A túlzsúfoltság elkerülése érdekében a vásár idején nem lesz focimeccs a DAC- stadionban

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Újdonságokkal és meglepetésekkel várják a szervezők a Dunaszerdahelyen szeptember 21-től 24-ig tartó Csallóközi Vásár látogatóit, melyet már harminchetedszer rendez meg a város önkormányzata.

 

 hirdetes_810x300  

Két óriássátor kézművesekkel és a vendégként először résztvevő Pest-megyei Iparkamara standjaival, külön gyermeksátor és a tájainkon ismeretlen petanque nemzetközi golyóverseny – ezt is kínálja a sok egyéb látványosság, szórakozás, harapnivaló, itóka és koncert mellett az érdeklődőknek a hagyományos őszi vásár Csallóköz szívében. A tumultus elkerülése érdekében a vásár idején nem lesz focimeccs a DAC- stadionban.

 

 

Minderről és a további részletekről Pápay Zoltán vásárigazgató, a dunaszerdahelyi városháza pénzügyi főosztályvezetője tájékoztatta a Körképet.  A vásár ezúttal is a DAC stadionja mögötti városi szabadidőparkban lesz, de az eddig szokásosnál jóval nagyobb alapterületen.

 

Nyertünk egy jelentős területet azzal, hogy a klubtulajdonos a stadion mellett található, térkővel lerakott térséget a rendelkezésünkre bocsátja és ezt kihasználva az idén kicsit átrendezzük a vásár területét”

 

– tudtuk meg a vásárigazgatótól.  A vásár területe így megnagyobbodik és itt egy új utcát nyitnak.

 

 

Erre a térköves terepre helyezzük át a kézműveseket egy óriássátor alá.   Velük szemben kapnak helyet a Pest-megyei Iparkamara standjai. Magyarországi vendégeink Pest-megyéből először vesznek részt a vásáron, egy baráti kapcsolatnak köszönhetően. Mintegy 15 standot kértek a várostól a Pest-megyéből érkező vállalkozók részére. De közöttük lesz egy nagy térség, elképzeléseink szerint ide telepítenénk egy gyermeksátrat interaktív programokkal

 

– tájékoztatott a körvonalazódó tervekről Pápay Zoltán.

 

A Csallóközi Vásár 2017-es programja

 

Jönnek a pest-megyeiek és bemutatkozik a petanque-verseny

 

Megtudtuk továbbá, hogy az iparkamara részéről felvetették egy nemzetközi petanque-verseny megrendezésének a lehetőségét. A vasgolyógurító verseny mifelénk ismeretlen sportágnak számít, pedig világbajnokságot is rendeznek már, ezért a vásár jó alkalom lenne a bemutatkozásra és a sportág népszerűsítésére. Az iparkamara anyagilag is támogatná a verseny megrendezését és biztosítaná a rangos nemzetközi részvételt is. A megfelelő helyszínt azonban még keresik.

 

 

Nagykoncertek minden este, de a régió tehetségei is bemutatkoznak

 

A csütörtöktől vasárnapig tartó vásár kulturális programját illetően az a szervezők törekvése, hogy a tavalyi magas színvonalat tartani tudják. A neves sztárvendégek lesznek ennek a garanciái: koncertet ad Rúzsa Magdi, a Halott Pénz, Fenyő Miki, a TNT, a Republic és a P-Mobil, de rajtuk kívül ott lesz Dunaszerdahelyen ezen a szeptember végi rendezvényen a régióbeli hagyományőrző zenészek, énekesek  és táncosok színe-java is.

 

A zenei műfajok sokszínűségére a korábbi évekhez hasonlóan az idén is nagy hangsúlyt fektetnek, ezért váltakoznak majd a pódiumon a hazai zenélő, éneklő és táncoló folklórcsoportok, az amatőr fellépők, de remélhetőleg sikerül megnyerni egy fellépésre a budapesti operettszínház művészeit is.

 

Fontos a biztonság, a nagyszínpad több irányból is megközelíthető lesz

 

A vásárigazgató elmondta, hogy az idén a vásárlátogatók biztonságára is nagy hangsúlyt helyeznek, ez különösen az esti nagykoncertek idején fontos, amikor akár 8-10 ezres tömeg tartózkodik a színpad közelében.

 

 

„Egy macskaköves új utcát is nyitunk a színpad mellett, ezzel elkerülhető a tumultus, a koncert után is. Nem lesz így olyan zsúfolt a színpad környéke és több irányból is megközelíthető lesz. Ha valami probléma adódna, akkor jobban garantálható a helyszín biztonságos elhagyása. Tavaly a nagykoncertek idején már olyan tömegek zsúfolódtak össze a színpad környékén, hogy a szervezőknek arra is kellett gondolniuk, hogy pánik esetén rendelkezésre álljon több útvonal is a terület elhagyására”

 

– mondta a biztonsági intézkedésekről Pápay Zoltán. Nagy méretű kivetítőket az idén is kihelyeznek, mert ez már alapvető elvárás a látogatók részéről egy ilyen tömeges rendezvény esetében.

 

Inycsiklandó ételek hatvan standon, minőségi borok a borutcában

 

Az idén kissé nagyobb lesz az a terület is, ahol az étkezési sátrak vannak, a nagyszínpad közelében. Már most szinte minden stand le van foglalva. Mintegy hatvan ínycsiklandó ételeket kínáló árus jelezte érkezését, elsősorban a Csallóközből. Lesz tehát minden mennyiségben sültkolbász, pecsenye, de hal és halászlé is. A látogatási csúcs a nagykoncertek idején van, ekkor a legnagyobb a fogyasztás is. Az étkezést és az italokat biztosító sátorhelyeket már fél évvel korábban lefoglalják az érdeklődő árusok, az idén sincs ez másként.

 

 

Most 4-5 ételárusító standdal lesz több, de ennél több helyet már nem tudnak kiadni. A borok utcája a megszokott helyen lesz: a főszínpad közelében az idén is felállítják a borkóstoló kioszkokat. A magyarországi neves pincészetek mellett természetesen megjelennek a dél-szlovákiai borászok is, de a lista még további jelentkezőkkel bővül.

 

Testvérvárosi fellépők a vásáron nem lesznek, mert áprilisban a Szent György napokon léptek fel, de küldöttségeket tőlük várnak.

 

Négy nap alatt ötvenezer körüli vásárlátogatóra számítanak

 

Remélhetőleg az időjárással is sikerül jó alkut kötnünk, és ha olyan kiváló időnk lesz, mint tavaly, akkor mindenki megelégedésére tudjuk az idén is megrendezni a vásárt

 

– mondta bizakodóan a vásárigazgató.  Arra számít, hogy az idén is legkevesebb ötvenezer látogató megfordul a négy nap alatt a vásárban. Becslése szerint tavaly átlagosan legkevesebb 5000 -10 000 ember tartózkodott egy-egy koncert idején a vásár területén.

 

Pontos számot nem tudok mondani, mivel nincs belépőjegy a vásár területére, így a koncertek is ingyenesek, ami manapság már ritkaság. Belépőjegyet nem tervezünk szedni, ehhez ragaszkodunk. Becsléseink szerint csütörtöktől vasárnapig minimálisan 50 ezer ember látogatja meg a Csallóközi Vásárt, de lehet, hogy ennél is több”

 

– mondta  a  várható látogatószám alakulásáról Pápay Zoltán.

 

 

Képek: Dunaszerdahely város archivuma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!