Nyitókép forrása: RTVS

 

Eduard Heger (Demokrati) szerint a migráció „megszokott” az év ezen szakában, a témát azonban egyes politikai pártok félelemkeltésre használják a választások előtt. Peter Pellegrini szerint azonban a migráció ma valós veszély Szlovákiában, és a migránsok mozgásának korlátozására és a határok védelmére szólított fel. A HLAS elnöke ráadásul a magyar kormánnyal azonos retorikai szófordulatot is használt, miszerint „csak a szlovák polgárok dönthetik el, kivel akarnak együtt élni”. A két politikus a közrádió Szombati párbeszéd című műsorában vitázott egymással.

 

Pellegrini arra a kérdésre, hogy ő is úgy véli-e, hogy Magyarország áll a déli járásokban kialakult migrációs válság között azzal felelt:

 

„Még ha igaz volna, hogy egy másik ország, az most mindegy, hogy Magyarország, Ukrajna, Lengyelország, Csehország vagy Ausztria, hogy migránsokat tol be az országba, hogy befolyásolja a választásokat, akkor is: hát mik vagyunk mi? Egy nem szuverén állam, ami tehetetlen egy migrációs válsággal szemben, ami befolyásolja a választásokat? Ha szuverén és nem banánköztársaság vagyunk, akkor attól függetlenül, hogy Orbán Viktor mit gondol, képesnek kell lennünk a határainkat megvédeni, és akkor semmilyen hatása a választásokra nem lenne”

 

mondta. Megjegyezzük, hogy Orbán Viktort csak azért említette meg a válaszában, mert a kérdés rá vonatkozott.

 

A HLAS elnöke szerint a már határokon belül lévő migránsok mozgását korlátozni kell. Kitért a migránsok regisztrálására is, amivel az Ódor-kabinet és a rendőrfőkapitány is az ellenzéket (elsősorban Robert Ficot) támadta. Szlovákia 2018-ban bevezetett egy regisztrációt a migránsok számára, ami adatfelvételen túl ujjlenyomat vizsgálatot is tartalmaz. A dolog hátránya, hogy a Szlovákiában regisztrált migránsokat később más országok visszaküldhetik Szlovákiába.

 

Pellegrini ezzel kapcsolatban azt állította, hogy a rendőrségnek nem kötelező minden egyes migránst regisztrálnia, csak azt, akinek személyazonossága egyértelműen igazolható, vagyis Szlovákiának nem kellene az egész embertömeget regisztrálnia. Mi azért hozzátesszük, hogy regisztráció nélkül nem lehet kiszűrni a migránsok közül a bűnözőket, terroristákat sem. A két Szlovákiában migránsok közt elfogott terrorista is a regisztrációnak köszönhetően bukott le.

 

Heger szerint a valódi megoldást a schengeni határok védelmében látja, ám elég egyértelmű volt, hogy „európai megoldást” akar. Arra persze nem tért ki, hogy az uniós fősodor támogatja és a jövőben is támogatni akarja a migrációt, így valódi megoldás uniós szinten a migránció feltartóztatására nem születhet. Heger érvelése egyébként egybeesett Ódor Lajos kormányfő érvelésével a témában.

 

Arra a felvetésre, hogy az ide érkező migránsok esetleg megoldást jelenthetnek Szlovákia munkaerőhiányára, Heger kitérő választ adott, arról kezdett beszélni, hogy a külföldön élő szlovák polgárokat kellene visszacsábítani. Heger szerint a választások után fennáll a veszélye, hogy egy Smer-HLAS kormány kerül hatalomra, és megkérdőjeleződik a jogbiztonság, ami elriaszthatja a befektetőket.

 

Pellegrini a migránsok foglalkoztatása kapcsán kijelentette, hogy az illegális és a legális migráció nem keverendő össze, és

 

„csak a szlovák polgárok dönthetik el, hogy kik élhetnek és dolgozhatnak az országban”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!