Egyetlen politikusnál sem volt nagyobb különbség az imázs és a valóság között, mint Bugár Béla esetében. (…) Csakhogy aztán hiba csúszott a gépezetbe.

 

A parlament megszavazta a főügyész személyét és Iveta Radičová jelöltje vesztett. Néhány jobboldali képviselő ugyanis a titkos szavazáson Dobroslav Trnkára szavazott, akit Radičová le akart váltani. Óriási hajtóvadászat indult a felelősökért, mindenki gyanús volt, de a bűnösség nem nyert bizonyítást. Csak egy bizonyos idő után lehetett azt hallani, hogy a Trnkát megszavazó jobboldali képviselők magyarul beszéltek, és néhányan kétértelműen azt kérdezték, nem szavaz-e velük vezetőjük is, hogy biztos legyen, tartja a száját.

 

(…)

 

 hirdetes_400x285  

És mert manapság minden nap kiderül valamilyen piszkos ügylet vagy épp furcsa dolgok köszönnek vissza a múltból, megtudtuk, hogyan keresett Bugár Béla fél millió eurót. Bugár állítja, hogy ez nem ügy, és hogy a telkeket akkor vásárolta, mikor a gyorsforgalmi út vonala még nem volt biztos (ha ez igaz, meg kell vizsgálni, hogy a Most-Híd képviselői nem befolyásolták-e valahogy az útvonal kiválasztását), és hogy ártatlan.

 

Ez tévedés.

 

Németországban elég, ha egy magas rangú politikus bűnösnek bizonyul plagizálásban, és lemondásra kényszerül. Lengyelországban elég, ha egy luxusétteremben a jövőbeli üzletek pártbeli manipulációjáról hangosan beszél valaki. Amerikában Madeline Albrightnak le kellett mondania a koszovói telekom privatizációjáról jóval visszavonulása után, hogy ne keverje üzleti motiváció gyanújába se magát, se az Egyesült Államokat.

 

Lehetséges, hogy Bugár távozása a szlovákiai magyarokat káoszba taszítja, ami rosszabb lehet, mint a mostani helyzet. És nagyon valószínű, hogy Bugár kiállja a botrányt, mert súlyosabb dolgok is történnek közben. De ez mit sem változtat azon, hogy Bugár viselkedése elfogadhatatlan.

 

A politikusnak, leginkább a pártelnöknek a közérdekre kell gondolni. Nem lehet lobbista, nem lehet üzletember. Ezért fizetjük ilyen jól a politikusokat. (…)

 

Postoj.sk – Jaroslav Daniška: Obchodník

Nyitókép: konzervativnyvyber.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!