Nyitókép: sita

 

Szlovákia számára három téma lesz kulcsfontosságú a július 11–12-re tervezett vilniusi NATO-csúcson – közölte Martin Sklenár védelmi miniszter csütörtökön, a kormányülés után.

 

A három pont a következő:

 

  • a NATO reagálóképességének megerősítése valamelyik tagország fegyveres megtámadása esetén
  • annak meghatározása, hogy a GDP minimum két százalékát a védelemre kell fordítani
  • Ukrajna és a NATO viszonya.

 

Sklenár szerint fegyveres támadás esetén minden tagállamnak tudnia kellene, hogy számíthat a NATO-ra, és hogy a szövetség képes reagálni a támadásra, valamint megvédeni a szövetségesét.

 hirdetes_810x300  

 

Sklenár jelezte, hogy ez Szlovákia számára azt jelenti, hogy fokozatosan emeli az ország területén a külföldi katonák befogadásával kapcsolatos lehetőségeit, hogy a kollektív védelem keretében előkészülhessen Szlovákia védelmére.

 

„Ez nem azt jelenti, hogy rögtön a csúcs után feltétlenül növekedni kezd nálunk a katonák száma. Inkább az infrastruktúra és a tartalékok kialakítására, valamint a katonai mobilitásról szóló megállapodásra, tehát a katonák gyors szállíthatóságára akarunk koncentrálni”

 

mondta a miniszter, aki szerint minden tagország számára minimum elvárásnak kell lennie a GDP 2 százalékának védelmi célokra való felhasználásának biztosítása.

 

„Főleg azokban az országokban, ahol a védelem területén nagyok az elmaradások, mint Szlovákiában, várhatóan több mint 2 százalékot fog kelleni a védelembe invesztálni”

 

közölte Sklenár.

 

A miniszter elmondta, hogy a NATO-csúcs témája lesz Ukrajna helyzete és jövője a NATO-val.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.