Még nem sürgető kérdés, hogy ki léphet egyszer Robert Fico helyére. De arról, hogy ki örökölheti a pártot a miniszterelnök után, már azelőtt dönteni fognak, hogy a kérdés aktuálissá válna. És ez a folyamat éppen elkezdődött. (…)

 

A kérdés egyszerű, ki örökli a Smert Fico után? Tanul majd Fico Čarnogursky, Mečiar avagy Dzurinda hibáiból? (…)

 

Ha a jelenlegi választási időszak véget ér, Robert Fico a pályafutását illetően a legsikeresebb november utáni szlovák politikussá válik. Egymás után négyszer nyert választásokat, háromszor kormányt alakított. Négyszer csak Vladimír Mečiarnak sikerült választásokat nyerni, azonban az ő miniszterelnöksége jóval rövidebb ideig tartott, mint Ficoé. Mečiar 1992 és 2002 között nyert választásokat, Robert Fico 2006-tól máig. (…)

 

 hirdetes_300x300  

Egy kis történelem

 

Mikuláš Dzurinda 12 évig volt az SDKÚ elnöke, 2000-től, a párt megalapításától kezdődve Pavol Frešo 2012-es megválasztásáig. Az utolsó két évben azonban már inkább formálisan volt jelen. Neki sem sikerült pártját olyan személynek átadni, akit előre kiválasztott volna. Ő sem akart a 2010-es választások során visszalépni a képviselőlistáról, de rá lett erre kényszerítve. Arról meg már végképp nem akart hallani, hogy nem ő lenne a pártelnök. A környezetében lévő embereket, akik lemondásra szólították fel, árulónak nevezte.

 

Ilyen a politika.

 

Dzurinda visszavonulása megnyitotta az utat Iveta Radičovának, akit politikai bukása után a sírásó Pavol követett. Így van ez.

 

Valami hasonló vár pár év múlva Robert Fico pártjára is. (…)

 

Ami a Smert összeköti

 

Amikor két éve Robert Fico harcba szállt a köztársasági elnöki posztért, azt várták, hogy utódja Robert Kaliňák lesz. Azóta sok víz lefolyt a panamai csatornán, és ha a helyzet ma megismétlődne, komolyabb jelölt erre a külügyminiszter Miroslav Lajčák, vagy a parlament alelnöke Peter Pellegrini lenne. Az előbbi nagy népszerűségnek örvend, az utóbbi az oligarchák támogatását és védelmét élvezi.

 

Azonban mindkettőnek vannak gyengéi is: Lajčák népszerűsége az életmódmagazinokon és a szimpátián alapszik, Pellegrini politikai gondolkodása unalmas és lapos. (…)

 

(…) A probléma ott van, hogy azok a személyek, akik e tekintetben közel álnak Ficohoz, nem olyan sikeresek, hogy egyszer helyettesíteni tudnák őt. Nem csak Marek Maďaričról va szó, akinek ha Fico távozik, valószínűleg vele együtt mennie kell, mind egykor Ivana Mikloš is távozott Mikuláš Dzurindával.

 

Ám ha harcba akar szállni azért, hogy ki örökölheti majd egyszer a Smert (vagy legalább annak nagyobb részét), muszáj a számára közeli embereket olyan posztokba nyomni, ahol népszerűségre tehetnek szert, és kiépíthetik a maguk hatalmi hátterét. A harmadik kabinetjének összetétele azonban arról tanúskodik, hogy nem nagyon készül ilyesmire. (…)

 

Az egyedüli, aki a Lajčák – Pellegrini – Kaliňák hármast úgy-ahogy zavarhatná, a pénzügyminiszter, Peter Kažimír. Erős minisztériummal, Fico bizalmával, és növekvő tekintéllyel rendelkezik Brüsszelben és idehaza is. Ha azonban a jövő pártelnöke szeretne lenni, sokkal nagyobb népszerűségre és jogkörökre van szüksége. És főleg gyengítenie kell Lajčákot és Pellegrinit.

 

(…) Egy olyan folyamat vette kezdetét, melyet érdemes  lesz figyelnünk. Ngyobb hatása lehet az ország jövőjére, mint az ellenzéki sajtótájékoztatók. És ez nem csak a Smernek fontos, hanem az ország számára is. Mert elég, ha elképzeljük, hogyan is nézne ki a hazai politika, ha a Smer helyet három kis baloldali pártunk lenne.

 

Postoj.sk – Jaroslav Daniška: Kto zdedí Smer.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!