Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke képes és grafikonos  prezentációval is alátámasztotta mondandóját a csütörtökön Dunaszerdahelyen megtartott I. Felvidéki Junior Expón.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Bevezetőben utalt arra a sok segítőre, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez az újszerű gazdasági fórum fiatal felvidéki vállalkozók részére. „Kis lépésekkel kezdtünk, de nagy hatást fogunk elérni” – szögezte le felszólalása elején. Úgy vélte, hogy az a közösség, amely ennyi bátor fiatal vállalkozó emberrel van megerősítve, az nem lehet veszélyeztetett, hanem mi veszélyeztetünk másokat, mert van mire építenünk.

 

 hirdetes_400x285  

Vázolta azokat a lehetőségeinket, amelyek a nemzetpolitikához kapcsolódnak, és a magyar közösség szempontjából fontosak. Mint mondta, nagyon sújt bennünket, hogy a fiataljaink nem maradnak meg a térségben, pedig családokban, több gyermekben szükséges gondolkodni, hogy  ne üresedjenek ki iskoláink,

 

Kiüresedik, huzatossá válik a térség, pontosan azért, mert nincs miből élni, vállalkozni. Nincs miből megtölteni anyanyelven oktató kisiskoláinkat. Amikor kultúráról és oktatásról beszélünk, mindent meg kell előzzön, hogy gazdaságilag erősödjünk meg

 

-hangsúlyozta  a pártelnök.

 

 

Ki kell mondani: a déli régiókat tudatosan és módszeresen szegényítik el

 

„A déli régiókat a rendszerváltás óta tudatosan és módszeresen szegényítik el. Ezt ki kell mondani, amit tudtunk eddig is, de talán nem tettük eléggé az asztalra”

 

szögezte le nyomatékosan a pártelnök.

 

Megjegyezte, hogy a friss 2017-es adatoktól sem lett jobb a kedvünk.

 

 „Nem mondok ezzel újat Önöknek, mert ezt éltük át. Hogy tud egy térség utakat magáénak tudni? De ehhez fejlesztés is kell!”– tette hozzá.  „ Ennek ellenére mégis van vállalkozó kedv. Tehát nem kell magunkat temetni. Ez az üzenet, ezért vagyunk ma itt”

 

mondta az I. Felvidéki Junior Expó hallgatóságának.

 

Az anyaország gazdaságpolitikája nem engedi el a kezünket

 

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet: az egyes térségekben járási szintű adatokat nem találni, ami szintén nem véletlen. Farkas Iván gazdasági alelnök számításait idézte, aki szerint hiába teljesít jól egy megye, ha a magyarok lakta járások elmaradnak mindentől.

 

 

Ezt ki kell mondani. De tudnunk kell, hogy ennek a térségnek van egy tudatos, az elszegényítésünkre és az ellehetetlenítésünkre irányuló és a rendszerváltás óta módszeresen véghez vitt nemzetpolitikája. De ez nem a mi nemzetpolitikánk. Mert tudni kell, hogy mi az anyaország részei vagyunk és ettől nem tágítunk

 

– jelentette ki határozottan a szónok.  Most, hogy itt vannak a nemzetpolitika képviselői, hogy fiatal családi vállalkozásokat segítenek, ez annak az ereje, hogy a nemzet egyben gondolkodik. A továbbiakban szólt arról, hogy

 

az anyaországnak van egy olyan gazdaságpolitikája, amely nem engedi el a kezünket és ebben nem szabad egy picit sem meginognunk.”

 

Jön a Baross Alapítvány, amelynek a székhelye Komárom lesz

 

Menyhárt József szólt a Baross Gábor tervről, amely 2014-ben íródott, Szlovákiai Magyar Közgazdásztársaság pedig kidolgozott egy stratégiát, amely nagyon fontos útmutató a felvidéki magyaroknak a gazdasági megélénküléshez.

 

Ennek a frissítését folytattuk és örömmel jelenthetem be, hogy hamarosan egy Baross Alapítvány áll majd fel, amelynek célja egy nagyon markáns nemzetpolitika vonalán a felvidéki magyar gazdasági szféra megerősítése. Cél: kis- és középvállalkozók megerősítése pályázati rendszeren keresztül”

 

hangsúlyozta.

 

Már most firtatják a döntések szakmai voltát azok, akiknek ez politikailag nem érdekük

 

Menyhárt szerint azok, „akiknek ez politikailag nem érdekük, már most elkezdték firtatni, hogy vajon szakmai stáb hozza-e meg a döntéseket”.

 

 

Jelzem, igen, mert itt fölötte vagyunk a politikai csatározásoknak, tette hozzá. Megállapította továbbá:

 

Itt a felvidéki magyarság gazdasági megerősítéséről van szó. Célunk az, hogy azok a vállalkozók, akik napról napra ennek az országnak fizetnek adót és várják vissza, hogy segítséget kapnak, de nem kapnak, az anyaország üzenjen: nagyon is fontos, hogy itt erős gazdasági szféra legyen.”

 

Dunaszerdahely a pártelnök szerint egy nagyon erős bástya, de a Baross Gábor Alapítvány majd Komáromban fog zászlót bontani. Nem szabad azt hagyni, hogy a fiataljaink elmenjenek a huzatossá váló térségekből, vélekedett.

 

„Ha gazdaságilag nem erősödünk, akkor a pusztulásunkat majd nagyon pontosan végig tudjuk dokumentálni. Sem gazdaságilag, sem politikailag nem hagyhatjuk, hogy ellehetetlenítsenek bennünket. Mi a Baross Alapítvány létrehozásával az MKP szempontjából egy stratégiát vázoltunk fel, leginkább a szakma bevonásával és kis lépésekkel, pontról pontra véghez fogjuk vinni a tervünket

 

– mondta határozottan.

 

 

Különbséget kell tenni, hogy kik a hiteles emberek és kik ígértek csak hidakat

 

Meg kell tartani az állásainkat, megyei választások lesznek az év végén, ne feledjük, hogy kik azok a hiteles emberek, akik eddig is dolgoztak értünk, és kik azok, akik csak hidakat ígértek”

 

  mondta Menyhárt József.

 

Fórum a magyar fiatal vállalkozók találkozására

 

Az I. Felvidéki Junior Expót szervező Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének elnöke, Iván Tamás szerint az expó célja az, hogy a szlovákiai fiatal vállalkozók megismerhessék egymást, kölcsönösen segíthessenek egymásnak, egyebek között a reklámozásban is.

 

Jó jelnek tartja azt, hogy a szép számú kezdő vállalkozó mellett vannak már sínen lévő vállalkozók is, akik a környezetükben több embert képesek foglalkoztatni számos ágazatban, így a számítástechnika területén, a mezőgazdasági szektorban építőiparban vagy vendéglátásban.

 

Képek: MKP fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!