Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Az OĽANO és Barátai mozgalom bemutatta azt a tíz feltételt, amelyet a kormányba lépéshez támasztott. A feltételek tartalmaznak például családokat támogató intézkedéseket, 500 eurós jutalmat a választásokon való részvételért, de olyan pontot is, ahol a mozgalom elhatárolódik a Progresszív Szlovákia (PS) egyes javaslataival szemben. Erről a mozgalom elnöke, Igor Matovič tájékoztatott.

 

Matovič szerint a mozgalomnak nem elég, hogy a „Szlovákiával kötött szerződése” pontjai szerepeljenek a kormány programnyilatkozatában. „Ragaszkodunk ahhoz, hogy a következő választási időszak első két-három ülésén minden javaslat és pont jóváhagyásra kerüljön” – jelentette ki Matovič.

 

A mozgalom az élelmiszerek lehető legalacsonyabb árát kívánja biztosítani a gyógyszerekhez hasonló rendszer bevezetésével, ahol az ún. referenciarendszer működik. Ennek értelmében ugyanannak a terméknek Szlovákiában nem lehetne magasabb ára, mint más országokban. „Ha Ausztriában olcsóbban tudják eladni, akkor a szlovákok is legalább olyan árat érdemelnek” – szögezte le Matovič.

 

A kormányba kerülés feltétele a gyermekenként járó 200 eurós pótlék meghosszabbítása. Havi 100 eurós adóbónuszt is szeretnének megvalósítani a 15 év alatti gyermeket nevelő anyák és a fiatalok számára, ha teljes munkaidőben dolgoznak. Havi 50 eurós összeggel szeretnék támogatni az alapiskolás diákok sportköreit az elsőtől a nyolcadik évfolyamig.

 

A mozgalom azt szeretné elérni, hogy a hat éven aluli gyermeket nevelő családok részletfizetési könnyítést, „jelzáloghitel-szabadságot” kapjanak, ha fennáll annak a veszélye, hogy nem tudják fizetni a jelzáloghitelt.

 

A mozgalom azt is szeretné lehetővé tenni, hogy a munkavállalók csak négy napig járjanak munkába, ha a munka jellege ezt lehetővé teszi, és ha annyi munkát végeznek, mint egy ötnapos munkahéten.

 

Feltétel a munkabér kifizetési határidejének módosítása is. A munkavállalókat a következő hónap utolsó napja helyett legkésőbb a következő hónap tizedik napjáig kellene kifizetni.

 

A mozgalom emellett ragaszkodik a választásokon való részvételért járó 500 euró kifizetéséhez. „A cél az, hogy az emberek érdeklődjenek a közügyek iránt” – indokolta Matovič. Tagadja, hogy a jutalomra nem lenne anyagi forrás.

 

Egy másik pont azokat a javaslatokat tartalmazza, amelyeket Matovič a mozgalom DNS-eként jellemez. Be akarja vezetni a politikusok anyagi felelősségét, megváltoztatni a 363-as paragrafust, továbbra is szabad kezet biztosítani a nyomozóknak, nem tűrni a korrupciót és a lopást.

 

Az OĽaNO és Barátai a Progresszív Szlovákia néhány programpontjával szemben is elhatárolódott. Elutasítják 16 éves kortól az ingyenes óvszer bevezetését és az ingyenes fogamzásgátlást, a mozgalom nem támogatja a lányok ingyenes abortuszát életkortól függetlenül a szülők tájékoztatása nélkül. Ellenzik továbbá azt a szándékot, hogy eltöröljék a nők abortusz előtti tájékoztatását a titkos szülés, gyermekvállalás vagy pszichológiai segítség lehetőségéről, valamint az LMBTI-propaganda terjesztését az iskolákban. Elutasítják a homoszexuálisok vagy transzszexuálisok házasságát, valamint azt, hogy ilyen párok gyermeket fogadjanak örökbe. A mozgalom nem támogatja a kiskorúaknál a nemváltoztatást, illetve a leszbikus párok mesterséges megtermékenyítésének megtérítését.

 

A mozgalom kizárta a Smer-SD-t, a Hlas-SD-t, az SNS-t, a Republikát és az ĽSNS-t a választások utáni együttműködésből.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!