Nyitókép: sita

 

Zuzana Čaputová államfő Alkotmánybírósághoz fordul a Btk. módosítása miatt, egyúttal javasolja, hogy a testület a döntése meghozataláig függessze fel a módosítások hatályba lépését. Az államfő tehát nem él a vétójogával, nem küldi vissza a parlamentbe újratárgyalásra a módosítást. Erről pénteken tájékoztatott az elnöki palotában.

 

„Ahhoz, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulhassak, alapkövetelmény volt, hogy aláírjam a törvénymódosítást, annak ellenére, hogy nem értek vele egyet – ezért is fordulok a testülethez. De ez az egy lehetőség létezik arra, hogy a módosítások egyetlen napra se lépjenek hatályba”

 

magyarázta az államfő.

 

Az igazságügyi tárca által kidolgozott módosításokat a múlt héten szavazta meg a parlament. A törvény szerint megszűnik a Különleges Ügyészség, csökkenek egyes büntetési tételek és rövidül az elévülési idő, továbbá más súllyal esnek latba a gazdasági bűncselekmények során okozott károk. A módosításokat gyorsított eljárásban tárgyalta meg a parlament.

 hirdetes_300x300  

 

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő szerdán (február 14.) írta alá a Btk. módosítását és hat nappal a megszavazása után küldte el az elnöki irodába. Egyúttal levelet írt Čaputovának, melyben az elévülési idők módosítását javasolta a bűncselekmények súlyosságától és büntetési tételük nagyságától függően.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!