A rossz idő ellenére is fantasztikus légi bemutatókkal kápráztatták el a jelenlévőket a meghívott pilóták a sikabonyi reptéren.

 

Idén első alkalommal került sor a Csallóközi Légi Majálisra a sikabonyi reptéren. A kezdeményezés ettől függetlenül nem egyedi, ugyanis tavaly augusztusban Csilizpatason már láthattunk hasonlót. Itt egyből meg is jegyezzük, hogy a főszervezők egyike, Darnai Bálint volt az, aki tavaly elhozta a Csallóközbe Besenyei Péter világbajnok műrepülő pilótát és Vári Gyula nyugalmazott vadászpilótát, háromszoros műrepülő világbajnokot. Idén azonban nagyobb költségvetéssel, és még több programmal várták az érdeklődőket.

 

Az utóbbi napok szép, napsütéses időjárása sajnos nem tartott ki szombatig, így az eltervezett programok némelyike nem valósulhatott meg, az autogyro és a sárkányrepülő-bemutatókról le kellett mondaniuk a nézőknek.

 

 hirdetes_300x300  

 

Hasonló sorsra jutott az estére tervezett Apostol-koncert is, amely a szervezők ígérete szerint egy más időpontban és helyszínen azért még megvalósul majd.

 

Azonban így sem lehetett okuk panaszra azoknak, akik a kellemetlen időjárás ellenére kilátogattak a rendezvényre, hiszen a jelenlévő pilóták igazán kitettek magukért.

 

Lukács László és Darnai Bálint főszervezők Vári Gyulával, fotó: Körkép.sk

 

Darnai Bálint, a rendezvény egyik főszervezője elmondta, hogy társaival, Végh Istvánnal és Lukács Lászlóval februárban kezdték el megszervezni a légi majálist, miután tavaly Csilizpatason úgy látták, hogy nagyon magas az érdeklődés az ilyen és ehhez hasonló rendezvények iránt.

 

A délelőtt folyamán került sor a Z-37-es Čmelák permetező szimulációs bemutatójára, majd a zselízi második világháborús bemutatóra, mely nem szűkölködött látványos efektekben sem.

 

Čmelák permetező-szimulációs bemutató, fotó: Körkép.sk

 

Vári Gyula nyugalmazott MIG-29-es vadászpilóta és háromszoros műrepülő világbajnok igazán élvezetes, és sokszor lélegzetelállító pillanatot szerzett a nézőknek. Mivel Vári gépe műszaki hiba miatt nem volt bevethető állapotban, egy diószegi pilóta JAK-52-es típusú gépével szállt fel. Először a repülő tulajdonosa is beült Vári mögé, ám néhány orsó, és függőleges mélyrepülés után biztosabbnak érezte a szilárd földről szemmel tartani gépét és átmeneti pilótáját.

 

A bemutatók szakkommentátora és műsorvezetője Nagy Jenő „Zsenya“ volt, aki maga is nyugalmazott vadászpilóta. Zsenya rengeteg humorba csomagolt, mégis egyszerű és érthető kommentárjával a műrepüléshez nem értők számára is közelivé tette a világszínvonalú bemutatókat.

 

Besenyei Péter a maga egyszerű módján berobbant a sikabonyi légtérbe, és egyből káprázatos bemutatóba kezdett.

 

Besenyei Péter bemutatójának egy részlete, a kommentátor Nagy Jenő „Zsenya”

 

Természetesen földetérés után rögtön megrohamozták őt a nézők. Egy rövid beszélgetés után így rögtön sort kerített az autogram-osztásra.

 

Besenyei Péter pillanatokkal a leszállás után, fotó: Körkép.sk

 

Besenyei után újdonságként megtekinthették a jelenlévők egy L-29-es Delfin bemutatóját. Erről a gépről annyit érdemes tudni, hogy 1963-tól a Varsói Szerződés tagállamainál egységesen rendszerbe állított sugárhajtású katonai oktató- és kiképzőgép.

 

Szakács „Szaki“ Gábor, a Delfin csehszlovák sugárhajtású gyakorlógépen, forrás: origo.hu

 

A rendezvényre Magyarországról, Ausztriából és Szlovákiából érkeztek a pilóták, így teljesen nemzetközivé vált az 1. Csallóközi Légi Majális.

 

A bemutatók közötti szünetekben sem kellett unatkozniuk a nézőknek, a szervezők ugyanis kultúrprogramokról és egyéb kísérőprogramokról is gondoskodtak. Fellépett az Ifjú Pántlika Együttes, Valaskó Ferenc és László Enikő, valamint Zámbó Krisztián is. Ezen kívül egész nap volt lehetőség séta- és műrepülésekre, a gyerekek számára pedig többek között légvárt és lovaglást is biztosítottak.

 

Képgaléria

 

Második világháborús bemutató

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pillanatképek

 

 

Németh Zsigmond (b) és Nagy Jenő „Zsenya”, fotó: Körkép.sk

 

 

 

A szakkommentátor Nagy Jenő „Zsenya”, fotó: Körkép.sk

 

Vári Gyula (elöl) és a diószegi (Sládkovičovo) kölcsöngép és tulajdonosa, fotó: Körkép.sk

 

Vári Gyula ismét felszáll – egyedül a kölcsöngéppel, fotó: Körkép.sk

 

Besenyei Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

Képek: Körkép.sk/KPA, PGY

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Besenyei Péter és Vári Gyula légibemutatója Csilizpatason – képriport

 

Felhők felett: A legendás “Puma” vadászpilóta osztag tagjai tartottak előadást Csilizpatason

 

“Justice for Hungary” – Ami a történelemkönyvekből kimaradt…

 

Nagymegyeren tartott előadást Vári Gyula műrepülő világbajnok

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!