Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

A balliberális SME napilap által rendelt felmérés szerint a Progresívne Slovensko pártpreferenciái először haladták meg a Smer támogatottságát. Méltán lehetünk gyanakvóak a felméréssel kapcsolatban, részben a megrendelő, részben az elmúlt hetek tapasztalatai miatt. Az sem mellékes, hogy a PS nemrég – minden leendő potenciális, de kieső helyen lévő partnere sajnálatára – bejelentkezett a választási győzelemért. A felmérés eredményét tehát felfoghatjuk azon mediális játszmák részének, amelyek maximalizálni akarják a PS esélyeit.

 

Ilyenformán a felmérés legnagyobb vesztesei az SaS, a Demokrati, a Modrí, Most-Híd, akik kaptak még egy mélyütést a sajtótól. A számok ugyanis egyértelműen azt sugallják a liberális választóknak, ha nem akarják eltékozolni a szavazatukat, akkor a PS a legesélyesebb alternatíva.

 

Az NMS Market Research által készített felmérés 3,1 százalékot adott a Szövetségnek. Egyébként az egész mezőnyt rendkívüli mértékben elaprózta: 9 párti parlamentet jósol, 4 pártnak kevesebb mint 6, hat pártnak kevesebb mint 10 százalékos eredményt jósol.

 

 

hirdetes

A mandátumok megoszlása is figyelemre méltó, azt hozták ugyanis ki, hogy még egy Smer-HLAS-Republika-SNS koalíciónak sem lenne meg a többsége (74 mandátum). Igaz, a PS-nek is csak egy ötpárti koalícióra lenne esélye (PS-HLAS-Sme rodina-KDH-SaS -> 78 mandátum).

 

Ugyanakkor a HLAS-t lecserélheti az OĽANO-ra is, de az csak egy szűk (76 mandátumos) többséget biztosítana számára. A harmadik variáció, hogy az OĽANO a Sme rodinát és a KDH-t váltja ki (PS-HLAS-OĽANO-SaS).

 

A felmérés leginkább azért gyanús, mert semmi mást nem erősített meg, mint azt a liberális narratívát, hogy a PS győzhet a választásokon, és hogy a Smer nem fog tudni kormányt alakítani. Jelenleg ugyanis mindössze ebből a két tételből áll a progresszívok választási stratégiai célja.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!