így búcsúzott Gyurcsó István Búcsúzkodás című versében Garamkövesdtől.  A szeretet kölcsönös volt, és szülőfaluja visszahívta. Minden nehézség ellenére példamutató módon őrzik itt szellemi örökségét a Gyurcsó István Emléknap keretén belül, amit immár 23. alkalommal rendeztek meg. Tárgyi hagyatékait is méltó módon elrendezték – pár éve emlékszoba nyílt a költő és közéleti ember használati tárgyaiból, sírján mindig van mécses és friss virág.

 

Az emléknaphoz szorosan kapcsolódik a szavalóverseny

 

Keszegh Ágnes szervező elmondta:

 

 hirdetes_400x285  

„Az utóbbi évek pangása után, megtette hatását az erőteljes népszerűsítés és a mostani versenyre 40 diák jelentkezett 15 iskolából. Külön kiemelném, hogy még a távoli Pozsonypüspökiből is érkeztek versenyzők. A résztvevők három kategóriában versenyeztek.  A Hizsnyai Zoltán, Szászi Zoltán és Mizsér Attila alkotta zsűri az 1. kategóriában Bittera Sophie Imant (Pozsonypüspöki AI), 2. kategóriában Székely Dalmát  (Ady Endre AI, Párkány), a 3. kategóriában Kosztolányi Annát (Ady Endre AI, Párkány) találta a legjobbnak.”

 

Az ünneplők a garamkövesdi temetőben megkoszorúzták a költő sírját
Az ünneplők a garamkövesdi temetőben megkoszorúzták a költő sírját

 

Az ünneplők a garamkövesdi temetőben megkoszorúzták a költő sírját a Garamkövesdi Énekkar és Bodonyi András és Barátai közreműködésével, de nem felejtettek el virágot elhelyezni Szliva Judit és Keszegh Pál sírjára se, mert ők voltak a Gyurcsó Emléknap életre hívói és sok éven át szervezői.

 

Gyurcsó István ösztöndíj

 

„Mai Gyurcsó Emléknapunk a 23-adik, és pontosan 23 éve támogatja rendezvényünket a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya. 1995-ben, az elő emléknapon Huszár László, a Dunaszerdahelyen székelő Gyurcsó István Alapítvány titkára felajánlást tett a kuratórium nevében, hogy évente 5000 koronás (szerk. megj. mintegy 165 eurós) támogatást nyújtanak egy tehetséges, magyar nemzetiségű és középiskolába járó garamkövesdi diáknak.

 

Az idei díjat Lacza Gergely adta át Srajer Dávidnak.

 

A támogatott személyére a Gyurcsó István Alapítvány garamkövesdi kuratóriuma tesz javaslatot, figyelembe véve a diák szociális helyzetét, községünkben kifejtett aktivitását, valamint tanulmányi eredményeit” – ismertette az ösztöndíjat Stugel Zsanett szervező-műsorvezető.

 

Az idei díjat Lacza Gergely adta át Srajer Dávidnak. Dávid 1998-ban született, a Bátorkeszi Magán Szakközépiskola 3. osztályos tanulója. Párkányban öt évet focizott, most pedig a szalkai futballcsapat aktív tagja. Dávid elmondta, az ösztöndíjat saját továbbtanulására szeretné fordítani.

 

 

A műsor további részében Bodonyi András és barátai megzenésített versekkel szórakoztatták közönséget. Ők rendszeres résztvevői az emléknapnak, szinte már barátok – a vendéglátók nevében Elzer János polgármester köszöntötte az éppen 70 éves Bandi bát.

 

Az ünnepség helyszínét – a kultúrház nagytermét – Csollár Nelli festményeit és Tarr László fafaragó mester munkái dísztették.

 

 

Gyurcsó mellszobra szülőháza felé tekint

 

…fel a „partosra” ahol gyermek- és ifjúkorát töltötte. E szobornál róják le tiszteletüket minden évben a költő tisztelői . A koszorúzást rövid kultúrműsor előzte meg. Sándor Eszter Akkor szép az erdő  éneke után a helyi óvodások „Pista bácsi” verseit szavalták, Kálmán Lilian és Peck Viktor a Szememben hordozlak megzenésített versét adták elő, őket Sándor Cyntia szavalata követte, majd Szászi Zoltán író, újságíró emlékezett a költőre.

 

 

A koszorúzás alatt a párkányi Stilla Pectuc női kar lágy dallamai szálltak a „partosi” partok felé….

 

Bokor Klára

 

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!