Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Peter Pellegrini, a HLAS elnöke vasárnap a Markíza televízió vitaműsorában Michal Šimečkával, a PS elnökével vitázott. A műsorban bemutatott felmérés egyébként igyekezett Pellegrinit potenciális államfőjelöltként (tehát nem kormányfőként) bemutatni, Pellegrini elég egyértelműen utalt rá, hogy jelenleg a HLAS célja, hogy stabil kormány jöjjön létre a választások után, és kormányfői ambícióit sem rejtette véka alá. Talán még ennél is beszédesebb, hogy Pellegrini elég nyíltan beszélt a Smerrel közös kormányzás lehetőségéről, míg a PS-szel kapcsolatban óvatosabb volt. Nem véletlenül, a progresszívokkal szembeni megengedő retorika vetette vissza a HLAS-t a felméréseken a befutó helyről a harmadik helyre.

 

A vita során Šimečka megmutatta, hogy a PS valódi kormányzópárt helyett inkább egy brüsszeli politikai aktivista mozgalomra hasonlít. A két politikus között kialakult, zöld energiáról szóló vita során Šimečka szenvedélyesen védte az uniós klímapolitikát, szélerőművek és alternatív energiaforrások kiépítését szorgalmazva. Ezzel szemben Pellegrini a szlovákiai energiamix összetételére hivatkozva arról beszélt, „jó dolog a megújuló energiaforrás, de inkább csak kirakatkérdés”.

 

„Az atomenergia arányát tekintve Franciaország után a második helyen állunk Európában, ott van a bősi vízerőművünk, folyamatban van az utolsó hőerőművünk leállítása, így hamarosan olyan helyzetbe kerülünk, hogy nem fogunk érdemben széd-dioxidot kibocsátani (…). A megújuló energiaforrások a szlovák energetika szempontjából inkább csak imidzs kérdése. (…)”

 

mondta Pellegrini.

 

Šimečka azzal reagált, hogy Pellegrini nem tudja, milyen jövőt akar Szlovákiának, mert a zöld váltást imidzsnek tekinti. Šimečka szerint Szlovákia versenyképessége a zöld beruházásoktól függ. 

 

„Ma globális harc folyik arról, hogy ki lesz a zöld átmenet győztese, Kína, az USA vagy Európa. Ez biztosíthatja számunka a hosszú távú versenyképességet az energetikában és az iparban. Azzal, hogy Pellegrini úgy beszél erről, mint valami szórakozásról, azt jelzi, hogy képtelen felismerni, hogy hova tartozik a kontinensünk jövőre”

 

mondta Šimečka.

 

A HLAS elnöke azonban nem maradt adós:

 

„Maga most pont úgy beszél, mint egy brüsszeli bürokrata, aktivista, nem pedig úgy, mint akinek a mi érdekeinket kellene védenie. Nézze meg, mi folyik Németországban, leállították az atomerőműveiket, most meg azt lesik, hogy mikor süt a nap és fúj a szél. Ha borús az idő és szélcsend van, akkor örülnek, ha a mi atomerőműveinkből kaphatnak energiát, hogy túléljenek. (…) Szóval kicsit több realitással kéne körültekinteni. És ha majd felsorakozik a töltőkúthoz 50 elektromos autó, kíváncsi vagyok, mennyire fog tetszeni, hogy 3 órát kell majd várakoznia, mire sorra kerül”

 

mondta Pellegrini. Hozzátette, „józan paraszti ésszel kell közelíteni a zöld átmenethez, nem szabad veszélyeztetni a munkahelyeket”. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.