Füleken 10.+3 alkalommal rendezték meg a Táncszínházi Műhelyt, melynek résztvevői Ján Botto (1829-1881) romantikus költő legismertebb népies balladáját a Sárga liliomot vitték színpadra Vladimír Sadílek, losonci származású pozsonyi rendezővel.

 

Vladimír Sadílek. Felvétel: Puntigán József.

 

Marián Lacko. Felvétel: Puntigán József.

 

Az idei, nyolc napos műhely résztvevőinek többsége a rimaszombati Művészeti Alapiskolából érkezett Fülekre, beleértve annak igazgatóját Marian Lackot, aki a rendezvény  előkészítésében is oroszlánrészt vállalt. A rendezvény résztvevőinek a Füleki Vármúzeum és a Füleki Magyar Közösségi Ház adott otthont.

 

 hirdetes_810x300  
Felvétel: Puntigán József.

 

A darab szereposztása hagyományosan két részből áll össze. A színpadra vitt táncokat a műhely fiatal résztvevői, a fő szerepeket pedig tapasztalt táncosok és színészek játszották el.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A bemutató vizuális, mozgás- és táncelemekre épül minimális szövegkíséret mellett. A cél az, hogy a néző számára a szöveg ismerete nélkül is megérthető legyen a darab mondanivalója.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A Sárga liliom c. ballada  klasszikus témát dolgoz fel. Főszereplői Ádám és Éva szerelme házassággal végződik, amikor örök hűséget esküsznek, melyet a „halál sem választ el“.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Ádám korán meghal, a házuk köszöbe alá temetik, hogy egymás mellett maradhassanak. Éva az első hónapban minden órában, a másodikban minden nap, harmadikba már csak hetente gondol rá, azután elfelejti. Ezt követően megkísérti őt egy patás vadász-erdész, akivel eljegyezteti magát.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Várja az érkezését… de hiába. Helyette megnyílik küszöb, ahonnan a sírjából az egykori kedvese, hitvese érkezik, hogy ellenőrizze, hogy a kedvese hű maradt-e hozzá… magával viszi a sírjába, amelyen azután egy sárga lilom nyílik ki. A hűtlenséget is jelképező sírvirág, amely  motívum a halált túlélő szerelem szimbóluma.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A produkciót ezúttal is profi szakmai gárda vezetésével készítették elő, közöttük a losonci származású színész, rendező Vlado Sadílek rendező, Marian Lacko, díszlettervező, Hana Štrbová kosztümtervező, képzőművész. A táncokat Júlia Dobrocká és Gabriela Gazdová, a rimaszombati Művészeti Alapiskola oktatói tanították be.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Hagyománynak tejkinthető az is, hogy az idén 8 nap alatt színpadra állított darabnak két bemutatója van: a nyilvános főpróba és a premier. Mindkettő este 10 órakor. Az idén mindkettőt a Facebook oldalon élőben is követni lehetett. A késő esti időpont ellenére mindkét alkalommal sokan voltak voltak kíváncsiak az élő, helyszini bemutatóra.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény több, mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkezik. Az első évfolyma a csehországi Plumlovban és környékén került megrendezésre. 2001-ben csehországi, szlovákiai ill. lengyel, német hallgatók és oktatók két júliusi hetet töltöttek Mostkoviceben, a plumlovi víztározó gátja alatti gyermektáborban.

Az ezen idő alatt betanult darabot – Orfeusz és Euridiké – a Plumlovi kastélyban játszották. Csehország tíz éven keresztül adott otthont a rendezvénynek, azután azonban már nem tudták vállalni a szervezési feladatokat.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Ezután 2014-ben került Fülekre, amelyen akkor Alexaner Szergejevics Puskin Cigányok c., 1827-ben megírt drámai költeményét vitték színpadra.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A színházi műhely célja, hogy tapasztalt profi vezetők irányításával egy megadott témára egy kb. egyórás előadást alkossanak meg, melynek csúcspontja annak bemutatója.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A résztvevőknek lehetősége nyílik a színházi és díszlettervezői munka klasszikus és modern, elemeinek megismerésére,  a megadott témán való közös munkára, felhasználva abban a saját mozgástehetségüket, zenei, természet és térérzékelésüket. Új tánc- és színház kifejezési formákat keresése, amelyben a komolytól és a humoros elemek egyaránt helyet kapnak.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Az idei rendezvény részét képezte a Népviseleti babábak bemutató kiállítás, amely a színházi bemutató előtt nyílt meg Füleki Vármúzeumban. A kiállítás a szlovákiai tájegységek, régiók és települések szlovák népviseletei mutatja be. Az aprólékosan kidolgozott, díszített autentikus népviseletbe öltöztetett babákat a Nyitra melletti Lukácsról származó Bellovič házaspár készítette.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A munkához az ihletet az adta, hogy egyik alkalommal egy ismerősüknek egy népviseletes babát szerettek volna ajándékozni, de ilyenre nem találtak. Ezért akkor úgy döntöttek, hogy maguk készítik el, s ez a hobbijukká vált. Döntésüket nagyban ösztönözte az is, hogy a bölényfalusi (Zuborec) falumúzeumban tett látogatásukkor lazt tapasztalták, hogy szlovákiában kevés hasonló jellegű népméuvészeti termék létezik.

A mintákat a fér Rajtislav dolgozza ki, felesége pedig a ruhácskák varrásánal segédkezik.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A kiállítást annak kurátora Alena Rezková és Titton Viktória a Füleki Vármúzeum igazgatója mutatták be.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!