Előkészítetlennek tűnik a próbaprojekt, a szomszédos két falu polgármesterét máig nem vonták be a részletekbe 

 

Április elejétől, vagyis alig három hét múlva el kellene indulnia az első iskolabusznak Doborgazról, hogy megkezdődjön a kisdiákok ingyenes fuvarozása. De nem Bős fele, ahova legtöbben járnak, hanem épp ellenkező irányba, Dunacsún fele, ahova néhány szlovák gyereket utaztatnak a faluba leköltözött szülők. Hangsúlyozottan próbajelleggel startol a sulibusz, de vajon véletlenül éppen az alapiskolai beiratkozások kezdetével azonos időpontban?

 

Ezt az április elsejei terminust emlegette egyszerre három miniszter is a március elején tartott sajtóértekezleten, amelyen válaszoltak Boráros József kérelmére. Ekkor derült ki, hogy a doborgazi polgármester Érsek Árpádhoz, a közlekedésügyi tárca vezetőjéhez fordult iskolabuszt kérve. Történt mindez úgy, hogy a kérelemről előzetesen mit sem tudott a két másik szomszédos község, Vajka és Bodak polgármestere.

 

  hirdetes_300x300   
Bodak. Kép: google maps

 

Pedig mint utólag kiderült, őket is bevonnák az iskolabusz-projektbe. Erről akkor szereztek tudomást, amikor mikrofonok elé állt a Kaliňák- Plavčan-Érsek miniszteri hármasfogat. Gyaníthatóan nem holmiféle április elsejei tréfáról lehet szó, ha már három kormánytag egyszerre állt csatasorba egy kísérleti iskolabuszprojektet beharangozva.

 

Bodak és Vajka polgármesterét azóta sem tájékoztatták a részletekről

 

Bármilyen hihetetlen, de azóta semmi nem történt ez ügyben. Még annyi sem, hogy a kísérleti jellegűnek szánt sulibuszprojekt másik két érintettjeként emlegetett szomszédos Bodak és Vajka polgármestereit valaki megkereste volna, hogy a részletekről tájékoztassa őket.

 

A komp szállítja a meglévő kisbuszt. Kép: Vajka község archívuma

 

Azóta eltelt csaknem két hét, az ingázó busz pedig a jövő hónaptól indulna, de sem Világi Tamás bodaki, sem Álló Donát vajkai polgármester nem tud konkrétumot mondani a feléjük záporozó kérdésekre. Papírra vetve még semmi sem láttak, de más kommunikációs csatornákon sem keresték meg őket. Pedig tudni szeretnék, hogy milyen lesz az iskolabusz pontos útvonala, hánykor, honnan, hova indul, és legfőképpen az, hogy a két falu költségvetését milyen összeggel terheli meg ez a buszoztatás.

 

Meg az is érdekelné őket, hogy hány férőhelyes a kisbusz, mert az a hír járja, hogy legfeljebb 8-9 kisdiák szállítására lesz alkalmas. Igy információk hiányában el tudják oszlatni a szóbeszédet.

 

„Évközben hirtelen ránk sóznak egy iskolabuszt, hogy működtessük”

 

Most is lényegében csak annyit tudnak, amennyi a miniszterek sajtótájékoztatóján elhangzott. Vagyis Doborgaz kapna a minisztériumtól egy mikrobuszt, de azt működtetni a három falunak közösen kellene. Ami magyarul annyit jelent, hogy a buszsofőr fizetése, az üzemanyaggal és az üzemeltetéssel kapcsolatos egyéb kiadások a három községet terhelnék. Ezeket menet közben, a folyó költségvetési évben elővarázsolni, ráadásul egyik napról a másikra szinte lehetetlen.

 

Doborgaz. Kép: google

 

A falvak sem rögtönözhetnek, hiszen a jóváhagyott éves költségvetés alapján gazdálkodnak. Az iskolabusz nemrég medializált ötletének pénzügyi terhével magától értetődően Vajka és Bodak költségvetése sem számolt.

 

Most évközben hirtelen ránk sóznak valamit, ami újabb terhet jelent a falunak, ráadásul mi már finanszírozunk egy másik buszt is, amelyik a kompon át szállítja az utasokat. Senki sem konzultálta velünk előzetesen, hogy még egy buszt fel tudunk-e vállalni”

 

– fakadt ki a vajkai polgármester.

 

Megerősítette, ha Vajka önkormányzata netán úgy döntene, miután pontos információkat kap a buszprojekt részleteiről, hogy részt vesz benne, akkor ehhez szükséges lenne módosítani a falu költségvetését és pénzforrást kellene találni, valószínűleg más tételek rovására.

 

Vajka és Bodak polgármesterei tehát várnak a részletesebb tájékoztatásra.  De egyik falunak sem igazán egy Dunacsún fele közlekedő iskolabusz jelentene megoldást, amely az ottani szlovák iskolába vinné-hozná az iskolásokat. E két faluból a gyerekek döntő többsége ugyanis épp ellenkező irányba, Bősre jár az ottani magyar, illetve szlovák iskolába.

 

Vajka, utcakép. Forrás: google maps

 

Nagy kérdés az is, hogy a diákok buszoztatása milyen hatással lesz a Doborgazon működő magyar tannyelvű kisiskolára. Ezt a kérdést eddig igazából eddig senki sem feszegette. Érdekes felidézni viszont Plavčan oktatási miniszter mondatát, aki szerint majd esetleg ott lehet megfontolni új iskola létesítését vagy bővítését, ahova a buszokkal elegendő gyereket sikerül összehordani. Hogy ez lenne a jövőben az iskolalétesítés fő kritériuma a SNS minisztere és netán a koalíciós partnerek szerint is?

 

A megye dolga lenne, amivel az unatkozó tárca foglalkozik

 

Az egyik közelmúltban lezajlott tévés vitaműsorban is szóba került a kisiskolások buszoztatásának kérdése.

 

„Vajon a közlekedési minisztériumban tényleg ennyire unatkoznak, hogy ilyen témákkal foglalkoznak?”

 

kérdezte Érsek Árpád minisztertől Miroslav Ivan, a Szabadság és Szolidaritás Párt (SaS) parlament képviselője. Nézete szerint a minisztérium mások gondjait akarja megoldani, például a megyéktől vesz át feladatokat, amelyek az autóbusz-közlekedést működtetik.

 

Önök elveszik a kompetenciát a megyéktől, hiszen a távolsági buszközlekedés megyei hatáskör. Miért avatkoznak bele ebbe? Akkor mondják ki kereken, hogy hatáskört vesznek el a megyétől

 

– mondta Érseknek a képviselő, aki azzal védekezett, hogy nem ő cselekszik egyedül, hanem az oktatásügyivel és a belügyminisztériummal közösen lépnek fel.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Nyitókép: Vajka, buszmegálló. Kép: Vajka község archívuma

 

További ajánlott írások:

 

Levélben fordultak Robert Fico kormányfőhöz: Különleges státuszt a Kis-Csallóköznek!

 

Iskolabuszokat fog tesztelni a közlekedési minisztérium

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!