Nyitókép forrása: facebook

 

Nyilvánvaló, hogy ha a parlamentben nincs magyar képviselet, a szlovák pártok nem törődnek a magyarok problémáival, nem segítenek rajtunk, sőt, a déli és kelet-szlovákiai régiókat rendre elhanyagolják. Ezen változtatni kell, ez a tétje a szeptember 30-i választásoknak – mondta Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke a magyar M1 csatorna 48 perc című műsorában.

 

Forró hangsúlyozta, ha lesz magyar képviselet a szlovák parlamentben, azzal nem csak a magyar közösség, hanem minden szlovákiai nemzetiség jól jár a régiókban. Hozzátette ugyanakkor, hogy „fordítva nem biztos”.

 

A Szövetség elnöke kiemelte, hogy történelmi esélyt kapott a magyar közösség azzal, hogy a korábbi választásokkal ellentétben jelenleg a Szövetség az egyetlen olyan magyar párt, amelynek esélye van bekerülni a parlamentbe.

 

„A Szövetségnek minden esélye megvan arra, hogy parlamenti párt legyen. Egyre több felmérés mutatja azt, hogy a Szövetség el fogja érni az 5 százalékos parlamenti küszöböt.”

 

hirdetes

mondta. Hozzátette, hogy az ügynökségek rendre alábecsülik a Szövetség támogatottságát.

 

Forró szerint különösen fontos a Szövetség által kínált politikai stabilitás egy olyan időszakban, amikor két kormánytag a nyílt utcán esik egymásnak.

 

„Szlovákia mérföldköveinél, fontos pillanatainál mindig ott voltunk és segítettünk. Mindig a jó oldalon álltunk. Ennek ellenére most mégis azt tapasztaljuk, hogy ha nem vagyunk a parlamentben, a magyar közösségről elfeledkeznek”

 

hangsúlyozta.

 

A választások utáni koalíciós lehetőségek kapcsán emlékeztetett, hogy van egy korábbi garnitúra, amelyhez olyan magyarellenes lépések kötődnek, mint a Hedvig-ügy, a dunaszerdahelyi magyarverés, a kettős állampolgárság ellehetetlenítése.

 

„Az emberek változást akartak, de akik leváltották [ezt a régi garnitúrát], káoszba sodorták az országot. Az emberek nem tudnak dönteni. Ugyanakkor a felvidéki magyarok abban a könnyű helyzetben vannak, mert ebből a két erőtérből kell választaniuk. Nekünk nem kell foglalkoznunk a részvételi aránnyal, hanem azt kell elérnünk, hogy a magyar választók minél nagyobb számban az urnákhoz járuljanak, válasszák a magyar képviseletet, a Szövetség az egyetlen olyan párt, amelynek esélye van bekerülni a parlamentbe.

 

fogalmazott, majd kiemelte:

 

Arra kell törekednünk, hogy minél erősebb legyen a képviseletünk a parlamentben, mert akkor mi lehetünk a mérleg nyelve, ami meghatározza, hogy milyen irányt vesz az ország”

 

mondta.

 

Forró azt is elmondta, a felvidéki magyarságnak elemi érdeke, hogy a Visegrádi Négyek országai minél jobban együttműködjenek.

 

„A felvidéki magyaroknak fontos az, hogy Magyarország sikeres ország legyen, hiszen a magyar nemzet részei vagyunk. És ugyanúgy fontos számunkra, hogy Szlovákia is sikeres legyen. Alapvető érdekünk, hogy a két ország kapcsolata a lehető legjobb legyen”

 

fogalmazott a Szövetség elnöke.

 

A migráció kapcsán a jelenlegi kormányt tétlenséggel vádolta, ugyanakkor emlékeztetett, hogy Robert Fico kormánya vezette be azt a regisztrációs eljárást, amely miatt most a migránsok Szlovákia felé vették az irányt.

 

Az orosz-ukrán háború témájában emlékeztetett, hogy a felvidéki magyar közösség is segítette az ukránokat és a kárpátaljai magyarokat, a Szövetség pedig az orosz invázió kitörésekor elítélte Moszkva lépését.

 

„Személy szerint nem támogatom Ukrajna felfegyverzését, mert a háború elhúzódásával még több ember fog meghalni. Szlovákia nagy része is ugyanígy látja a helyzetet. A háborúk mindig a tárgyalóasztalnál értek véget, és az lenne most a legfontosabb, hogy minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások és véget érjenek a harcok”

 

szögezte le.

 

A teljes beszélgetés alább tekinthető meg:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.