Nyitókép forrása: illusztráció/SITA/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

 

Bő 11 nap van hátra a választásokig, és az egyik kiemelt témája a kampánynak továbbra is a migráció. Ennek két oka van: az egyik, hogy a jelenlegi progresszív szakértői kormány tétlen maradt a migránsok feltartóztatásában, a másik, hogy a liberális politikusok és sajtó minden fórumon azt a narratívát közvetíti, hogy egyedül Magyarország és Orbán Viktor felelős a kialakult helyzetért.

 

Tény, hogy a migráció elleni fellépés a kormány tehetetlenségén kívül azért is maradt el, mert a migráció ellen a progresszív politika nem lép és nem léphet fel, hiszen szembemenne az európai liberális fősodor politikájával. Így a szlovák pártok a korábbi ellenzékkel szemben igyekeznek Magyarországra terelni a felelősséget, miközben a sajtó mindent megtesz, hogy még véletlenül se tegye fel a kérdést a PS-nek, a HLAS-nak vagy a KDH-nak a migráció szükségességéről vagy elutasításáról – nehogy emlékeztessék a választókat arra, hogy a mainstream pártok bizony évek óta azt sulykolják, nem szabad feltartóztatni, hanem be kell fogadni az illegális bevándorlókat.

 

A Progresívne Slovensko elnöke, Michal Šimečka vasárnap a TA3 hírtelevízió műsorán arról beszélt, hogy az Európai Unió segítségével akar nyomást gyakorolni Magyarországra, és beperelni, amiért nem védi Schengen külső határait. Azonban sem ő, sem a szlovák nagy tévécsatornák moderátorai nem teszik fel élő adásban azt a kérdést, hogy az EU eddig miért maradt tétlen, miért egy tagállamnak kell saját erőforrásaival biztosítania a határokat, és mire fizetjük be a sokmillió eurót a FRONTEX európai határvédelmi hatóság fenntartására, ha az nem végzi a dolgát, sőt, esetenként segíti a migránsok bejutását a kontinensre.

 

Azzal sem szembesítik a nézőket, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök csak a migránsok elosztásában lát megoldást, a határvédelemben nem. Mikor a szlovák politikusok azzal érvelnek, hogy a kötelező migránskvóták javaslata „halott”, egy műsorvezető sem teszi fel nekik a kérdést, hogy mennyire halott a javaslat úgy, hogy a kötelező betelepítést csak háborús sarcnak megfelelő pénzügyi kötbér árán lehet elkerülni.

 

A szlovák választási kampányban több narratívát is felépítettek a migrációra válaszul, ezek hátterére vetünk egy pillantást.

 

1. A Szlovákia déli járásaiban tapasztalat migrációs válság Magyarország határvédelmének kudarca, egyedül Orbán Viktor felelőssége. 

 

Ez a narratíva elsősorban a PS, a Demokrati, a Modrí, Most-Híd, a Magyar Fórum, az OĽANO , és részben az SaS narratívájában jelenik meg. Azzal érvelnek, hogy Magyarország nem végzi el a külső határok védelmének feladatát.

 

Arra már nem térnek ki, hogy az EU, és így természetesen a PS is, éveken keresztül nyíltan és minden eszközzel bírálta Magyarországot, mert fenyegetésként tekintett a migrációra és fel akarta tartóztatni a tömegeket. Teljesen skizofrén állapotokat látni a stúdiókban, mikor a műsorvezetők és a politikusok először arról beszélnek, hogy Magyarország kudarcot vallott, aztán arról, milyen embertelenül bánt a határon a migránsokkal.

 

A migráció elítélésében Szlovákiában a fent említett pártok egyike sem jeleskedett. Ahogy talán az OĽANO esetlen próbálkozásait leszámítva mindegyik a V4 gyengítéséért lobbizott.

 

2. Magyarország szándékosan tolja be Szlovákiába a migránsokat, hogy Robert Fico javára befolyásolja a választásokat. 

 

Az előző narratívának egy durvább formája. A választások legnagyobb tétje ugyanis nem a liberálisok hatalomra jutása, hanem Robert Fico és a Smer kormányzásának elkerülése. Ennek egyszerű oka az, hogy már az Ódor-kormány hivatalban maradásával is progresszív politika valósulhat meg az országban, ehhez pedig nem kell progresszív kormány, elég a politikai patthelyzet is.

 

Robert Ficot pedig Orbán Viktor fő szövetségeseként mutatják be, aki a liberális pártok és sajtó szerint, ha megszerzi a miniszterelnöki széket, ugyanúgy elszigetelődik, mint Orbán Viktor, Szlovákiától megvonják az uniós forrásokat, Szlovákia nem fogja támogatni szegény Ukrajnát stb.

 

Ennek az erőltetett, kommunista időket idéző propagandának egy változata, hogy Orbán saját érdekében igyekszik befolyásolni a választásokat. A recept nagyon hasonló ahhoz, amit Donald Trump ellen dolgoztak ki a demokraták, mikor orosz külső befolyást emlegettek Trump megválasztása kapcsán.

 

A narratíva nagyon könnyen cáfolható. Először is, már tavaly ősszel is ugyanilyen gondok voltak a migrációval, így a szlovák sajtó megmondóembereinek állításával szemben nagy meglepetésként nem érhetett senkit a mostani helyzet. Egyszerűen az történt, hogy mikor őszig elhúzták az előrehozott választások megszervezését, nem számoltak ezzel a tényezővel. Másodszor, nem igazán várható el, hogy majd Magyarország fogja megvédeni a szlovák határt. Mikor tavaly a csehek és osztrákok lezárták a határokat migráció miatt a németek felszólítására, nem a németekkel, hanem a szlovákokkal közös határszakaszon vezettek be határellenőrzéseket.

 

3. Robert Fico kormánya által elfogadott tartózkodási engedély miatt tódulnak ide a migránsok. 

 

Maga ez a narratíva is cáfolja a magyar beavatkozásról szőtt konspirációkat. A liberális mainstream eldönthetné, hogy most a smeres kormányok egykori (és a szlovák sajtó által eddig nem kritizált) intézkedése, vagy Magyarország felelős a migrációért… Mindazonáltal itt is komoly ellentmondások vannak.

 

A tartózkodási engedély kiadásáról szóló határozatot valóban Robert Fico kormánya vezette be. Az is igaz, hogy az ilyen dokumentummal rendelkező migránst Nyugatról már nem Európán kívülre, hanem Szlovákiába küldhetik vissza, Szlovákiának pedig el kell majd szállásolnia őket.

 

Az azonban nem igaz, hogy ezt kötelező lenne kiadnia a rendőrségnek. A törvény nem fogalmaz egyértelműen, de csak az adott migráns személyazonosságának igazolásakor adhatja ki ezt a dokumentum. A migránsok zöme azonban még az EU-ba való belépés előtt eldobja iratait, hogy azt hazudhassa, hogy szír és afgán menekült, mert a jelenlegi uniós szabályozásoknak köszönhetően őket nem lehet kiutasítani. Csakhogy ilyen migránsoknak nem is lehet megállapítani a személyazonosságát, így tartózkodási engedélyt sem kell kapniuk.

 

Más kérdés, hogy a regisztráció során a rendőrség ujjlenyomatot is vesz a migránsoktól. Ennek az eljárásnak köszönhetően szűrték ki azt a két terroristát, akik egy hónapja fennakadtak a rendőrség rostáján.

 

A PS politikája zsákutca

 

Valójában tehát megint azt látni, hogy bármi áron, bármilyen gyenge érvvel próbálják mentegetni a fenti narratívákkal a progresszív, migránsbarát pártokat. Érdemes kiemelni egy idézetet 2016-ból, Michal Šimečkától, aki az Eurozine hasábjain a következőket írta:

 

„A Visegrádi Négyek migrációval kapcsolatos megközelítése nemcsak Európa erkölcsi felelősségével, hanem olyan kulcsfontosságú államokkal sem áll összhangban, mint például Németország vagy Franciaország. (…) A széles körben elterjedt nézet, amely összemossa a terrorizmust és a szervezett bűnözést a migrációval, alaptalan. (…) A politikusoknak ugyanolyan pozitívan kellen rámutatniuk Angela Merkel német kancellár merész és elvhű álláspontjára a migrációra kapcsolatban, mint amikor a körültekintő makrogazdasági lépésekről beszélnek. (…) A liberális eliteknek vezetést és bátorságot kell mutatniuk ahhoz, hogy megkérdőjelezzék az európai értékeket és felelősséget aláásó véleményeket (…). Félő, hogy a kelet-közép-európai régió elszigetelt marad, miközben a migrációs válság nagyvonalúbb és humánusabb európai megközelítés felé fordul. (…)”

 

Ezek a gondolatok kétségkívül egy migrációt támogató, migránsokat befogadni akaró politikát követő személy gondolatai. Michal Šimečka ráadásul nyíltan helyesnek nevezte Angela Merkel befogadópolitikáját, amely során 1,1-1,7 millió, zömében gazdasági migráns jutott be Németországba, olyan gazdasági és társadalmi folyamatokat indítva el, amelyeknek eredményeit ma már látjuk.

 

Nő a bűnözés, rendszeresek a késes támadások, új bűnbandák jönnek létre a társadalmi perifériára szoruló migránsokból, akiknek csak töredéke akart vagy tudott munkát vállalni Európában. A 2022-es migrációs incidens, amely során Csehország és Ausztria lezárta Szlovákiával közös határát, amiatt alakult ki, mert a 16 német tartományból 12 nem tudott vagy nem akart több migránst befogadni. A hatás pedig tovagyűrűzött. 

 

Innen is látni a felméréseken másodikként szereplő PS zsákutcába vezető kül- és migrációs politikájának gyengeségeit, ideológiai átfűtöttségét. Ahogy azt is látni, hogy a párt elnöke inkább brüsszeli politikai aktivista, mint kormányfő-alapanyag.

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.