Nyitókép forrása: SITA

 

A progresszív, egyre gyakrabban szélsőliberális propagandát sulykoló Denní N – amelynek magyar kiadása a Napunk – olyannyira túltolta saját politikai elvtársai, a Progresívne Slovensko melletti elfogult újságírást, hogy gyakorlatilag a PS-en kívül minden parlamenti pártot sikerült maga ellen fordítania, még az egyébként szintén liberális SaS-t is.

 

Az ESET vállalat által is tulajdonolt progresszív, brüsszelita, migrációpárti lapról még maga Richard Sulík, az SaS leköszönő elnöke is nagyon keményeket mondott, sőt, a Denník N kapcsán elismerte, hogy Robert Ficóval ért egyet. De lehet ezt még fokozni, mivel Richard Sulík ebben a témában már Igor Matovičcsal is megtalálta a közös hangot, ami az elmúlt három év tekintetében nem kis teljesítmény.

 

Richard Sulík bő egy héttel ezelőtt a Start It Up podcastjében kijelentette: a Denník N marhaságokat írt és a PS nótáját fújta. Ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy miért támadja a teljes politikai spektrum a Denník N ténykedését. 

 

 hirdetes_810x300  

Sulík nem tagadta azt sem, hogy ebben bizony Ficóval, Andrej Dankóval (SNS) és Ľuboš Blahával (Smer) ért egyet.

 

„Én nem tehehetek arról, hogy Fico azt állítja, amit én, hogy 2 meg 2 az 4. Nem mondhatom azt, hogy 2 meg 2 az hét csak azért, mert Fico négyet mond”

 

mondta Sulík.

 

Azt is kijelentette, hogy nagyon sokan azért nem akarták, hogy a PS megnyerje a választásokat, mert a Denník N olyan durván nyomta a PS szekerét, hogy sokan inkább nem akartak rájátszani arra, amit a lap „sulykolt” a fejekbe. És ezzel bizony a lap nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Smer megnyerje a választásokat. 

 

Sulík tehát ebben az egy dologban biztosan egyetért Robert Ficóval. Még meglepőbb, hogy ebben az egy dologban még Matovičcsal is egyetértenek.

 

Az egykori OĽANO, ma már Slovensko elnöke hétfőn írt néhány keresetlen szót a Denník N ismert szerkesztőjének, Monika Tódovának címezve, akit szabad fordításban „nagy mesélőnek” nevezett.

 

Matovič azt rótta fel neki, hogy Tódová az ellenzék sajtótájékoztatójáról – amelyen a belügyminiszter leváltásának szándékát jelentették be – is manipulatívan számolt be. A Denník N újságírója szerint a KDH azért nem volt ott sajtótájékoztatón, mert a Slovensko párt ott volt, márpedig „kormányzása idején Igor Matovič viselkedése vezetett ahhoz a jogállami válsághoz, amiben most vagyunk”.

 

Matovič erre azt írta:

 

„A KDH nem jött el, mert az a gestapo (Matúš Šutaj Eštok megbízott belügyminiszter a HLAS-ból – a szerk.) még nem miniszter… és Monika, a maffia újbóli hatalomra kerüléséhez senki nem járult hozzá annyira, mint a Denník N, alias „N”, mint „Nenávisť” (Gyűlölet), azzal a manipulációval és lincseléssel, amit az OĽANO ellen folytatott”.

 

Ami a KDH-t illeti, ő sem kedveli a progresszív sajtót, amelynek ideológiai radikalizmusa miatt állandó célpontja lesz a (nevében legalábbis) kereszténykonzervatív párt. Például a Denník N-nek nagy szerepe volt abban, hogy Milan Majerskýt homofóbnak állítsák be azért, mert az LMBTQ-ideológiát (nem az embereket) dögvésznek nevezte. A liberális sajtó kiforgatta szavait, és elég nyilvánvaló mediális hisztériakeltés volt a PS szavazóinak mobilizálására.

 

A kormánypártok véleménye jó ideje ismert. A Smer már évek óta hadilábon áll a Denník N szerkesztőivel. A HLAS az utóbbi hetekben szintén a progresszív sajtó célkeresztjébe került. A kérdés az, most, hogy Peter Pellegrini házelnök komolyan fontolgatja az elnökválasztáson való indulást, a progresszívokkal szemben vagy velük hallgatólagosan együttműködő politikusként pozicionálja magát.

 

A legmarkánsabban az SNS frakciójának tagjai nyilvánultak meg. Az SNS nem engedte be a három legnagyobb és legprogresszívebb sajtó képviselőit (Denník N, Aktuality.sk, SME) a sajtótájékoztatóikról. Peter Kotlár képviselő pedig az összes „mainstream” sajtóval szemben bojkottot hirdetett.

 

Bojkottálja a három liberális lapot a parlamentből csúnyán kibukó Sme rodina is, amelynek siralmas eredményéhez a mainstream sajtó szintén nagyban hozzájárult (azon kívül, hogy Boris Kollár nemet mondott a Smerrel való együttműködésre, amivel a PS mellett tette le voksát – tanulságos példa). Boris Kollár, a pártelnök a FunRádióban nemrég zajló rendőrségi akció kapcsán nem volt hajlandó válaszolni a három nagy liberális lap kérdéseire.

 

Nagyon úgy fest, hogy az amerikai külpolitikát és woke ideológiát az ESET oligarchái pénzéből éterben propagáló, nem mellesleg magyar- és Magyarország-ellenes lapnak sikerült elérnie azt, amire még a koronavírus sem: csaknem teljes politikai konszenzust teremtett abban, hogy a Denník N kizárólag a progresszív PS lakájmédiája, és túlment a sajtóetika elfogadható határain.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.