Napjaink egyik legégetőbb problémája Ipolyságon a megnövekedett teher és személyforgalom, ami megkeseríti az itt élők életét.

 

Határ menti kisváros lévén a probléma hatványozott és uniós tagságunk révén ez még érezhetőbbé vált. A szabad árukereskedelem, a megnövekedett turizmus mind érezteti hatását, de sajnálatos módon az itt élők egyelőre ennek még csak a negatív hozadékát kénytelenek napi szinten elviselni.

 

Egy átlagos nap Ipolyság központjában.

 

Egy, a város központjában lévő kereszteződés teszi próbára a közlekedők türelmét. Kínában hagyomány minden középületet, parkot, utat hangzatos nevekkel ellátni. Lila Felhők Pavilonja, Harmonikus Gondolkodás Kertje stb. Ennek folyományaként kisvárosunk kereszteződése a „Végtelen Várakozások Útja” megnevezést kaphatná. A 66-os nemzetközi főutat egy mellékút keresztezi, és aki azon érkezik, hosszú unalmas percek várakozásának van kitéve.

 hirdetes_810x300  

 

Sokszor teherautók konvoja az, ami megakadályozza a továbbhaladást, vagy egyszerűen csak a személyautók tömkelege. A lényeg, hogy csúcsidőben vagy a reggeli órákban szinte lehetetlenné teszi a közlekedést. A probléma nem újkeletű, ám megoldást még mindig nem találtak az illetékesek.

 

A városközpontot elkerülő R3-as út lenne a legjobb alternatíva, de ismerve a kormány álláspontját, az északi régiók közlekedése még mindig előbbre való, mint a déli vidékeké. Fontos megemlíteni azt is, hogy az MKP 8 éves kormánytagsága alatt sem történt érdemi változás. Érdekképviseletük általában Dunaszerdahely-Komárom tengelyen kimerül.

 

Hosszú sor a Tabán lakótelep felé.

 

 

Egy közlekedési lámpa által irányított forgalom talán enyhítené a tumultust, viszont ennek is van nem kívánatos hatása. A főúton percekre leállított forgalom hosszú sorokat eredményezne mindkét irányba, így a városközpont gyorsan megtelne több száz méteren veszteglő gépkocsisorral.

 

Egybehangzó vélemények szerint talán egy körforgalom enyhíthetné a kialakult tűrhetetlen állapotot. A polgármestertől kapott információ szerint viszont a közlekedésügyi szakemberek álláspontja szerint nem biztos, hogy megoldaná a helyzetet.

 

Az illetékesek szerint nincs hely a körforgalomnak.

 

Városunkban az a szóbeszéd is járja, hogy a körforgalom megépítése lehetetlen feladat, mivel nem fér el az említett helyen. Sokunk számára érdekes ez a magyarázat főleg 2017-ben, az űrkorszak delén. A Marsra indított szondák 1-2 méteres pontossággal landolnak földi irányítás segítségével, de az ipolysági körforgalom kivitelezhetetlen mérnöki feladat.

 

Az említett útszakasz zsúfoltságának köszönhetően a kereszteződésben a koccanásos balesetek száma is megnövekedett. Zaj, légszennyezés, balesetveszély, az utak gyors amortizációja, mindez annak tudható be, hogy megoldás még nem született. Kifogás viszont annál több.

 

A magyarázkodásra ráfordított energiát a baj orvoslására kellene felhasználni és ekkor végre elmozdulhatnánk a holtpontról.

 

Dian Csaba

 

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!