Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

A progresszív PS nagy sikert aratott az előrehozott választásokon, még sincs oka az örömre. Annak ellenére és éppen azért, mert a második helyen végzett. A PS azt tűzte ki célul, hogy le kell győzni Robert Ficót, és ez nem sikerült neki. Most azt mondja, hogy meg kell akadályozni, hogy kormányt alakítson – ez viszont már nem tőle, hanem kizárólag a HLAS-tól függ. A PS olyan helyzetbe kormányozta magát, ami inkább az ellenzék padjaiba fogja küldeni a pártot.

 

A Progresívne Slovenskot az utolsó felmérések az első helyre mérték, több mint 20 százalékos eredménnyel. Nyilvánvaló volt azonban, hogy csak igyekeznek rásegíteni arra a narratívára, hogy le kell győzni Ficót. A felmérésekben sikerült is, csakhogy a tévéműsorokban és a választók előtt nem. Miért?

 

A Progresívne Slovensko egyszerűen képtelen volt lemondani azokról az ideológiai célokról, amelyek vállalhatatlanná teszik a választók nagy tömegei számára. Ilyen az LMBTQ-jogok kiszélesítése, az alkotmány átírása a szivárványos trendnek megfelelően, és így tovább.

 

hirdetes_starlux810x300

Nagyon látszott Michal Šimečka pártelnök tapasztalatlansága is, aki a tévés vitákon hagyta, hogy épp a kultúretikai kérdéseket kérjék rajta számon, mi több, védekező pozícióba szorították. Nem tudta levetkőzni azt, hogy most nem az ideológiai vonalhoz hű EP-alelnöki tisztségre pályázik, ahol elég a megfelelő progresszív süketségeket ismételgetni, hanem a szlovák kormányfői székre.

 

Šimečka nem tudta eldönteni, hogy melyik pozíció fontosabb számára, és ezért nem merte feláldozni az EP-alelnöki helyet biztosító ideológiai beállítottságát azért, hogy növelje esélyét a kormányfői posztra. Úgy akart győzni a 80 százalékban konzervatív beállítottságú Szlovákiában, hogy közben a külföldi elvárásokból semmit sem ad fel.

 

Ennek ellenére a PS eléggé nagyot ment, ami rossz hír minden konzervatív és nemzeti gondolkodású választó számára. Az ország azonban megint kettészakadt. Nagyvárosokra (Pozsony, Kassa, kiegészülve a Szenci és Bazini járásokkal) és a vidékre. Az előbbiekben a PS nyert, az utóbbiakban többnyire a Smer. Mi ebből a tanulság?

 

A progresszívok, ha győzni akarnak a legközelebbi választásokon, akkor két dolgot tehetnek. Az egyik, hogy felszámolják minden liberális konkurensüket (beleértve az SaS-t is) míg az ellenzékben ülnek. A másik, hogy támogatják a baloldali-populista oldalon Fico konkurenseit annyira, hogy megossza a szavazatokat. Van egy harmadik lehetőség is: igazodni a szlovákiai választókhoz. Erre azonban a progresszívek fanatizmusa miatt nem sok esély van.

 

A koalíciós tárgyalások azonban még okozhatnak meglepetést. Ettől függetlenül, az biztos, hogy a PS magyar- és Magyarország-ellenes felhangja megmarad, mindaddig, amíg Brüsszelből mást nem üzennek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.