Amennyiben a Smer és az SNS Kassára (az Alkotmánybíróság székhelye – szerk. megj.) akarja áthelyezni Ficot, akkor holnap a Most-Hidat is meg kell győzniük a tervükről.

 

(…)

 

Úgy tűnik, hogy Fico mégsem tartja lehetetlen küldetésnek az alkotmánybírói tisztségre való jelölését. Ma mindenki előtt kihangsúlyozta, hogy nagyon is komolyan gondolja az egészet, és bízik a sikerében.

 

 hirdetes_400x285  

A Szlovák Nemzeti Tanács régi épületében az Alkotmányügyi Biztosság képviselői az újságírókkal együtt figyelték Ficot, aki a tőle megszokott rétorikát hozta. Az arckifejezéséről azonban leolvasható volt, hogy egy nagyon nehéz időszakot él át, és saját maga is tudja, hogy semmi sem biztos.

 

(…) Fico a többi jelölthöz képest azonban teljesen más: nem volt szüksége semmilyen speciális előkészületre, és úgy beszélt, ahogyan azt megszoktuk tőle az évek során. (…) Fico nem játszotta a jogtudományok docensét, és mindenkinek a tudtára adta, hogy a koalíciós hármas tárgyalása fog arról dönteni, hogy a képviselők megválasztják-e alkotmánybírónak vagy sem.

 

(…)

 

A mai nap után kijelenthetjük, hogy Robert Fico az összes politikai képességét és minden elképzelhető cselszövést be fog vetni ahhoz, hogy bekerüljön az Alkotmánybíróságra.

 

Információink szerint holnap délre egy speciális Koalíciós Tanácsot hívtak össze. A tanács eredményeit azonban nem fogják a nyilvánosság orrára kötni. Robert Fico és Andrej Danko arról szeretnék meggyőzni Bugár Bélát, hogy a Smer, az SNS és a Most-Híd képviselői gátolják meg az alkotmánybírók megválasztását azzal, hogy a képviselőik nem szavaznak, s ezzel határozatképtelenné teszik a Nemzeti Tanácsot.

 

Fico és Danko ezzel az agresszív módszerrel szeretné elérni azt, hogy Andrej Kiska államfő a játszmán kívül maradjon, és ne legyen beleszólása abba, hogy kit nevez ki alkotmánybírónak. (…)

 

Amennyiben a Smernek és az SNS-nek sikerül ez az obstruktív terv, akkor a koalíció március 30-ig fog várni, amíg az államfőválasztás második fordulójában kiderül, hogy ki lesz az államfő. Akkor ugyanis már nyilvánvaló lesz, hogy ez az államfő Maroš Šefčovič vagy Andrej Danko lesz-e – ami Ficonak maximálisan megfelelne abbéli tervében, hogy az Alkotmánybíróság elnöke legyen – , vagy esetleg egy olyan ellenzéki politikus, aki már a kampánya során kizárta azt, hogy Ficot alkotmánybíróvá nevezzék ki.

 

(…)

 

A Smernek és az SNS-nek ez az obstruktív forgatókönyve abban az esetben nem fog megvalósulni, ha Bugár Béla azt holnap elutasítja. (…)

 

Fico egy kalandos útra vállalkozott, amit nem tud az ellenőrzése alatt tartani, de legalább abban bízik, hogy minden úgy sikerül, ahogyan azt elképzelte. Az egész végződhet egy nagy intrikai győzelemmel, de egy olyan hatalmas szégyennel is, mint öt évvel ezelőtt, amikor az államfői harcban Kiska megsemmisítette.

 

Postoj.sk, Martin Hanus: V hlave Roberta Fica

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!