Csiliznyáradon március 18-án emlékeztek az 1848-as magyar szabadságharcot elindító hősökre és a magyar nemzeti létet megváltoztató eseményekre. Az ünnepi délután hagyományosan a helyi temetőben kezdődött a község híres szülöttje, Színi Sebő Alajos honvédezredes nyughelyénél, aki a bátorság egyedülálló példáját hagyta örökül.

 

Síremlékéhez sokan elhelyezték az emlékezés és a kegyelet koszorúit, többek között Czimbalmosné Molnár Éva Magyarország szlovákiai nagykövete, Menyhárt József a Magyar Közösség Pártja elnöke, Csicsai Gábor a Mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Lukács József Csiliznyárad polgármestere, Tápióbicske testvérközség küldöttsége nevében Gigor Sándor Tápióbicske alpolgármestere.

 

Balról jobbra: Lukács József, csiliznyáradi polgármester, Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet, Gigor Sándor Tápióbicske alpolgármestere, Menyhárt József az MKP elnöke, Csicsai Gábor (Most-Híd) parlamenti képviselő, fotó: facebook.com

 

Lukács József polgármester beszédében utalt arra, hogy a hősök iránti tisztelet késztet bennünket arra, hogy minden év március idusán kokárda kitűzésével emlékezzünk, figyelmeztessünk és az elismerő tiszteletet továbbadjuk a felnövekvő nemzedékeknek.

 hirdetes_810x300  

 

A megemlékezés ezután a helyi faluház nagytermében folytatódott. Az ünnepi szónokok beszédükben azt hangsúlyozták, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitásunk egyik alapköve, ezért nemzeti ünnepünk olyan kitüntetett nap, amelyen a magyarság a nemzeti összetartozását ünnepli.

 

Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet, fotó: facebook.com

 

A márciusi ifjak a közös célért tenni tudtak és legfőképpen tenni akartak.  Mindehhez azonban nélkülözhetetlen volt az erő. Az erő, melyet úgy hívnak: ÖSSZEFOGÁS! A kultúrházat az utolsó helyig megtöltő közönség hálás tapssal köszönte az emlékezés és a biztatás szavait.

 

Menyhárt József, az MKP elnöke, fotó: facebook.com

 

Az ünnepi műsort hagyományosan a legkisebbek, az óvodások kezdték. Fejükön a tápióbicskei huszárcsákókkal, kezükben dobbal énekeltek, szavaltak, masíroztak. A helyi alapiskola kisdiákjai bátran előadott versekkel idézték a hősöket és a forradalmi hangulatot. Ladacsi Mónika és Hetényi Gergő csiliznyáradi énekesek „A költő visszatér” c. rockopera néhány szép és ismert dalát énekelték el a közönség. A Csiliz Gyerekklub Black Diamond tánccsoportja és a klub irodalmi színpadának csoportja tánccal, zenével, versekkel és szívhez szóló szavakkal varázsoltak forradalmi hangulatot.

 

Lelkes csiliznyáradi gyerekek műsora, fotó: facebook.com

 

Meghatóan szép pillanatai lettek a műsornak, amikor az 1 éve működő helyi Dalárda az óvodásokkal és az iskolásokkal együtt énekelte a „Föl, föl vitézek…” c. forradalmi dalt.

 

A csiliznyáradi Dalárda, fotó: facebook.com

 

Ladacsi Mónika és Hetényi Gergő, fotó: facebook.com

 

A Csiliz Gyerekklub irodalmi színpadának előadása, fotó: facebook.com

 

fotó: facebook.com

 

Az emlékező közösség, fotó: facebook.com

 

Szini Sebő Alajos sírjánál elhelyezett koszorúk és virágok, fotó: facebook.com

 

Az ünnepi délután minden momentuma bizonyítéka annak, hogy Csiliznyáradon, „a hősök tette, mint példa, megmaradt.”

 

Körkép.sk/KPA

Nyitókép: facebook.com/csiliznyarad.kozseg

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Baradlay Richárd nyomában

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!