Június 11-én Nagymad község kultúrházában a helyi Németh Márta-Lea idén megjelent verses-kiadványának bemutatójára került sor.

 

Márta néni, aki idén 70 éves, kedves szavakkal fogadta a megjelenteket. Könyvét, mely a Bimbóba zárva nevet kapta, Nt. Sebők János, helyi református lelkipásztor méltatta, ezután pedig a szerző mutatta be a könyvet, egy-egy vers felolvasásával.

 

Ahogy azt Márta nénitől megtudtuk, könyvét 250 példányban, önerőből adta ki és leginkább az elmúlt 30 évben íródott verseit tartalmazza. A versek főként vallásos tematikájúak, de alkalmi költeményeket is találhatunk a kiadványban, melyek mind egy-egy, a község életét meghatározó eseményhez kapcsolódnak.

 

 hirdetes_810x300  

 

Márta néni ugyanis Nagymad első polgármestere volt, 1990 és 2006 között irányította a községet. Ez alatt az idő alatt íródott vers például a templomszentelőre, de végigkövethető a költeményeken keresztül a falu szinte teljes története is.

 

A szerzőt arról kérdeztük, miként lesz valakiből amatőr költő?

 

– Kisiskolás voltam, mikor a tiszteletes úrral karácsonyra készültünk. Én is kaptam verset, amit meg kellett tanulnom. Viszont valahogy úgy alakult, hogy a versem a gyújtós közé keveredett, onnan pedig a kályhában kötött ki. Gondolkodtam, hogy ezt most hogy oldjam meg? Bevallottam nagymamámnak, hogy mi történt, ő pedig erre azt mondta, hogy ha már tanultam a verset, valamire csak emlékszem belőle – írjuk le! Leírtam, amire emlékeztem, a többit pedig hozzáköltöttük a nagymamával. Az előadás után aztán a tiszteletes úr odajött hozzám, hogy megdicsérjen, és megjegyezte, hogy nagyon szép volt, bár ő úgy emlékszik, rövidebb verset adott nekem. – Hát igen, kicsit sikerült hosszabbra költenünk. (mosolyog)

 

 

Ezután már folyamatosan próbálkozott további versek megírásával?

 

Akkor úgy gondoltam, hogy ha egyszer már sikerült – még ha segítséggel is, akkor miért nem írhatnék máskor, más alkalomra? Családunk életében mindig ott volt a hit, így leginkább hitéleti költemények születtek, de ugyanúgy írtam az anyanyelvről vagy más ünnepi alkalmakra szóló verseket is.

 

Nt. Sebők János és Németh Márta-Lea, fotó: Körkép.sk

 

Márta néni mindig is vonzódott a fogalmazáshoz, folyamatosan jelentek meg írásai a ‘Szabad földműves’ újságban, mostanában pedig a helyi református gyülekezet gondozásában kiadott JÓ HÍR folyóiratban és a község által megjelenő Nagymadi Hírmondóban kap közlési lehetőséget. Előbbiben versei jelennek meg, míg utóbbiban főleg leírások a falu életéről, valamint hagyományőrző céllal szólások és közmondások.

 

 

 

 

 

 

 

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

Képek: Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!