Nyitókép forrása: camva.com

 

Az elmúlt héten Hamran István országos rendőrfőkapitányt rengeteg kritika érte nemcsak a múlt csütörtöki rendőrségi akció miatt, hanem mert annak apropóján politikai kapcsolatban hozták a Progresívne Slovenskoval. A rendőrfőnök természetesen tagadja a vádakat, ahogy a PS, az államfő és az államfő által kinevezett ügyvivő kormányfő, Ódor Lajos is. Az ellenzék érveit azzal hárítják, hogy a rendőrség csak végzi a dolgát. Erre jön a Štandard konzervatív hírportál beszámolója arról a cégről, amelynek társalapítója a PS listáján indul a választásokon, és amely „együttműködik” a rendőrség hivatalos Facebook-oldalán megjelenő kommentek szűrésében. Konkrétan vulgáris és gyűlöletkeltő bejegyzések után kutatnak.

 

Bár a rendőrség hivatalos álláspontja szerint a szolgáltatást ingyen nyújtja a cég, az újabb PS-es kapcsolat, főleg a rendőrség Facebook-oldalának súlyosan átideologizált szerkesztését elnézve, nem épp a PS és Hamran narratíváját támasztja alá.

 

A TrollWall a Polícia SR hivatalos közösségi oldalain dolgozó szakértőknek és adminisztrátoroknak nyújt „technológiát a toxikus és vulgáris kommentárok kiszűréséhez”. Mivel az illető adminisztrátorok esetében már volt rá példa, hogy durván nekimentek a velük egyet nem értő kommentelőknek (elég arra gondolni, mikor azt írta a rendőrség, hogy aki békét akar, az orosz kollaboráns), a most napvilágra került együttműködéstől aligha lélegezhetünk fel.

 

Az említett technológia mesterséges intelligencián alapul, és a kommentek automatikus moderálásában fogja segíteni a rendőrséget.

hirdetes

 

Maga a TrollWall szolgáltatása a „gyűlöletkeltő kommentárokat” söpri ki az adott közösségi oldalról, legyen szó Facebookról vagy Instagramról. A technológia a kéretlen tartalmakat, a spameket is filtrálja és eltávolítja.

 

Más szervezetek is igénybe vették már a cég szolgáltatásait, és a lista rendkívül beszédes: Petr Pavel cseh államfő, a balliberális Denník N napilap, a Seesame szlovák PR-ügynökség és Roman Samotný, a Tepláreň melegbár tulajdonosa.

 

Még beszédesebb, hogy a TrollWall alapítója Tomáš Halász fotós, aki pont a Progresívne Slovensko listáján indul az idei előrehozott választásokon…

 

De itt még nincs vége. A cég idén májusban elindított egy kezdeményezést #bezhejtu címmel, ami lényegében egy közös nyilatkozat, amelyben az aláírók kötelezik magukat, hogy monitorozni fogják oldalaik kommentjeit és a gyűlöletkeltő bejegyzéseknek nem adnak teret, és nem utolsósorban aktívan támogatják a nyitottság kultúráját.

 

Az aláírók száma eddig 120, és köztük van a PS-szel és az elnöki palotával többször kapcsolatba hozott ESET, az O2, a Profesia, az Orange, a Tatra banka, a ZSE és a Ringier, de a szlovák elnöki palota, Pozsony városa, a mezőgazdasági minisztérium, Trencsén városa, az Állami Iskolafelügyelet és még más állami intézmények is. 

 

Nehéz nem észrevenni, hogy egyre több ponton kapcsolják össze a véletlenek a progresszív erőtér szereplőit és a rendőrséget, ami így a választások előtt az ellenzék és a bukott baloldal narratíváját erősíti fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.