Törökország egykori nagyköveteként régóta ismeri az országot, több szereplőt is jól ismer. Mi történik Törökországban?

 

Törökországról nem lehet anélkül beszélni, hogy ne értenénk meg a történelmét. A közvélemény szekuláris kemalista részébe bele van kódolva a vallás megerősödésétől való félelem. Ezért már az első pillanattól speciálisan viszonyultak Erdoganhoz. Akkor is, amikor még Isztambul polgármestere volt.

 

(…) Vissza kell térnünk a úgynevezett hét irányhoz, amit Atatürk vezetett be. Két dolog volt döntő, két irány – a török nacionalizmus elsőbbsége és az iszlám elválasztása az államtól. Közel 50 évig nem jelenhetett meg semmilyen más politikai párt, ha mégis megjelent, azonnal betiltották. Hosszú ideig tartott, míg a helyzet odáig  fajult, hogy más párt is parlamentbe juthatott.

 

 hirdetes_810x300  

Hogyan függ ez össze a legutóbbi puccsal és Erdogannal?

 

Észre kell fenni a vallást érintő társadalmi nyomás jelenlétét. A múltban betiltottak minden egyházi iskolát, minden vallási jelképet, és a lakosság egy része ezzel nagyon nem értett egyet. A francia nagykövet egyszer azt mondta, hogy Törökországban három évszázad látható: Nyugat-Törökország és a nagyvárosok a 21. században járnak, Antalya tartomány a 20. század derekán jár, és az ország keleti fele, ahol az örmények éltek, 19. századinak néz ki.

 

A Syrian refugee boy pauses as he carries his sister to their house in Hacibayram district of Ankara November 21, 2014. Syrian refugees across the Middle East, some in exile for a fourth winter, face freezing temperatures, hunger and increasing hostility from locals as governments struggle to cope with the humanitarian crisis. Lebanon and Jordan are tightening their borders to stem the flow of those trying to escape whilst in Turkey, widely praised for hosting around half Syria's estimated 3.2 million refugees, the influx threatens to upset the country's delicate social balance. The graffiti on the wall reads, "He is now a soldier." Picture taken November 21, 2014. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY IMMIGRATION TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR4GIVJ
A regionális különbségeket jól mutatja egy CHP felmérés, amely szerint a 75 milliós török lakosságból 22 millióan keresnek kevesebbet, mint 280 euró, 49 millióan eladósodtak. 34 millióan hetente legfeljebb háromszor esznek húst, 26 millióan pénzhiány miatt nem tudnak új ruhát vásárolni, 56 millióan nem tudják lecserélni ócska bútoraikat. Forrás: al-monitor.com

 

Mihez kezdett Erdogan ezzel a társadalmi nyomással?

 

Atatürk után Erdogan a második legjelentősebb politikai személyiség Törökországban az első világháború óta. Úgy került hatalomra, hogy olyan szekuláris államot akart létrehozni, amely felújítaná a vallás jogait.

 

(…) Mondok pár példát. Ha egy gyerek vallási iskolából érkezett az egyetemre, automatikus elvettek tőle 50 pontot. Így esélye sem volt olyan sikeresen elvégezni az iskolát, mint azoknak, akik nem kötődtek a valláshoz. Épp ezért sokan Ausztriában jártak iskolába. Mikor azt mondtam, hogy ezt diszkriminációnak tartom, a legnagyobb török egyetem rektora és a gazdasági kamara vezetője azt válaszolták: Képzelje el, hogy ezek az emberek bejutnak a kormányba, a hadseregbe, a bíróságokra, ezt nem engedhetjük meg. (…)

 

(…) Mi a háttere Erdogan és a hadsereg konfliktusának?

 

Törökországban a konfliktusok zöme a gazdasági válságkor alakult ki. Jött a hadsereg, és megoldotta a helyzetet. Először előírta a kormánynak, mit kell tennie, vagy beavatkozott. A hadsereg legdrasztikusabban 1980-ban avatkozott be. Ami most történik, az Törökország számára tragikus, de összehasonlítva azzal, ami 1980-ban történt, csak gyenge utánzat. Akkor 250 ezer embert ítéltek el, 500 embert végeztek ki, attól függően, ki volt alkalmatlan katonai szolgálatra. Ma ezek a számok szintén magasak, de Erdogan szerencsére egyelőre nem végzett ki senkit.

 

160716104843-08-turkey-coup-0716-exlarge-169_cnn_com
Erdogan hívei, akik elvették a puccsista katonák fegyvereit. A török elnök egyetlen szavára az utcákra vonultak. Vajon miért nem lőtt egyetlen katona sem, hogy megvédje magát? Forrás: CNN.com

 

A halálbüntetést újra bevezetné…

 

Igen, de az az érzésem, hogy ezt nem sikerül átvinnie a parlamenten.

 

(…) Erdogan iszlamista?

 

Ő egy olyan politikus, aki nem akarja, hogy az imámok kormányozzanak. Amíg hatalmon lesz, megpróbálja ellenőrzése alatt tartani őket.

 

Hasonlóképpen a szaúdiak sem akarják, ott mégis iszlamista rendszer működik. Miért hisznek ennyire Erdoganban?

 

Erdogan viszonylag nagy bizalmat élvez az emberek körében. Vannak nemzetek, amelyek nem tudják elképzelni a kormányzást cár vagy szultán nélkül, és ha van karizmája, inkább támogatják őt, mint valaki mást.

 

feature_20150903_cornell_kaya_hudson_com
Erdogan iszlamista politikus, de nem osztaná meg a hatalmat a vallási vezetőkkel. Forrás. Hudson.com

 

(…) Felmerültek olyan elméletek, miszerint a puccs csak egy Erdogan által megrendezett színházi előadás volt. Mi az Ön véleménye?

 

Sok ilyen elmélet létezik. Az egyik, hogy a puccsot maga Erdogan szervezte, hogy félreállíthassa az ellenzéket. Egy másik, hogy tudott róla, de nem vette elejét, mert előnyösnek találta és ki akarta használni. A harmadik teória szerint Gülen az iskolákban, bíróságokon és a hadseregben lévő párhuzamos szervezetei rendezték meg. A negyedik, Oroszországból származó elmélet pedig azt mondja, hogy azért történt a puccs, hogy Erdogan bocsánatot kérhessen Putyintól.

 

Ön melyik elméletnek hisz?

 

Szerintem a puccsot a katonák szervezték, de Erdogannak szerencséje volt, hogy még idejében lecserélte a hadsereg felső vezetését és a puccsisták az alacsonyabb rendfokozatúak közül kerültek ki, és nem tudtak úgy mozgósítani, mintha a tábornoki kar állna mögöttük.

 

Erdogan másik arca? A puccskísérlet során elesett barátja sírjánál nem tudott uralkodni a könnyein. Forrás: ndtv.com
Erdogan másik arca? A puccskísérlet során elesett barátja sírjánál nem tudott uralkodni a könnyein. Forrás: ndtv.com

 

(…) Az EU-nak Törökországgal van egy fontos egyezsége a migránsokkal kapcsolatban. Ez az egyezség azon áll vagy bukik, hogy kap-e Törökország vízummentességet az EU-tól. Ma már úgy tűnik, ez lehetetlen. Megmaradhat a megállapodás így is?

 

Az első pillanattól úgy gondolom, hogy ez a megállapodás nem működhet. Nem volt túl szerencsés lépés az EU-tól. A pénzt, amit Törökországba fektettünk, inkább a külső határok védelmére költhettük volna. Török területeken nagyjából 3 millió menekült tartózkodik. Milyen lenne a török válasz, ha elhúzzuk előtte a mézesmadzagot, és aztán semmit sem tartunk be belőle?

 

Korrektül meg kellett volna nekik mondanunk, hogy a vízummentesség nem megoldható. Most mindenki azt állítja, hogy ez szóba sem jöhet. Ezért zsarolhatóvá váltunk és a törökök kérlelhetetlen üzletemberek, a politikában is. Most bármikor azt mondhatják: ha nem lesz vízummentesség, a migránsokat továbbengedjük Görögországba. Az EU meg megnézheti magát.

 

A törökök maradjanak törökök Európában is. Forrás: Reuters.com
A törökök maradjanak törökök Európában is. Forrás: caribflame.com

 

Postoj.sk, Győző Bauer: Erdogan nechce, aby mu vládli imámovia

Nyitókép: timeslive.co.za

Az interjút Jozef Majchrák és Jaroslav Daniška készítette Törökország egykori nagykövetével, Bauer Győzővel. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!