Nyitókép: Facebook, Kisebbségügyi kormánybiztos oldala

 

A szlovák delegáció magyar nemzetiségű tagjaként Horony Ákos, a Magyar Szövetség által jelölt, a szlovák kormány által frissen kinevezett kisebbségügyi kormánybiztos is részt vett Budapesten Orbán Viktor és Robert Fico miniszterelnökök találkozóján.

 

A két fél képviselőinek hivatalos tárgyalásán Horony Fico kormányfőtől alig 3 ülőhelyre, a külügyminiszter, Juraj Blanár jobbján foglalt helyet, ami több, mint gesztusértékű. Horony a Körképnek elmondta, hogy a jövő héten a magyar párt elnökéven együtt Robert Ficoval találkoznak, hogy áttekintsék a felvidéki magyarság számára fontos, nyitott, megoldásra váró kérdéseket.

 

A miniszterelnöki csúcsot követően Horony Ákost kérdeztük a kulisszák mögötti történésekről, hangulatról, benyomásokról.

 hirdetes_810x300  

 

Horony Ákos. Kép: Kisebbségi Kormánybiztos Fb-oldala

 

Hogyan értékeli kormánybiztosként, a hivatalos delegáció tagjaként a keddi Orbán-Fico csúcstalálkozót? Hogy élte meg belülről?

 

Nemcsak személyesen számomra volt újdonság, hogy a miniszterelnöki delegáció tagja lehettem, hanem eleve az is új volt, hogy a kisebbségi kormánybiztos jelen lehetett egy ilyen szintű találkozón. Fico miniszterelnök úr a tárgyaláson és a közös sajtótájékoztatón is szólt az új kormánybiztos kinevezéséről. Szintén elhangzott részéről, hogy sok hasznos munka vár ránk ezen a területen és ennek részleteiről hamarosan tárgyalni fogunk.  

 

Belülről megélve azt a néhány órát milyen hangulatban telt a kulisszák mögött a budapesti találkozó?

 

Számomra úgy tűnt, hogy a diplomáciai kötelező udvariasságot messze meghaladóan bensőségesebb, közvetlenebb volt a találkozó légköre. A miniszterelnökök nagyon közvetlen hangnemben beszéltek a problémákról, közös perspektívákról. A két miniszterelnöknek volt egy szűk körű találkozója is, én magam pedig a plenáris ülésen, a delegációk tagjaival közös megbeszélésen voltam jelen. Utána volt egy bővebb körű fogadás is, ahol szintén mindkét miniszterelnök szólt a megjelentekhez. Szóval kimondottan barátságos és jó hangulatú volt a találkozó.

 

 

Volt esetleg olyan mozzanat, történés, ami meglepte Önt, amit a hétköznapi szemlélőnek nincs lehetősége megfigyelni, de belülről megélve érdekesnek minősült?

 

Ami talán önmagában is már sokatmondó, hogy a programban feltüntetett időpontokhoz képest a beszélgetések, tárgyalások sokkal hosszabbak voltak. Ebben az esetben nem azért, mert ne lett volna egyetértés a két fél között. 

 

Szóba került a közös sajtótájékoztatón az is, hogy egyfajta közös államközi szakmai bizottságot hoznak létre, feltérképezendő a lehetséges kitörési pontokat, megoldásra váró feladatokat. Erről mit lehet tudni bővebben? Kik lesznek a tagjai? Ön is helyet kap benne esetleg?

 

Ennek részletei majd még pontosítva lesznek, itt a szándék lett megfogalmazva. Az többször elhangzott, hogy a két ország között mindenképpen szükség lenne intenzív tapasztalatcserére, az információk megosztására, közös ügyekben az egységes fellépésre. Ennek részeként lett megemlítve a kisebbségi kérdés is, hogy a nemzeti közösségek ügye is fontos része ennek, ahol megegyezésre kell törekedni. 

 

Magyar-szlovák csúcs – Fico Budapesten: Amíg én leszek a szlovák kormányfő, nem szavazom meg Magyarország uniós szavazati jogának elvételét

 

Az is elhangzott, hogy jövő héten találkozóra kerül sor Robert Fico miniszterelnökkel, Forró Krisztiánnal, a Magyar Szövetség elnökével együtt, ahol már a konkrét részletekről is fogunk majd beszélni. 

 

A felvidéki magyar közösség aktuális problémái kerülhetnek terítékre ezen a találkozón?

 

Igen, ez a terv. Fico kormányfővel azokról a problémákról akarunk tárgyalni, amelyek a közösségünket érintik, többek között a Kisebbségi Kulturális Alapról is. A tervek szerint Šimkovičová kulturális miniszter is jelen lesz a megbeszélésen.

 

Anélkül, hogy elébe mennénk a dolgoknak, Ön a napokban több szereplővel is tárgyalt a Kisebbségi Kulturális Alapról (Kultminor). Hogy látja, milyen irányba haladnak a dolgok a Kultminor körül, melyet az SNS szeretne összevonni a Művészeti Alappal?

 

Az SNS képviselői benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely a Kultminorról szóló törvényt módosítja. Ebben megemelnék egyrészt az Alap összköltségvetését és ezen belül a működésre fordítható százalékot is, ami segíthet a hatékonyság növelésében. Valójában az került benyújtásra, amiket a nyár folyamán a kisebbségekkel, illetve Kultminorral is megtárgyaltak. 

 

Ami a Kisebbségi Kulturális Alap esetleges összevonását illeti, ezt a tervet a kisebbségi bizottság tagjai, akikkel tárgyaltam, nem támogatják. Az önállóan működő alapot mindenki szeretné megőrizni.

 

Zárásként, röviden értékelve, Ön milyen benyomással, érzésekkel tért haza a budapesti találkozóról?

 

Mindenképpen pozitívnak értékelném. Az alapján, ami ott elhangzott, és amilyen légkör volt a tárgyalásokon, úgy látom, hogy talán bizakodhatunk, hogy nagyobb nyitottság és hajlandóság lesz arra, hogy a mi kívánságainkat is figyelembe vegyék.

 

Király Zsolt

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.