Martin Hanus és Jozef Majchrák interjúja Marek Maďarič-csal, a Smer kulturális miniszterével

 

(…) Bármit tenne most, a Smer megítélése Robert Kaliňák megítélésétől függ, és mindattól, amit ő képvisel. Ön úgy döntött, nagy erőket mozgat meg védelme érdekében, amivel minden más témája háttérbe szorult.

 

Ez valószínűleg igaz, de ez nem jelenti azt, hogy feladatainkat fel kell adnunk. (…) Természetesen, meg kell oldanunk a párt jövőbeli működését. Nálunk változásoknak kell történnie. De nem amiatt, mert valaki botrányba keveredett vagy sem. Egyszerűen váltanunk kell.

 

 hirdetes_810x300  

Konkretizálná?

 

Minket egy nagyon erős vezető jellemez, aki kivételes adottságokkal rendelkezik, de semmi sem tart örökké. Tehát egy olyan pártban is gondolkodhatunk, amely kevésbé meghatározó vezetővel rendelkezik, de ami egyúttal megmarad erős, elismert szociáldemokrata pártnak.

 

Személy szerint ez az egyik oka, miért maradok a politikában. Fontos nekem, hogy a Smer hosszabb távon működjön.

 

Ennek még ebben a választási időszakban meg kell történnie?

 

Valószínűleg igen. Minimum új alapokra kell helyezni a Smert, ahogy azt előbb említettem.

 

Robert Fico tehát nem indul a következő választásokon, mint miniszterelnök?

 

(Nevet) Ha indul, hát indul. Csak ezzel nem számolhatunk biztosan. Egy olyan Smerben kell gondolkodnunk, amelyben Robert Fico nem lesz miniszterelnök, vagy nem lesz tagja a legfelsőbb pártvezetésnek. (…)

 

Szó esett már potenciális utódokról?

 

Nem. Én ezt a kérdést nem kívánom bulvárszerűen megnyitni, hogy keresünk egy megfelelő embert, és ezzel meg is oldottuk a problémát. Ez belső felépítés, önbizalom és a program újragondolásának kérdése.

 

Térjünk vissza Robert Kaliňák botrányára. Nem volt súlyos politikai hiba megtartani őt miniszteri hivatalában?

 

Ha a vita vele kapcsolatban csak az összeférhetetlenség vonala mentén folyna (…) akkor a válasz erre az ügyre más lehetne.

 

(…) Ha a vita magját (…) az a vonal képezi, hogy Kaliňák bűnöző, hogy börtönben a helye, hogy annak a maffiának a főnöke, aminek a Smer is része és vele én is, akkor ebben az esetben Kaliňák távozását nem tudom elképzelni.

 

Amit ön mond, az azt jelenti, hogy tulajdonképpen akarata ellenére áll ki mellette.

 

Nem értek egyet azzal, hogy a „Kaliňákot csukják le”, „A smeresek bűnözők” szólamok nyomása alatt váltsunk le egy minisztert.

 

(…)

 

Postoj.sk, Marek Maďarič: Smer musí prejsť obnovou

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!