Nyitókép: SITA/Diana Černak

 

A koalícióalakításról szóló tárgyalások mértékletességet igényelnek a nyilvános nyilatkozatokban – mondta a Smer-SD elnöke, Robert Fico a közösségi oldalán az első kormányalakítási tárgyalások eredményeivel kapcsolatos kérdések kapcsán.

 

„Örömmel konstatálhatom, hogy a preferált koalíciós partnerekkel folytatott tárgyalások során alapvető programbéli különbségekre nem bukkantam”

 

– hangsúlyozta a videóba.

 

 hirdetes_810x300  

Kiemelte: az első tárgyalások a leendő kormányprogram tartalmát érintik, nem személyi kérdéseket. Egyúttal kijelentette, hogy a Smer kérése „a parlamenti választások eredményének maradéktalan tiszteletben tartása”.

 

Fico arról is tájékoztatott, hogy együttműködést kért Ódor Lajos jelenlegi miniszterelnöktől az államháztartás alakulásával kapcsolatos tájékoztatásban. „Szerdán a Smer-SD szakértői csoportja találkozik Horváth Mihály pénzügyminiszterrel és munkatársaival” – jelentette be Fico. „Minden kormányzati programnak pontos adatokon és minősített becsléseken kell alapulnia” – tette hozzá. Megismételte, hogy az államháztartás konszolidációja nem mehet az elért szociális színvonal rovására.

 

Fico azt is elvárja az Ódor-kabinettől, hogy a szerdai kormányülésen gyorsan reagáljon Lengyelország és Csehország azon döntésére, hogy ideiglenes határellenőrzést vezetnek be a szlovák határokon, és „döntsenek a határellenőrzés visszaállításáról a szlovák-magyar határon”.

 

Zuzana Čaputová államfő Robert Ficót, a szombati parlamenti választások győztesét bízta meg kormányalakítással. Fico már találkozott a Hlas-SD elnökével, Peter Pellegrinivel, és a sajtóértesülések szerint az SNS elnökével, Andrej Dankóval is beszélt már.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!