Nyitókép: tasr

 

A Szlovák Köztársaság felelős partner lesz az illegális migráció elleni harcban – jelentette ki hétfőn Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter Szegeden, ahol V4-es, valamint osztrák és német kollégáival találkozott.

 

A belügyi tárcavezető a tárgyalások után elmondta, hogy a migráció problémáját ott kell megoldani, ahol az keletkezik.

 

„Egyetértettünk abban, hogy meg kell védeni (az Európai Unió) külső határát, és erről a helyről szeretném kinyilvánítani, hogy a Szlovák Köztársaság kész ebben az irányban segíteni”

 

mondta a belügyminiszter azzal, hogy Szlovákia hozzáállása megegyezik Magyarország javaslatával, hogy a Schengeni övezeten belüli belső határok védelmére fordított energiát irányítsák át a külső határok védelmére.

 

„A migrációt ott kell megoldanunk, ahol keletkezik. Ha az Európai Unió talaján oldjuk, akkor már késő”

 

Pintér Sándor: Magyarország más országok közbiztonságát is védi

 

jelentette ki Šutaj Eštok, aki arra is rámutatott, hogy azok az országok, akik ez érint, lehet, hogy nem értenek egyet mindenben, de fontos, hogy párbeszédet folytatnak róla.

 

„Hiszem, hogy csak párbeszéd útján léphetünk előre a megoldások keresésében, amelyek segítenek leküzdeni egy olyan súlyos problémát, mint az illegális migráció”

 

mondta.

 

Šutaj Eštok elégedetten beszélt arról, hogy partnereivel egyetértettek abban, hogy a migráció témája hatalmas közös kihívás és az Európai Unión, mint egészen belüli probléma. Rámutatott arra is, hogy az országon belüli ellenőrzéseket krízis idején vezetik be.

 

„Ez egy nagy felkiáltójel az európai közösség számára, hogy válságos időszakot élünk, és közös megoldást kell találnunk a kilábalás érdekében”

 

A belügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy jelenleg az időjárásnak is köszönhetően jobb a helyzet a határokon, de a tavasz beköszöntével ismét romolhat.

 

„Örülök, hogy közös megoldást keresünk, és hogy a nap végén még több pragmatizmust viszünk bele ebbe a összeurópai vitába, hogy kihasználhassuk az Európai Unió vívmányait, mint olyat, és visszatérhessen az a Schengen, amelyet ismerünk.”

 

tette hozzá.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!