P. Vonyik Erzsébet 

 

Épp egy hete állt a feje tetejére Dunaszerdahelyen az autós közlekedés a legforgalmasabb belvárosi körforgalom átépítése miatt. Emiatt hetekig kell még araszolniuk a jóval keskenyebb lakótelepi terelő utakon azoknak a gépjárművezetőknek, akik eredetileg a Fő utcán szerettek volna eljutni Galánta fele, a Tescó irányába vagy a termálfürdőhöz is vezető Bősi útra. Jó hír azonban, hogy a munkálatok a tervezett ütemnél gyorsabban haladnak.

 

Szomolai: A tervezettnél kicsit előbbre is tartunk, a munkálatokat nem hátráltatta semmi

 

 hirdetes_810x300  

Tartjuk a megszabott ütemtervet, sőt, elmondhatom, hogy kicsit előbbre is tartunk a tervezettnél

 

– osztotta meg a kedvező hírt a Körképpel Szomolai Ernő. Az átépítést kivitelező helybéli Ekom Plus Kft. vezetőjétől megtudtuk: a munkálatokat eddig nem hátráltatta az sem, hogy a terepen villanykábelek és más vezetékek húzódnak.

 

A Csallóközi utcán át haladnak tovább a Tesco fele a Bős felől a Zöldfa soron át érkező autók.
Dunaszerdahely belvárosa tele van forgalomelterelést jelző táblákkal.
Teljesen elnéptelenedett a Lidl mellett a bősi úti felüljáróhoz vezető főút.

 

Nem lenne jó megoldás a letérő sávok fokozatos átadása

 

Szakemberként Szomolai Ernő azonban nem tartaná jó megoldásnak, ha a körforgalom most megépülő négy letérő sávját fokozatosan adnák át, ahogy azok elkészülnek. Ezt közlekedésbiztonsági szempontból sem tartaná helyesnek, hiszen bármi előadódhat ott, ahol még folynak a munkálatok.  Ennek ellenére derűlátóan nyilatkozott és úgy vélte, hogy augusztus huszadika körül ők befejezhetik magának a körforgalomnak az átépítését.

 

A gyakran elduguló belvárosi közlekedést folyamatosabbá tevő letérő sávok megépítése azonban csak a munkálatok egy részét jelenti, amelyeket Nagyszombat megye költségvetéséből fedeznek. A körforgalomban párhuzamosan kerékpárutat is kialakítanak, valamint Dunaszerdahely önkormányzatának finanszírozásában új járdákat alakítanak ki és a közvilágítás is megújul.

 

Tilos a továbbhaladás a Tesco fele.
Igy fest madártávlatból a körforgalom átépítése.
A sok útlezárás egyike. Tilos a továbbhaladás a Fő utcán a Tesco fele
Főszerepben a munkagépek.
Munkagépek a terepen.

 

A Csallóközi Vásár megnyitójára már helyreáll a régi forgalmi rend

 

A Körképnek korábban Szelle Erika, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal építészeti főosztályvezetője megerősítette, hogy legkésőbb a szeptember 21-én megnyíló Csallóközi Vásár idejére már teljesen helyreáll a közlekedési rend a belvárosban.

 

A belvárosi presszó teraszán miután a munkagépek elhallgatnak, élvezik a csendet

 

Az átépítés megkezdése előtt nemcsak munkanapokon, hanem még hétvégén is autók százai dübörögtek naponta a Fő utcán a városháza szomszédságában.  Most a Fő utca és a Galántai út kereszteződésénél lévő legforgalmasabb körforgalom átépítési munkálatai miatt az autós forgalmat innen is alacsonyabb rendű utakra terelték.

 

Sehol egy autó, kivéve a parkoló gépkocsikat.
Alig látni autót.
Ritkán lehet ilyen felvételt készíteni a Fő utcán, amikor egyetlen gépkocsit sem látni.

 

Szombaton és főleg vasárnap ezért szokatlan látvány fogadta az arra járókat: percek teltek el, amíg egy árva autó elhajtott a városháza mellett, hogy az adóhivatal épületénél letérjen a Kondé püspök utcára.  Bárcsak mindig ilyen nyugodalmas lehetne ez az utca, mondta nem egy járókelő, akiket egyáltalán nem zavart a forgalomelterelés, akárcsak a közeli vendéglő teraszán üldögélőket sem, akik máskor alig értik egymás szavát és kénytelenek nyelni az elhaladó autókból áradó benzingőzt.

 

Némileg csökkenthet a városon át vezető forgalom, miután várhatóan ősszel átadják a most épülő összekötő utat, amely egyenesen a csallóközkürti útra tereli a Galánta felől érkező gépjárműforgalmat, anélkül tehát, hogy az autóknak át kellene haladniuk a belvároson.

 

Már a vezetékeket fektetik le.
Új vezetékeket fektetnek le.

 

Képek: Körkép.sk (A szerző felvételei).

 

További ajánlott írások: 

 

Dunaszerdahely: Ezért kerüljék el a belvárost július végétől a sofőrök

 

 

Dunaszerdahely: július 20-tól minden megváltozik a belvárosi közlekedésben az útlezárások és forgalomelterelések miatt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!