Nyitókép: SITA

 

Hogy miért érdekes a Republika listájának második helyén induló, zöldpárti liberálisból mélynemzetivá vált Miroslav Suja esete, cikkünk végén magyarázzuk el. De előtte egy kis felvezető, hogy érthetőek legyenek az összefüggések. Pontosabban az emberi viselkedés, ami az MKP-t, MKÖ-t, Szövetséget eláruló hidasokat jellemzi.

 

Ami megmagyarázza a dolgokat

 

Egyre világosabb ugyanis, hogy miért ilyen töredezett a szlovákiai magyar politikai szféra. Egyre nyilvánvalóbb, miért alakítják sorra az újabb és újabb pártokat jellemzően ugyanazok. Bugár Bélát, Solymos Lászlót, Ravasz Ábelt, Rigó Konrádot, Simon Zsoltot egyetlen dolog köti össze: a hatalom utáni vágy. Ellenzékben, pályán kívül egyébként mindannyian túltengő egók gyülekezete, akik ha kikerülnek a pikszisből, azonnal egymás nyakának ugranak. Csípik, rúgják, harapják egymást, bármiféle megegyezésre képtelenek.

hirdetes

 

„Ha én már nem lehetek ott, akkor ti se legyetek“

 

– ez mozgatja őket a kölcsönös utálaton kívül. Bugár a leváltása után emiatt alapított új pártot, összegyűjtve maga köré a fenti díszes társaságot. Akik, amíg megkapták a hatalom tortájából saját kis szeletüket, élhették kis világukat, intézhették saját dolgaikat, elvoltak.

 

Volt atlantisták a szélsőjobban? Ez a botrány inkább szól Dzurindáról, a Most-Hídról és Šimečka smeres múltjáról

 

Haszonlesők

 

Majd amikor a Most-Híd Robert Fico mellett is lejáratta magát, megpróbáltak visszatérni az MKP-hoz. Hogy kiszívják belőle a maradék vért és továbbálljanak. Ezt tette Simon, és ezt tették a hidasok is. Akik annyira nem szívlelik egymást, hogy partvonalon kívül bármiféle összefogásra képtelenek. Ezért indul Ravasz szlovák párt listáján, ezért próbál szerencsét Simon saját társaságával, a Bugár-Solymos-Rigó alkotta maradék pedig Dzurinda kékjeinek hasznos hülyéjévé vált. Akik örülhetnek, ha a választásokig még előttünk álló 29 napban Dzurinda nem hasznosítja (adja) el őket.

 

De vissza a cikk címéhez.

 

A republikás Miroslav Sujáról a napokban derült ki, hogy 2009-ben a Most-Híd listáján indult a megyei választásokon és szerzett mandátumot Besztercebánya megyében. Pártbeli főnöke, Uhrík pedig SDKÚ-s volt, de ez egy másik történet.

Simon kipofázta, amit Solymos és Bugár elfelejtett volna

 

Suja esetét Solymos László igyekezett viszonylag ügyesen magyarázni a médiában, mondván, hogy az illető a Mosttal egy listán indult Zöldek párt nominánsa volt. Ezzel le is zárult volna a történet, hiszen a megszólított Bugár sem emlékezett semmire (általában mindig ezt teszi, ha előnytelen számára a dolog), ha nincs Simon Zsolt, aki ott fűt be korábbi kollégáinak is, ahol csak tud.

 

A szlovák sajtó ugyanis igyekszik melegen tartani az ügyet. Főleg a Fico vezette Smer szekerét toló Pravda, mely gyengíteni próbálja a Republikát, hogy a párt szavazóit a Smerhez terelje. Ők görgették tovább az ügy szálait, és szólaltatták meg az érintetteket. Többek között Simont is, aki kimondta, amit Solymos és Bugár igyekezett elfelejteni. Éspedig, hogy Suja, miután megyei mandátumot szerzett a választások előtt pár hónappal alakult Most-Híd listáján (ok, legyen a Zöldek kvótájából), belépési ajánlatot kapott a Most-Híd akkori megyei elnökétől, Simon Zsolttól.

 

A (megyei) választások után megkeresett Simon, hogy nem akarok-e a jövőben együttműködni velük, a színeikben indulni. De elutasítottam, mert nem értettem egyet a Most-Híd politikájával”

 

– emlékezett vissza Suja a Pravdának.

 

Ilyen derék emberek ezek ugyanis. Akiknek egyetlen dolog, a hatalom számít. Melynek érdekében együttműködnek, összeállnak bárkivel. Saját fajtájukat, a magyarokat meg sorozatosan elárulják emiatt.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.