Nyitókép: aktuality.sk

 

Szlovákia Richard Sulík (SaS) korábbi gazdasági miniszter miatt lemaradt történelmének legnagyobb mértékű külföldi beruházásáról, melyet a kínai Catl vállalat tervezett – közölte hétfőn Igor Matovič (OĽaNO), korábbi kormányfő és pénzügyminiszter.

 

Matovič elmondása szerint Sulík gazdasági miniszterként nem küldött beruházási ajánlatot a cégnek, ezzel úgy érzi, az SaS elnöke szabotázsakciót hajtott végre. A beruházást végül Magyarország szerezte meg.

 

Matovič állítása szerint Sulík a potenciális beruházóról és annak befektetési szándékáról nem számolt be sem Eduard Heger akkori kormányfőnek, sem pedig koalíciós partnereinek.

 

„A történelmileg legnagyobb beruházás Sulík döntéséből Magyarországon landolt, mi pedig nem is harcoltunk meg érte”

 

hirdetes

mondta az OĽaNO elnöke.

 

Matovič szerint az SaS elnöke ezzel önmagát a közérdek fölé helyezte, és mindig úgy cselekedett, hogy az neki feleljen meg, ne pedig Szlovákia érdekeinek.

 

További két példát is felhozott erre Matovič, amivel alá akarta támasztani igazát. Szerinte Sulík miniszterként majdnem elkaszálta a Volkswagen beruházását is. Elmondása szerint végül a kormányhivatalnak kellett titkosított módon lefolytatnia a tárgyalásokat, hogy Sulík ne értesüljön róla.

 

Ezenfelül elmondta, hogy az amerikai U.S. Steel el akarta adni szlovákiai üzemét Kínának, amit Matovič pénzügyminiszterként hiúsított meg azzal, hogy meggyőzte őket, maradjanak Szlovákiában.

 

Matovič a sajtótájékoztatón azt állította, hogy az állam be akarta vásárolni magát az acélműbe egy kedvező ajánlat megtételével, Sulík azonban megfúrta azzal, hogy ennél alacsonyabb árat javasolt az amerikaiaknak.

 

„Az amerikaiak megsértődtek és leállítottak bármilyen tárgyalást Szlovákiával az eladásról”

 

húzta alá Matovič.

 

Matovič szerint Haščák irányította Sulíkot, instrukciókkal láthatta el az SaS elnökét

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!