Nyitókép: RTVS

 

Cikkünk elején összefoglaljuk a műsorban elhangzottakat, a végén pedig véleményt fogalmazunk meg a Szövetség számára annak további médiaszerepléseit illetően.

 

A szlovák közrádió szombat déli beszélgetős műsorának vendége Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke volt. Vitapartnerei Simon Zsolt és Mikuláš Dzurinda voltak. Utóbbi meglepetésre Solymos László helyett kapott meghívást, aki pártja gyenge eredményei miatt mintha egyre inkább kivonulna a kampányból.

Szijjártóról

 

hirdetes

A műsor elején Szijjártó Péter szlovák rendőrséget minősítő, közvetve a Smert támogató nyilatkozatáról kérdezték a vendégeket. Simon és Dzurinda elítélték a magyar külügyminiszter kijelentéseit (erről ITT írtunk bővebben), melyek szerintük beavatkoznak Szlovákia belügyeibe.

 

Forró Krisztián ellenben kiállt Szijjártó mellett. Elmondta, hogy mindenkinek joga van a véleményére. Figyelmeztetett, hogy most is kettős mérce van érvényben, hiszen ha szlovák politikus nyilatkozik Magyarországról, az rendben van. Ha magyar Szlovákiával kapcsolatban, az nincs rendben. „A két ország közti jó viszonyra kell törekednünk!” mondta.

 

Dzurinda erre a Fidesz ötödik gyarmatának nevezte a Szövetséget, Forró meg szerinte keveri az okot az okozattal.

 

Az autonómiáról

 

Simon Zsolt, aki végig szlovák narratívát követett a műsorban, nehéz perceket okozott Forrónak akkor, amikor nekiszegezte a kérdést, hogy a Szövetség programja tartalmazza-e a területi autonómiát.

 

A mi programunk ugyanis semmi ilyesmit nem tartalmaz. Tudjuk jól, hogy az ilyen párt eleve kizárja magát a demokratikus politizálásból és nem tud szlovák partnereket találni fogalmazott Simon.

 

Forró válaszában elmondta, hogy a Szövetség választási programja, melynek felelőse Mózes Szabolcs, az Összefogás platform képviselője volt, nem tartalmazza a területi autonómia kérdését.

 

Orbánról

 

A műsorban, a civilben magyarul is jól beszélő műsorvezető, Marta Jančkárová részéről nagy teret kapott Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde, melyben elszakított területekként beszélt a Felvidékről.

 

Simon és Dzurinda egyetértett abban is, hogy ez provokáció, Simon szerint pedig olyan tapasztalt politikusnak, mint Orbán, oda kellene figyelnie, hogy amit mond, nem sérti-e mások érzéseit.

 

Forró e téren is kiállt a magyar miniszterelnök mellett. Elmondta, hogy történelmi tények támasztják alá, hogy az akkori Magyarországtól Trinanonban bizony elszakítottak területeket.

 

A magyar kormány szlovákiai ingatlanvásárlásaival kapcsolatban mindhárman megértően nyilatkoztak. Szerintük Szlovákia is példát vehetne Budapesttől saját történelmi értékeik megőrzését, felújítását illetően.

 

A műsor további részében a pártok javaslatait ismertethették a meghívottak a magas árak, infláció visszaszorítása, megnövekedett létfenntartási költségek kezelését illetően. A végén a műsorvezető kérdésére mindhárman jelezték, hogy végigviszik a kampányt, Forró ellenben felszólította Simon és Dzurinda pártját, hogy látva a mutatóikat, lépjenek vissza a választásoktól, ne osszák meg a magyar szavazatokat.

 

És íme, az ígért vélemény

 

Forró Krisztián a műsorba egy 4 százalék körüli párt elnökeként érkezett. Míg Dzurindáékat alig másfél, Simont fél százalékon mérik. Egy parlamenti bejutás esélyével induló párt elnöke soha nem lehet másodhegedűs. Forró a műsorban sajnos többször passzív, védekező helyzetbe kényszerült, a konfrontációs képesség hiányát mutatva.

 

A legkevesebbet beszélt, üzenetei nem voltak erősek, könnyen megjegyezhetőek. Engedte, hogy Dzurinda kétszer is kioktassa őt. A Szövetség elnöke lassan reagált, több magas labdát nem ütött le ellenfeleivel szemben. Egy szó mint száz, 7 héttel a választások előtt kőkeményen ki kell használni minden lehetőséget, amit az országos szlovák média nyújt. Itt nincs idő tapasztalatszerzésre, nem most van az az idő, amikor szokni lehet a körülményeket. Mert a párt a kevés lehetőséget is elkótyavetyéli az országos médiafigyelmet illetően.

 

Nem most, élő műsorban kell tanulni

 

Forrónak sokkal jobban kell harapnia, felkészültebbnek kell lennie, muszáj, hogy érezze a nagypolitikát. A helyi és a megyei szintű tapasztalatok ismételgetése itt nem elég. Ennél Berényi József is jobb teljesítményre képes, és bizonyára Forró is tud majd idővel ennél sokkal jobb lenni.

 

Érdemes lenne tehát a következő alkalommal Gyimesi Györgyöt felkérni, hogy képviselje a Szövetséget a szlovák média vitaműsorában. Országos tapasztalattal, sok rutinnal. Különben a párt könnyűnek találtathat, ha majd igazi fekete öves, első vonalas pártelnökökkel kerül össze, és nem fog tudni élni a kínálkozó lehetőséggel. Ezt pedig nem engedheti meg magának sem a Szövetség, sem a magyar közösség. A párthierarchia, egyéni ambíció, egó most nem játszhat szerepet. Itt most a lét a tét. Ezt kell tudatosítania mindenkinek, Forrót is beleértve.

 

Fejlődik, de nagy a tét

 

Forró Krisztián vitán felül sokat fejlődött az elmúlt időszakban, személyes találkozóin megtalálta a közös hangot a választókkal. Meggyőző tud lenni, erőt mutat, ahogy erről magunk is beszámoltunk. Viszont az élő politikai vitaműsor teljesen más műfaj. Gyorsnak kell lenni, meg kell találnia a kellő hangnemet a konkurens pártelnökökkel szemben is. Akár konfrontáció által is. Hogy miért van ennek jelentősége? Mert a választóban ez alapján alakul ki a kép az adott pártról, politikusról. Elszántságban, magabiztosságban, meggyőző erőben ha alulmarad, a különbség egyre érzékelhetőbb lesz. Ami nem növeli a parlamenti bejutás esélyét, az 5 százalékos küszöb átugrását.

 

Forró után jöjjön most Gyimesi, majd értékeljék ki a két szereplést, szűrjék le a kampánystábban a tapasztalatokat. Erre lenne szükség a Szövetség részéről. Vajon képesek belátni maguk az érintettek is?

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.