Nyitókép forrása: pluska.sk

 

Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke a Pluska Kiterített kártyák című politikai műsorában beszélt többek között a Magyar Szövetség (MSZ) jelenlegi helyzetéről, Forró Krisztián elnökjelölt kilátásairól, arról, hogy ő maga indul-e az EP-választásokon, miért javasolta az Európai Néppártból való kilépést, és hogy kit fog támogatni az MSZ az elnökválasztás második fordulójában.

 

Gyimesi az interjú elején elismerte, hogy annak ellenére mérik 4 százalék felett az ügynökségek a Magyar Szövetséget, hogy az aktuális szlovákiai belpolitikai kérdések kapcsán nem foglal állást.

 

„Ez meglep. Lehet, azért van ez így, mert a párt megyei képviselői tényleg jól teszik a dolgukat, és a munkájuk alapján ítélik meg a pártot is a választók. (…) De a párt alapvető problémája, hogy nem tudja megfelelően bemutatni a régiókban elért sikereit, ezeket nem tudta átváltani országos sikerekre a parlamenti választásokon. Ennek egyik oka, hogy a párt bezárkózik, és inkább regionális pártként tekintenek rá.”

 

Gyimesi elmondása szerint a pártban mindennapos vita tárgya, hogy milyen irányba haladjon tovább a párt. Míg Forró Krisztián pártelnök a Magyar Szövetséget centrista pártként képzeli el, amely elsősorban Dél- és Kelet-Szlovákia problémáira összpontosít, Gyimesi úgy véli, mivel a választói bázis zöme konzervatív világlátású, elvárja, hogy a párt ezekre a témákra is reagáljon. Ilyen téma például szerinte az orosz-ukrán háború, a szlovák egészségügy helyzete, vagy a szuverenista-globalista szembenállás.

 hirdetes_400x285  

 

„Ezekben a témákban a párt hallgat. Én azt mondom, hogy muszáj álláspontot kialakítanunk, véleményt mondanunk ezekben a kérdésekben, amiket kommunikálnunk is kell a választók felé”

 

szögezte le az MSZ alelnöke.

 

Kit fog támogatni a Magyar Szövetség a második körben? 

 

Gyimesi elmondta, hogy Forró Krisztián nem azért indul az elnökválasztáson a Magyar Szövetség jelöltjeként, hogy a második fordulóba jusson, mert ez nem fog megtörténni. Ugyanakkor az elnökválasztási kampány jó lehetőséget ad Forró és a párt számára, hogy teret kapjon a sajtóban és ott felhívja a figyelmet a magyarok, és a Dél- és Kelet-Szlovákiában élők problémáira, ügyeire.

 

„Ebből a szempontból Forró jelöltsége teljesen érthető. A magam részéről talán több aktivitást és kezdeményezést várnék el tőle, de az elnökjelölti viták még csak ezután jönnek”

 

mondta.

 

Gyimesi nem kerülte ki azt a témát sem, ami sokakat foglalkoztat, éspedig, hogy kit fog támogatni a Szövetség a második körben a két befutó közül. Jelenleg a felmérések azt mérik, hogy a második forduló Ivan Korčok atlantista-progresszív jelölt és Peter Pellegrini, a HLAS jelöltje között dől majd el.

 

Gyimesi ezzel kapcsolatban leszögezte:

 

„Múlt héten volt elnökségi ülésünk, ahol a 16 tagú testületből egyetlen ember sem állt Ivan Korčok mellett. Így ha valaki azt kommunikálja, hogy nem tudjuk, kit fogunk támogatni a második körben, az nem teljesen felel meg a valóságnak. Ivan Korčokot a Magyar Szövetség soha nem fogja támogatni”

 

mondta. Hozzátette, hogy a párt ugyan alibista módon kijelentheti, hogy senkit sem fog támogatni a második körben, de

 

„Én személyesen azért fogok harcolni az elnökségben, hogy végre kiálljunk valami mellett. (…) És nagyon szeretném, ha az egész párt Peter Pellegrini mellett állna ki.”

 

Korčok, a kaméleon

 

Gyimesi elmondta, hogy gyakorlatilag még akkor szembe került Korčokkal, amikor az a Matovič-kormány külügyminisztere lett, ő pedig parlamenti képviselő.

 

„Ez az ember egy politikai kaméleon. Nyíltan szolgálta Mečiart, Dzurindát, Matovičot és még Hegert is, most pedig hirtelen demokratikus elnökjelöltként mutatja be magát. És ha már a vörös napilapok, a Denník N, SME, Aktuality hasábjain a legjobb demokratikus jelöltként mutatják be, kérdezem én, hol volt Korčok akkor, amikor a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom és azok a pártok, amelyek most támogatják, a tereken tüntettek a kormány ellen (2018-ban – a szerk.), amelyben ő is ott ült? (…) Ő akkor nagyokat hallgatott, mert washingtoni nagykövet akart lenni.”

 

mondta az MSZ alelnöke.

 

Gyimesi szerint Korčok nem lehet Szlovákia köztársasági elnöke, mert csak „újabb Zuzana Čaputovát kapunk nadrágban”.

 

„Felelősen kijelenthetem, hogy a Magyar Szövetség az elnökválasztás második körében nem fogja támogatni Ivan Korčokot (…) de ez nem jelenti automatikusan, hogy Peter Pellegrinit fogjuk támogatni”

 

szögezte le.

 

„Katasztrofálisan Dezorientált Mozgalom”

 

Gyimesi élesen kritizálta az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalmat is (KDH), amiért az Ivan Korčokot támogatja az elnökválasztson.

 

„A KDH minden olyan értéknek hátat fordított, ami a párt alapjait adta. Nem tudom megérteni, hogy egy elvileg kereszténydemokrata értékendű párt hogyan képes a tüntetéseken az LMBTQ-lobbit és egy olyan elnökjelöltet támogatni, amelyik az egynemű párok regisztrált partnerségét hirdeti”

 

fogalmazott. Elmondta azt is, hogy amikor a kormány az amerikaiakkal kötött kétoldalú katonai megállapodást (DCA-szerződést) tárgyalta,

 

„Korčok olyan vehemensen védte a szerződést, hogy összenéztünk a kollégáinkkal: „Uram Isten, ez az ember úgy viselkedik, mint egy amerikai és nem úgy, mint egy szlovák”.

 

emelte ki.

 

Btk. törvény, jelenlegi kormány

 

A jelenlegi kormány működése kapcsán Gyimesi elmondta, hogy örült annak, hogy olyan kormány jött létre, amelynek nem része a Progresszív Szlovákia. A mostani kormánykoalíció szerinte nagyjából teljesítette az általa elvártakat, bár úgy gondolja, hogy az EU-val szemben szuverénebb politikát kellene folytatnia. 

 

„Nem támogattam volna és nem is támogatom a kormányellenes tüntetéseket, mert azokat az első pillanattól azért szervezik, hogy támogassák vele Ivan Korčok kampányát. Az eredetileg kitűzött célok az utóbbi tüntetéseken már egyáltalán nem játszottak szerepet, hiszen már [Martina] Šimkovičováról (kulturális miniszter – a szerk.), az LGBTI-jogokról volt szó, Lipšic (a Speciális Ügyészség vezetője – a szerk.) egyáltalán nem volt téma.”

 

Gyimesi hangsúlyozta, hogy a párt hivatalosan nem vett részt a tüntetéseken, korábban az elnökség két tagja vett azokon részt (Mózes Szabolcs és Orosz Örs – a szerk.), de ők személyes véleményüknek és nem a párt véleményének adtak hangot. 

 

„A párt hivatalos álláspontja, hogy elutasítjuk a Speciális Ügyészség átpolitizálását, és a Speciális Ügyészség élén Daniel Lipšiccel nem volt politikamentes”

 

mondta.

 

Gyimesi a Speciális Ügyészség kapcsán lényegében egyetértett a jelenlegi kormánykoalícióval abban, hogy az elmúlt időszak „a választások előtt túlzásba vitt rendőrségi akcióinak már semmi köze nem volt a igazságszolgáltatáshoz”.

 

„Azt, hogy koalíciós politikusok bőrére ment-e a vásár, azt nem tudjuk. De azt igen, hogy az országos rendőrfőkapitány Hamran [István] hirtelen politikus akart lenni, az állítólag hivatalnok és független szakértő Ódor Lajos már a Progresívne Slovenskoban van. És már azzal is tisztában vagyunk, hogy a szakértői kormány lényegében a Progresívne Slovensko kormánya volt. Szlovákia így megtapasztalta, hogy milyen, amikor a progresszívek kormányoznak, és ezek nem túl jó tapasztalatok”

 

hangsúlyozta.

 

A vitatott Btk.-módosítás kapcsán kijelentette, hogy korábban is úgy vélte, hogy az aránytalanul nagy különbségeket a büntetések között orvosolni kell. Példaként említette, hogy a nyílt utcán részegen egy embert meggyilkoló Juraj Hossu 6 évet kapott, aki pedig ellop néhány ezer eurót, 12 évet is kaphat és még a vagyonát is elkobozzák.

 

Az elévülési időknél azonban szerinte a kormánypártok alapvetően túllőttek a célon, amit maguk is elismertek azzal, hogy javasolták az államfőnek a módosításokat. (Mivel a törvénycsomag tartalmazza a Speciális Ügyészség eltörlését is, ezért Čaputová inkább aláírta módosítatlanul a csomagot, csak hogy megtámadhassa az Alkotmánybíróságon – a szerk.)

 

Ellenzéki hecckampány

 

Gyimesi szerit az ellenzék részéről erősen túlzók azok a kijelentések, miszerint az igazságügyi minisztériumban leállított emberjogi támogatási program veszélyezteti a kisebbségeket. Hangsúlyozta, hogy a program teljes keretösszege alig több mint 600 ezer euró volt, egy ekkora összeg hiánya pedig nem okozhat olyan problémát, amelyről az ellenzék beszél. Ráadásul, a pénz nagy részét LMBTQ-projektekre költötték.

 

„Nem értem, miért kellene pénzt kapniuk az LMBTQ-szervezeteknek arra, hogy arról tartsanak fiataloknak előadást, mi az a drag queen és hogy az iskolákat járva átmossák a gyermekek agyát”

 

mondta Gyimesi.

 

Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter nemrég leállította a minisztérium az emberjogi és rasszizmus elleni támogatási keretének már meghirdetett pályázatát azzal, hogy az így megtakarított õsszeget inkább a bántalmazott nők javára fordítják. A keretből jórészt LMBTQ-szervezetek kaptak jelentős pénzeket több tízezer eurós nagyságrendben.

 

EP-választások

 

Gyimesi elárulta, hogy nem fog indulni az EP-választásokon.

 

„Két okom is van rá. Az egyik ok, hogy bár a párt felajánlotta a lehetőséget, hogy a lista utolsó helyéről induljak,  amit én úgy értékeltem, hogy ezt ők sem gondolják komolyan. A másik ok, hogy én tényleg itthon akartam maradni a választók közelében, annak ellenére, hogy sokat foglalkozom az európai témákkal. Az én helyem továbbra is Szlovákiában van.”

 

mondta.

 

A politikus azt is elárulta, hogy javasolta, hogy a Magyar Szövetség lépjen ki az Európai Néppártból, ami hivatalosan ugyan centrista EP-frakció, valójában azonban többnyire szintén globalista, európai föderalista nézeteket vall.

 

„Nem akarunk olyan Európai Uniót, amely diktatórikus alapokon nyugszik. Ha egy állam azt mondja, hogy nem akarja a migránsokat, akkor Brüsszel megpróbálja rákényszeríteni, vagy azzal fenyegetőzik, hogy tönkreteszi a valutáját és a gazdaságát, ha nem fog egyetérteni Ukrajna támogatásával. Nem akarjuk azt sem, hogy kívülről szabják meg, milyen adóink legyenek, mi legyen a házasság definíciója. A szuverenitásért folytatott harc az EP-választási kampány egyik sarokköve lesz, mert a liberális, centrista, progresszív pártok és az Európai Bizottság Európa föderalizálása felé tolják az eseményeket. Ivan Korčok például ennek a politikának az egyik mozgatórugója, aki elismerte, hogy támogatja a tagállami vétójog eltörlését”

 

mondta Gyimesi.

 

A politikus szerint az EU egy jó projekt, de rossz kezek irányítják. Úgy véli, az EU-ból kilépni és az EU-t föderalizálni két ellentétes oldalon lévő szélsőség.

 

Az interjút ide kattintva tekintheti meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.