Káosz a köbön Párkányban: a magyar képviselet közreműködésével zárták be a sikeres magyar óvodát. Nincsenek szavak arra, amit a felvidéki magyarság politikai képviseletre alkalmatlan tagjai Párkányban műveltek.

hirdetes_starlux810x300

 

Név szerint Vitkóová Andrea (Szövetség, Most-Híd platform) és Simon František (Szövetség, Most-Híd platform) tehető személy szerint pártszinten felelőssé azért, hogy elárulták saját választóikat, a magyar jövőt, és segítettek bezáratni Párkány egyetlen városi fenntartású, színmagyar óvodáját, mely a legsikeresebb a városban.

 

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az emberek keresik a magyarázatokat a miértekre, így a háttérben lefizetésekről, megkörnyékezésről beszélnek, de ennek nem bizonyított volta okán tartózkodni illik az ilyen feltételezésektől. Az biztos, hogy ha csúszópénz lenne a magyarázat a megmagyarázhatatlanra, az pont így nézne ki.

 

A Körkép.sk utánajárt az elmúlt időszak legbotrányosabb felvidéki magyar ügyének, melyben csakúgy, mint a magyar himnusz éneklésének betiltásánál, ezúttal is a Most-Híd tagjai voltak a ludasak.

 

De ne feledkezzünk el Párkány polgármesteréről, Szabó Eugenről, azaz Jenőről sem. Ismerői, volt iskolatársai szerint az egykori ebedi „parasztgyerekről“, aki a helyiek feltételezése szerint az egyik értelmi szerzője lehetett az egész ovibezárásnak. Szabó iskolásként forrásaink szerint megszólalni sem tudott szlovákul, mára azonban már a „pozsonyi érdekek” szorgalmas megvalósítója Párkányban. Nem átalva a helyi magyar érdekekkel sem szembehelyezkedni. Ehhez jön hozzá a helyi Szövetség-frakció felkészületlen, önkormányzati szinten dilettáns hozzáállása, tagjaik között a két árulóval.

 

A Szövetség-Aliancia országos elnöke, Forró Krisztián látva az eredményt, a növekvő riadalmat, pánikot és káoszt kénytelen volt saját kezébe venni a dolgokat és behúzni a vészféket. Személyesen utazott Párkányba menteni a menthetőt, hozzájárulva ezzel a helyzet rendezéséhez. Forró önmaga azonban nem járt volna sikerrel a pillanatok alatt összezáró párkányi magyar szülők és a hatalmas mediális nyomás nélkül.

 

Cikkünkből továbá kiderül:

  • Mi történhetett pontosan Párkányban?
  • Miért épp a Hársfa utcai iskola lett a kiszemelt?
  • Ki az a Vitkóová Andrea és „simonferi”, alias Simon František?
  • Mi lehet a megoldása a helyzetnek?
  • Milyen következményekkel járt az egész botrány?

 

A Hársfa utcai óvoda. Kép forrása: google maps

 

Az MKP, a Most-Híd és Összefogás platform alkotta, magyarnak tekinthető Szövetség-Aliancia frakciónak többsége van a párkányi képviselő-testületben. Két, mostani árulójukkal összesen a 13 fős testületből 7-en többséget alkotnak. Így lényegében ők irányítják a várost. Ezért is felettébb ciki és gyanús, hogy a függetlenek kezdeményezésére ketten átálltak, és lényegében öt perc alatt sikerült bezárni a párkányi magyar ovit. Tegyük hozzá, törvénytelenül, de erről később.

 

A Hársfa utcai magyar óvoda szomszédos épülete egy profitorientált szociális intézmény, a magánkézben levő Humanita n.o. tulajdonában van. A Humanita kapacitásproblémákkal küszködik, és szándékát már kifejezte, hogy igényt tartana az ovi épületére, hogy így bővítse szolgáltatási körét, és tehessen szert még nagyobb haszonra.

 

Szigeti László forog a sírjában

 

A Körkép.sk több, a dolgok menetére közelről rálátó bennfentessel beszélt a témában. Ebből rajzolódott ki az a kép, hogy mi is történhetett a városban.

 

Párkányban már több mint egy éve téma, hogy pénzhiány miatt bezárják a város által fenntartott valamelyik óvodát. A képviselő-testület üléséig az volt az általános vélekedés, hogy az Ady utcában működő szlovák ovi kerülne bezárásra. Ez vélhetően szintén nem ment volna cirkusz nélkül, csak épp szlovák oldalról.

 

A Humanita intézmény miután megneszelte a dolgot, megkereste a polgármestert, hogy nekik nagyon jól jönne, ha a szomszédságukban levő Hársfa utcai magyar ovit zárnák be.

 

„A polgármester reggel felkelt, és összerakta a dolgot”

 

– vélte egyik forrásunk.

 

A Hársfa utcai magyar ovi a város egyik ikonikus intézménye. 47 kisgyerek látogatja. Tisztán magyar igazgatású, jónevű óvoda. A városban működő többi ovi vegyes vagy szlovák. A magyar óvoda megszüntetésének tehát erkölcsi hozadéka is van. Ezt jól tudta Vitkóová és Simon is. Hogy ez miről tanúskodik esetükben, olvasóink értékítéletére bízzuk.

 

A közelgő programpont előtt szünetet rendeltek el a testületi ülésen, hogy a képviselők megbeszéljék a szavazást. A vita arról ment, hogy az Ady utcai szlovák ovit most, vagy csak jövő szeptemberben zárják-e be. Az egyeztetés azonban nem hozott eredményt. Káosz, zavar támadt a rendszerben. Hogy ez mennyire volt irányított, szintén olvasóink képzelőerejére bízzuk.

 

 

Majd szünet után forrásaink egybehangzó elmondása alapján a korábbi polgármester, Oravec Ján fia, a független ifj. Ján Oravec hirtelen benyújtott egy javaslatot, miszerint van nála egy szándék, mely nem az Ady, hanem a Hársfa utcai ovi bezárásával kapcsolatos, melynek épületét a Humanita jó pénzért bérbe is venné. Úgy tudjuk, a bérbevétel csak álca volt, valójában már az illetékesek a háttérben az épület átjátszására készülnek.

 

Majd a két szövetség-alianciás áruló, mintha nem is egy magyar ovi jövőjéről döntenének, az öt független képviselővel együtt a világ legtermészetesebb módján megszavazta az Oravec által benyújtott javaslatot. Törvénytelenül.

 

Miért törvénytelenül?

 

Azért, mert az érvényes jogszabály több pontban is sérült. Egyrészt nem ment át bizottsági megtárgyaláson a javaslat, és ami fontosabb, hogy sem az Iskolatanács, sem a Hársfa utcai magyar ovi Szülői Szövetségének véleménye nem lett kikérve. Ami kötelező.

 

 

Ezt egy felkészült képviselőkből álló Szövetség-frakció azonnal kiszúrja és közbelép. Helyette a helyi Jeanne d´Arc amazonként szállt harcba, és „mentsük a menthetőt” helyett a „mentsük meg a párkányi magyar ovi” projektet indította el. Azt is csendesen, hogy lehetőleg ne derüljön ki a mellészavazó kollégák kiléte. Megrökönyödésünkre voltak bizony olyanok, akik inkább a latymatagságot, Vitkóová körbeudvarlását, lábujjhegyen való megközelítését szorgalmazták, attól tartva, hogy a hétfői „csináljuk vissza az egészet” ülésen sem szavaznának magyar érdek szerint.

 

Mit várhatunk attól a világtól, amikor egy ember hibázik – jó, nem egy, hanem kettő, az emberek (meg a Tokár) kivonulnak az utcára, de a megoldás az, hogy ne bántsuk szegény mellészavazókat, mert azok majd jól megharagszanak, és nem szavazzák vissza a magyar ovit. Na, ezt sem értené nagyapám! Mert ő annak idején azt értette, hogy ha egy ilyen fergeteges dolog történik, akkor az illető ember – jó mindkettő – szégyenében elbújdokol, de előtte azért nyilvánosan bocsánatot kér. 

 

Jeanne d´Arc pedig annak előtte áttanulmányozta volna a képviselői feladatkörök ellátásához szükséges normatívákat, hogy felkészülten üljön be, és ne egy ciklus alatt megszokásból „jöjjön bele”, és ezzel együtt veszítsenek a helyiek 4 évet. Lehet, hogy egy énekesnőnek van négy éve elvesztegetni, de a helyieknek nincs.

 

Mertha mégis felkészülten ült volna be az ülésre, akkor tudhatta volna, hogy procedurálisan kellett volna javasolni, és mivel az Iskolatanács és a Szülői Szövetség véleménye nem lett kikérve, vegyék le a pontot a napirendről. Ezt elmulasztották. 

 

A párkányi Szövetség magyar frakciójában nem volt senki, aki a helyzet magaslatán állt volna az adott pillanatban. Utána kezdték már csak verni a dobokat, ami eső után köpönyeg. Az ő felelősségük tehát szintén felmerül. Nem elég ugyanis keményen vitázni, nem elég utólag fizetett hirdetésben futni a vonat után. Felkészültnek kell lenni, ismerni a tárgyalási rendet.

 

A Humanita–ifj. Ján Oravec–polgármester–Vitkóová, Simon František (mindenki Simonferije) tengely volt az előkészítés útja.

 

Úgy tudjuk egyébként, hogy évekkel ezelőtt, még Oravec polgármestersége idején egyszer már volt kísérlet a magyar ovi átjátszására a Humanita n.o. kezére. Az azóta megboldogult Szigeti László (MKP) korábbi oktatásügyi miniszter és párkányi pedagógus azonban „leharapta” Oravec fejét. Így, bár Vitkóová Andrea akkor is megszavazta az eladást, a dologból nem lett semmi – állítja forrásunk.

 

A Körkép.sk természetesen megkereste Vitkóová Andreát, aki a Most-Híd színeiben politizál, hogy számon kérje döntése miatt. Egyúttal nyilvánosan vallomásra bírjuk arra voantkozóan, hogy hogyan fog szavazni hétfőn, a rendkívüli testületi ülésen. Az erről szóló interjúnk itt olvasható. 

 

A Körkép.sk elintézte! A Szövetség-Aliancia leveszi választási listájáról a párkányi magyarokat eláruló Andrea Vitkóovát

 

Vitkóovát a helyiek arrogáns, törtető személyként ismerik. Aki már csak konyhanyelven beszél magyarul és inkább szlovák érzelmű helyi politikus. Magyarként született, de mára erősen elszlovákosodott. Ezt támasztja alá az is, hogy gyerekét szlovák iskolákba járatta. Az ilyen személy értelemszerűen nem érzi át a magyar ovi megőrzésének fontosságát, hiszen ő maga már nemzetiséget váltott.

 

A Körkép.sk elintézte! A Szövetség-Aliancia leveszi választási listájáról a párkányi magyarokat eláruló Andrea Vitkóovát

 

Hogy mit keres mégis a Szövetség frakciójában, mi több, Nyitra megyei képviselő is a Szövetség soraiban, arról a párt illetékeseit kellene kérdezni. Viktóová a Körkép.sk kérdéseire mindenesetre garanciákat adott arra vonatkozóan, hogy hétfőn helyrehozza a hibát, amit maga is problémás döntésnek tart. A hölgy szerencsére nem lesz rajta a Szövetség-Aliancia országos jelöltlistáján.

 

Ugyanígy nyilatkozott a másik áruló, a korábbi rendőr és városi rendőrparancsnok, a ma már nyugdíjas Simon František is. A vele készült interjúnkat itt olvashatják.

 

Körkép.sk-exkluzív: Simon František, a párkányi magyar ovi egyik bezárója a Körképnek: Hétfőn helyrehozom a problémát

 

A Körkép.sk a felvidéki magyar médiában egyedüliként bírta szóra az érintetteket és kért következetesen világos és egyértelmű választ, biztosítékokat a hétfői testületi döntés előtt. Hogy szavuk mennyit ér, az hamarosan kiderül. Az biztos, hogy az érintettek közül többen a párkányi Kaufland számára eladott telep esetében is sárosak voltak. A bevásárlóközpont az egyik központi téma volt Párkányban, mely végül elérte, hogy a helyi, egyébként rendkívül látogatott fürdő közvetlen közelében kapjon területet.

 

Ennyi a történet, mely több kérdést is felvet. Mindegyik oda vezethető vissza, hogy hatalmas felelőssége van közösségünknek abban, hogy megfelelő embereket válasszunk ügyeink képviseletére. Ellenkező esetben ugyanis a párkányihoz hasonló esetek országos szinten is visszaköszönnek majd, újra és újra. Hasonlóan a himnusztörvényhez.

 

Párkányban a politikum csődöt mondott, a helyi civil közösség, a szülők és az országos média azonban résen volt, az országos pártelnök is kellő súllyal kezelte az ügyet. 

 

Hétfőn meglátjuk, hogy sikerül-e visszanyerni a párkányi magyar ovit, és akkor Tokárnak és Bokornak is jár a Törpilla tetkó!

 

A probléma azonban súlyos, rendszerszintű gondokról tanúskodik. Gerinctelenségről, felkészületlenségről, arroganciáról, pénzéhségről, értékrend-nélküliségről, beszariságról az árulókkal szemben. A felszín alatt már jó ideje forr a mély. A felvidéki magyarság politikai képviselete sürgős megtisztulásra szorul. Immár a lét a tét.

 

Frissítve: A hatalmas nyomás hatására a párkányi képviselőtestület július 3-i rendkívüli ülésén rendezte az ovi helyzetét. A Hársca utcai magyar oktatási intézmény így megmenekült.

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.