Nyitókép: SITA/Diana Černak

 

Miután a kormány bizalmat szerez a parlamentben, az ellenzéki Progresívne Slovensko (PS) kész azonnal beadni indítványát egy rendkívüli ülés összehívására, hogy megpróbálhassák leváltani Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminisztert. A hírről Michal Šimečka, a PS elnöke beszélt. Szerinte indítványukat az SaS és a Slovensko mozgalom is támogatja.

 

A KDH-ban úgy vélik, hogy akkor szavazni a belügyminiszter leváltásáról, mikor a kormány még bizalmat sem kapott a parlamenttől, nem az új politikai kultúra megnyilvánulása. A kereszténydemokraták azonban nem titkolták, hogy ha valaki kezdeményezi Šutaj Eštok leváltását, támogatni fogják a kezdeményezést.

 

„A belügyminiszter még nem is szerezte meg a parlament bizalmát és már megmutatta, hogy nem érdemli meg azt. Ezért azonnal indítványozni fogjuk a leváltását, amint lehetséges lesz”

 

mondta a PS elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

 hirdetes_810x300  

 

Šimečka szerint a kormány nem várhatja el, hogy a PS ad neki szimbolikus 100 napot a munkára, mikor már az első 10 nap megmutatta, hogy milyen a hozzáállása az igazságszolgáltatáshoz az országban. Úgy véli, hogy a legnagyobb hibákat a belügyminisztériumon belül követték el.

 

Mária Kolíková (SaS) parlamenti képviselő egyetért azzal, hogy nem szokványos eljárásról van szó, de szerinte a kormány már azelőtt hibákat követ el, hogy bizalmat szavaztak volna neki.

 

A Hlas-SD kiáll belügyminisztere mellett

 

A Hlas-SD szerint a progresszívek próbálkozása a belügyminiszter leváltására csak a tapasztalatlan politikusok reakciója a sajtó nyomására. Pellegriniék szerint abszurdum, hogy bármelyik minisztert azért váltsák le, mert betartja a törvényt.

 

„Olyankor kilátásba helyezni a miniszter leváltását, mikor még a kormány sem szerezte meg a bizalmat a parlamenttő,  politikai abszurditás”

 

közölte közleményben a Hlas-SD.

 

A PS kijelentéseinek abszurditására egyébként korábban Gyimesi György is felhívta a figyelmet.

 

Gyimesi György: A Progresszív Szlovákia amatőrjei ismét hozzák a formát

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!