Az idén is az esztergomi Vármúzeumban nyitott a Múzeumok Éjszakája, ám ezt megelőzte a Párkányi Városi Múzeumban „Az erszénytől a bankautomatáig” címen nyílt kiállítás. Juhász Gyula a múzeum vezetője elmondta, nagyon tudatos volt az időpont kiválasztása, mivel így sok esztergomi is a párkányi múzeumban kezdte a maratoni múzeumtúrát.

 

Meglepően sokan voltak kíváncsiak a lévai Barsi Múzeum anyagára, amely a korabeli érmékre és bankjegyekre fókuszál, bemutatja az ország pénzügyi rendszerét és a pénzeszközök fejlődését.

 

Juhász Gyula múzeumvezetőt arról kérdezem, mióta szervezi együtt Párkány és Esztergom a Múzeumok éjszakáját és miért ebben az időpontban.

 

 hirdetes_300x300  

Folytatás kattintás után…

 

[stw]

 

„Kis múzeum vagyunk, ezért nekünk jó, ha bekapcsolódhatunk egy nagyobb rendezvénybe. Ezeken az éjszakákon négyszázan is megfordulnak nálunk. 12 év óta szervezzük összehangoltan a programot, de egyéb alkalmakkor is hatékony az együttműködésünk az esztergomi múzeumokkal. A múzeumok útvonalán közlekedő kisvonat Párkányt is érinti és a Mária Valéria hídon át könnyen el lehet jutni bármely esztergomi helyszínre.  Bár a Múzeumok Nemzetközi Napja május 18-án van, Magyarországon Szent Iván napjához igazodva rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, ezért mi is ehhez alkalmazkodtunk.

 

Az idei rendezvény mottója:  „Értéket őrzünk”. Ennek a szellemében egy nagyon különleges tárgy kerül bemutatásra, mégpedig az egykori Párkány járás levente zászlója, amelyet hosszas levelezés után sikerült visszaszerezni Ausztriából egy mosonmagyaróvári tanárnő segítségével. A 70-80 évvel ezelőtti zászló óriási történelmi és muzeológiai jelentőséggel bír. Állandó helytörténeti kiállításunkban lesz elhelyezve.”

 

Juhász Gyula „Esztergom megye – Párkányi járás – 19. Levente csapat” Párkányba visszakerült zászlójával.

 

Az esztergomi Babits Mihály Emlékházba tartunk. Tudott ez a Babits lakóhelyet választani – konstatáljuk, mikor a teraszról körbenézünk – csend és nyugalom, háttérben a bazilika a lenyugvó nap fényében. A bejáratnál érdeklődéssel olvassuk a híres autogram fal aláírásait. Kiss Eszter tárlatvezető elmondja, Babitsék a legpuhább szenet választották ki aláírásra és amint a látogató távozott, Babits Mihály és felesége Török Szofi megvitatták, méltó-e rá, hogy aláírása megőrződjön. Ha a verdikt kedvezőtlen lett, egy törlőronggyal nyomtalanul eltüntették, ha pedig kedvező, akkor Babitsné kihozta a festékes ibriket és elpusztíthatatlan freskófestékkel fedte be a múlékony betűket.
A villa berendezési tárgyai és a falakra festett idézetek, mind a költő magánszférájába engednek bepillantást. A beüvegezett teraszon, Babits kedvenc helyén korabeli újságokat forgatunk a rádióból pedig a költő hangja szól, amint éppen egy versét szavalja…Maga Babits írja a helyről: „Ez a város volt, mely munkámnak otthont és pihenőt adott, ösztönző otthont és nyájas pihenőt.”
A Duna Múzeum termeiben csak úgy nyüzsögnek a nyomozók. Amíg a kertben hamisítatlan francia sanzonok szóltak, eltűnt egy tárgy a gyűjteményből.
Egész családok tanakodnak a folyosókon: Ki lophatta el? A logika és az intuíció segítségével se túl könnyű a feladat ezt megtudni, de aki elakad, segítséget kérhet a patkánytól (sajnos először őt is meg kell találni). Hogy működik a malomkerék, a turbina, a szökőkút… ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki idelátogatott.

 

Loggián planétás tudósokkal kémlelhetjük az eget. Kihozták távcsöveiket a bazilika előtti térre, s nekik köszönhetően láthattuk a Jupitert pedig még be se sötétedett.

 

A vármúzeum zegzugos termeit járjuk végig. Benézünk a királyi palota kápolnájába, sajnos itt már a reneszánsz koncertnek vége, a konyhába, a fürdőbe, lovagterembe…

 

…a kilátóból pedig pazar kilátás nyílik a városra, a Mária Valéria hídra és hát Párkányra.

 

A fiúk Esztergomból érkeztek a Párkányi Városi Múzeumba és sok népi használati tárgyra rácsodálkoznak, némelyikről sejtésük sincs mire használhatták őseink. Nézegetjük még a régi párkányi képeslapokat – ezekhez a múlt század 20 – 30-as éveinek zenéje szólt.

 

. A múzeum udvarán pedig messze száll a párkányi Vecserka Péter és az esztergomi Fehér László tárogatómuzsikája.

 

Ennyit sikerült az idén a 14 helyszínből meglátogatni. Az egyes múzeumok, intézmények, galériák olyan gazdag programmal várták az odaérkezőt, hogy akár egy helyszínen is el lehetett volna tölteni az éjfélig tartó időt.

 

Bokor Klára

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!