Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Erik Tomáš, a HLAS képviselőjelöltje megerősítette a sajtónak, hogy a HLAS tárgyalni fog a kormányalakításról a Smerrel, amennyiben a Smer, mint a választások győztese, ezt kezdeményezi.

 

Tomáš is elismételte Peter Pellegrini pártelnök korábbi kijelentését, hogy a Smer „értékrendben közelebb áll hozzájuk”, mint a PS. A várttól jóval gyengébben teljesítő PS jelenleg azt kommunikálja, hogy „mindent megtesz” azért, hogy Robert Fico ne alakíthasson kormányt.

 

Sokat elárul, hogy az OĽANO ellenzéki szerepre készült, és Igor Matovič vasárnap délelőtt egyértelművé tette, hogy egy Smer-HLAS-SNS koalíció létrejöttére számítanak.

 

hirdetes_starlux810x300

A HLAS nélkül pedig aligha lehet liberális kormányt alakítani. Az OĽANO szinte biztosan nem tárgyalna az SaS-szel, de a liberálisok és az OĽANO között egyébként is zsigeri gyűlölet van, ami hajnalban Richard Sulík (SaS) szavaiból is kitűnt, aki kijelentette, hogy Matovič nem való a politikába, majd válogatott sértésekkel illette az OĽANO elnökét.

 

Vasárnap délelőtt már Igor Matovič is arról beszélt, hogy nem tudja elképzelni az együttműködést, de még a tárgyalást sem Richard Sulíkkal. Branislav Gröhling (SaS) erre reagálva kijelentette, hogy egy olyan párttal nem hajlandók tárgyalni, amelynek élén Igor Matovič áll (ez kvázi felszólítás az OĽANO tagságának, hogy ha megpuccsolják a pártelnöküket, kormányra is kerülhetnek; más kérdés, hogy az SaS kijelentéseiben az elmúlt három év tapasztalata szerint nem lehet megbízni).

 

A KDH közben a vörös vonalaival van elfoglalva. Minden nyilatkozatában leszögezi, hogy csak akkor kormányozna a progresszívekkel, ha a PS tiszteletben tartja a párt feltételeit, amelyek jórészt kultúretikai kérdésekre korlátozódnak. A két párt között külpolitikai kérdésekben teljes az összhang.

 

Egyelőre a nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy a HLAS a Smer felé fordul. A TA3 műsorában Pellegrini arról beszélt, hogy olyan hárompárti, ideológiai szempontból kompatibilis koalíciót szeretne, amely képes stabilan kormányozni. Ez a sorok között a Smer-HLAS-SNS formációt jelenti, nyilvánvalóan a HLAS elképzelésében úgy, hogy Pellegrini legyen a kormányfő.

 

Ráadásul Pellegrini arra is utalt, hogy nem tekintené életképesnek azt a négypárti koalíciót, amelyben liberálisok, kereszténykonzervatívok és baloldaliak is vannak.

 

Abban Pellegrininek mindenképp igazat adhatunk, hogy a HLAS nélkül patthelyzet áll elő.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az SaS és a PS egy közös kormányban valószínűleg leszalámizná a HLAS-t és a KDH-t is.

 

A mandátumok megoszlása alapján:

  • Smer-HLAS-SNS koalíció: 79 mandátum,
  • PS-HLAS-SaS-KDH koalíció: 82 mandátum.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!