Nyitókép forrása: Tárnok Balázs hivatalos facebook-oldala

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője szerint kizárólag a Szövetség tudja képviselni a magyar érdekeket Szlovákiában. Tárnok Balázs szerdán a Kossuth rádió reggeli műsorában beszélt erről a közelgő szlovákiai parlamenti választások kapcsán. Cziprusz Zoltán, a Szövetség képviselőjelöltje az M1 műsorában mindenkit arra kért, vegyen részt a választáson, és a magyar pártra adja le a szavazatát.

 

Kizárólag a Szövetség tudja képviselni a magyar érdekeket Szlovákiában, mert politikusai ott élnek a választókkal a déli régiókban, és nekik is fontos, hogy a térség fejlődjön, míg a Pozsonyban és az északibb szlovák városokban élő politikusoknak ez nem érdekük sem politikailag, sem a mindennapi élet szintjén – mondta Tárnok Balázs a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

Arra reagálva, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szövetség elnökével való keddi egyeztetés után kijelentette, Magyarország a jövőben is minden támogatást megad ahhoz, hogy a felvidéki magyar közösség sikeres legyen, Tárnok Balázs azt mondta: a mozgósítás utolsó pillanataiban minden hasonló megjelenés segíthet a Szövetségnek, jelezve, hogy erős kapcsolatai vannak az anyaországgal.

 

hirdetes_starlux810x300

Azzal kapcsolatban, hogy egy friss kutatás szerint 3,1 százalékon áll a Szövetség, úgy vélte, a szlovák közvélemény-kutató társaságok nagy része rendszeresen alulméri a magyar választókat, ez pedig nem jó, mert negatív hatással van a szavazókra.

 

Kifejtette: a valós felmérés egy kizárólag magyar mintán végzett kutatás lenne, hiszen az számít, hogy a felvidéki magyar szavazók hány százaléka vesz részt a választáson, hány százalékuk szavaz majd szlovák pártra, illetve mennyien a Szövetségre.

 

Emlékeztetett: az elmúlt években számos szlovák párt tett ígéretet arra, hogy képviselni fogja a magyarok érdekét a szlovák, illetve az Európai Parlamentben, „ez édesgetés”, erre nem került sor, a magyarlakta régiókat elhanyagolják.

 

Tárnok Balázs az M1 aktuális csatorna műsorában azt elemezte: több szlovák párt is „táncol a bejutási küszöb határán”, ami elgondolkodtathatja a választóikat, mikor nem veszik el a szavazatuk, és a Szövetséget is érinti a bizonytalanok nagy aránya.

 

Tévesnek ítélte abból kiindulni, hogy alacsony lesz a részvétel, mert nem tudni, hogy a nagyon agresszív kampány milyen módon befolyásolja ezt.

 

Tárnok Balázs kiemelte: bármilyen kormánykoalíció jön majd létre, nem lesz masszív előnye, ezért nagyon fontos lesz, mely kis pártok révén jön össze legalább 76 mandátum a 150 fős parlamentben.

 

Cziprusz Zoltán, a Szövetség képviselőjelöltje az M1 műsorában a magyarlakta területek elhanyagolt helyzetét azzal érzékeltette, hogy Szlovákiában 860 kilométer autópálya van, ebből délen csupán 106.

 

A jelölt négy kérést intézett a választókhoz: vegyenek részt a választáson, a magyar pártra szavazzanak, vegyenek részt a voksoláson a Szlovákiából elszármazott magyarok is, és legyen végre összefogás.

 

Elmondta, szombat este 10 óráig lehet buzdítani a részvételre, és azt kérte, mindenki ösztönözze ismerőseit is, hogy támogassa a Szövetséget, amely „Dél- és Kelet-Szlovákiát szeretné képviselni, az itt élő magyarokat, vegyesházasságban élőket, romákat, szlovákokat, ruszinokat”.

 

„A szlovák pártok már csak három napig fognak tudni magyarul, október elsején újra meg fognak rólunk feledkezni” – érvelt a szlovák pártokra szavazás ellen.

 

Fogjunk végre össze, itt az idő, együtt sikerülni fog, „és én hiszem, hogy szombaton egy akkorát fogunk közösen győzni, amit újra a Holdról is lehet látni, de minimum Pozsonyból és Brüsszelből nagyon jól” – fogalmazott a Szövetség jelöltje.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.