Nyitókép: SITA/Diana Černak

 

Juraj Blanár szlovák külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy az új szlovák kormány programnyilatkozata visszahozza a szuverenitást az ország külpolitikájába.

 

„A programnyilatkozat visszaállítja a szuverenitást a szlovák külpolitikába, amely az előző kormány alatt elveszett. És visszaállítja a szlovák politika érdekérvényesítését úgy, hogy Szlovákia polgárait ne gyengítsék a külpolitikai döntések”

 

közölte Blanár, aki Brüsszelben az EU külügyi tanácsán vesz részt.

 

Szerinte a szuverenitás hangsúlyozása a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szlovákia nem járul hozzá a vétójog eltörléséhez az Európai Tanácsban, emellett a döntéshozatal során ragaszkodik az összes tagország egyhangúságának elvéhez a külpolitika és biztonság területén.

 hirdetes_810x300  

 

„Azt is közöltük partnereinkkel, hogy kormányszinten nem fogunk katonai segítségnyújtás biztosítani Ukrajnának. Mindenekelőtt megoldást kell keresni a békére és a tűzszünetre”

 

mondta Blanár, majd kitért a migráció kérdésére is.

 

„Elutasítunk mindenféle migránskvótát az előkészített migrációs és menekültügyi paktumban, pontosabban azt, hogy ha nem fogadunk be bizonyos számú migránst lakosonként, akkor 20.000 euró bírságot kell fizetnünk. Ezt elutasítjuk”

 

jelentette ki a külügyminiszter, majd hozzátette, hogy a partnereinek mindent konstruktívan elmagyaráz majd az EU-ban.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.